Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 24.11.2017 10:51:12

Evropski prvaki pot na SP začenjajo v Stožicah proti Belorusiji

www.alesfevzer.com
Dobra dva meseca po osvojitvi evropskega vrha slovensko košarkarsko reprezentanco čakajo novi izzivi. Danes in v nedeljo bo odigrali prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu na Kitajskem 2019. Nocoj ob 20.30 se bo v Stožicah pomerila z izbrano vrsto Belorusije, manj kot 48 ur kasneje pa jo v Burgosu čaka še obračun s Španijo.

Sloveniji bo v primerjavi z evropskim prvenstvom manjkalo pet igralcev. Kapetan Goran Dragić nastopa v ligi NBA, Luka Dončić, Anthony Randolph, Edo Murić in Aleksej Nikolić pa niso dobil dovoljenj svojih klubov za nastop v reprezentanci. Ob tem sta v zadnjem trenutku odpadla še Zoran Dragić in Jurij Macura, ki sta prav tako člana evroligaških moštev.

Od zlate generacije so tu Gašper Vidmar, ki je ob odsotnosti Gorana Dragića novi kapetan Slovenije, Klemen Prepelič, Žiga Dimec, Jaka Blažič, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Saša Zagorac. Ob njih je novi selektor Rade Trifunović v ekipo vpoklical še štiri igralec iz slovenske lige, Žana Marka Šiška, Gregorja Hrovata, Miho Lapornika in Blaža Mahkovica, ter Luko Rupnika, ki si kruh služi v Fuenlabradi v Španiji.


Ker je Mednarodna košarkarska zveza spremenila koledar tekmovanja, je tudi sistem uvrščanja na svetovno prvenstvo povsem nov. Slovenija bo v prvi fazi, se pravi še februarja in junija 2018, odigrala šest tekem, nato pa jo v novoustanovljeni skupini skupaj s Turčijo, Latvijo, Ukrajino ali Švedsko čaka novih šest obračunov. Točke iz prvega dela z ekipami, ki bodo napredovale, se bodo prenesle, na svetovno prvenstvo pa se bodo uvrstile le tri ekipe iz novonastale skupine. Na svetovnem prvenstvu bo nastopilo 32 ekip, od tega zgolj dvanajst iz Evrope.

Slovenija je v dvoboju z Belorusijo, ki si je nastop zagotovila na kvalifikacijskem turnirju, nesporni favorit, saj bo imela poleg kakovosti na svoji strani tudi domače občinstvo, ki bo lahko prvič po Istanbulu pozdravilo evropske prvake. Košarkarska zveza Slovenije bo ob tej priložnosti v dvorani na ogled postavila pokal Nikolaja Semaška, ki ga je Slovenija prejela za evropski naslov.

"V Ljubljano prihaja motivirana reprezentanca Belorusije, ki se zaveda, da igra tekmo proti evropskim prvakom. Pomembno bo, da začnemo agresivno in nasprotniku vsilimo naš način igre. V obrambi moramo odigrati agresivno, onemogočati lahke mete, dobiti skok in hitro preiti v fazo napada. Na razpolago imamo dvanajst zdravih fantov, ki so se pripravljeni žrtvovati za dres Slovenije. Veselim se, da bomo ponovno igrali pred domačimi navijači," pravi selektor Trifunović, novi kapetan Gašper Vidmar pa dodaja: "Zavedamo se vloge favorita, vendar to bomo morali dokazati še na igrišču. Vabim vse navijače, da nas podprejo v čim večjem številu, saj je pred polno dvorano lažje in lepše zmagovati."

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike