miša molk Odkrito.si

Cigansko razmišljanje Miše Molk

Porsche Cayenne Svet24.si

15-letnik mamin porsche zapeljal v potok

horoskop_napoved Svet24.si

Tedenski horoskop: če želite premagati negativne...

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

oriana girotto Njena.si

Grenki spomini: Oriana Girotto o sinu Aleksandru

STA
STA
5 13.09.2017 17:07:12

STRAH V KOSTEH! Na koga opozarja španski selektor? Ne na Dragića ne na Dončića, ampak na...

V uradnem hotelu evropskega prvenstva v Istanbulu sta pričakovanja pred polfinalno tekmo predstavila oba tabora.

Medtem ko v slovenskem vlada umirjenost in prepričanje, da je treba iti tekmo po tekmo, je v španskem čutiti kar precej živčnosti. Selektor Sergio Scariolo je španskim novinarjem v superlativih govoril o Dragiću, Dončiću in druščini. Vsaka reprezentanca je sklicala svoje novinarje. Španskih ni bilo na slovenskem delu, Slovenci pa smo 'po ovinkih' prišli do avdio posnetka Sergia Scariola, ki je začel takole: "Gledal sem vse tekme na tem prvenstvu in Slovenija me je navdušila. Ne samo včeraj. Je v neverjetnem vzponu. Ni še izgubila tekme, čeprav je igrala proti velikim ekipam. Premagala je Grčijo, brutalno se je znesla nad Francijo ... Vedno se je znala prilagoditi tekmecu. Zmagala je tako tekme z nizkim rezultatom kot včerajšnjo z visokim. Je izjemno popolna ekipa, dobro vodena, vloge so odlično definirane. Čutiti je solidarnost v obrambi, ki jo ima zelo malo ekip. Slovenija ni samo Goran Dragić in Luka Dončić, še posebej me skrbita dva igralca - Anthony Randolph, ki ga vsi zelo dobro poznamo, in Klemen Prepelič, ki mu napovedujem zelo lepo prihodnost. To je tip igralca, ki jih trenerji obožujemo, pride s klopi in ima izjemen učinek od prodorov do metov z razdalje. Nepoznavalci košarke Sloveniji ne pripisujejo veliko možnosti, tisti, ki se spoznamo na košarko, pa vemo, kako nevarna je in kako lepo košarko igra."

Nato je sledilo vprašanje, kako ustaviti Slovenijo. "Ne bo lahko. Čaka nas izjemno težko delo. Čeprav je dala Latviji 103 točke in pokazala izjemen napadalni potencial, se pri Sloveniji najbolj bojim njene igre v obrambi. Vsi naši igralci bodo morali igrati na vso moč. Vemo, da je Slovenija proti velikim ekipam znala omejiti najboljše igralce. Morali bomo biti zelo potrpežljivi in iskati svoje priložnosti. Če hočemo premagati Slovenijo, bomo morali odigrati perfektno tekmo," je dodal Scariolo in nekoliko skromno pripomnil: "Če dobimo eno od dveh tekem, ki nas še čakajo, bomo osvojili medaljo, po katero smo prišli v Turčijo."

Seveda se italijanski strokovnjak, ki je že vrsto let na klopi Španije, ni mogel izogniti vprašanju o Luki Dončiću. "Luka je fenomen. Kako igra pri komaj osemnajstih letih, je neverjetno. Gledam ga z odprtimi usti in si brišem solze," je dejal Scariolo.

In kaj ga najbolj skrbi? "Najbolj me skrbi naša obramba. Zaupam v organizacijo, koncentracijo, požrtvovalnost, ne vem pa, ali lahko naša obramba zaustavi vse raznolike napade Slovenije. Rabimo ogromno energije, potrpežljivosti, pozornosti. Treba bo igrati kot ekipa, posameznik ne more premagati Slovenije. Veseli me, da ima Marc Gasol za seboj odlično tekmo proti Nemčiji, vendar iz tekme v tekmo je bolj utrujen. Njegove naloge so tako zahtevne, da ne more igrati več kot 25 minut."

Slovenska pričakovanja so predstavili Vlatko Čančar, Edo Murić in pomočnik trenerja Jaka Lakovič. Mladi Primorec je povedal, da je bila noč po zmagi nad Latvijo pestra in dolga, da sta bila zmage še posebej vesela kapetan Goran Dragić in čudežni deček Luka Dončić ter pristavil: "Besede medalja praktično nismo omenili. Držimo se načela, da gremo tekmo po tekmo, ko bomo preskočili naslednjo oviro, pa se bomo verjetno pogovarjali o lesku."

Podobno razmišlja tudi Edo Murić. "Ko smo se zbudili, sem fantom rekel, sploh ne čutim nič posebnega. Kot da ne bi bili v polfinalu. Občutki so tudi pri njih isti. Zavedamo se, da nismo še nič naredili, da nas čakata še dve tekmi. Nobene evforije ni. Vsi komaj čakamo naslednjo tekmo."

Jaka Lakovič je povedal: "V četrtfinalu smo premagali odlično ekipo. Vsi smo bili zelo veseli, a danes je že nov dan. Kot govorimo celotno prvenstvo, je naslednja tekma najbolj pomembna. Trenerji smo že osredotočeni na Španijo. Njena igra nam bolj ustreza kot latvijska oziroma Špancem ne ustreza naša igra, se pravi hitrost, agresivnost v obrambi, dinamičen napad. Je pa res, da imajo vsa igralna mesta odlično pokrita. Praktično vsi igralci nastopajo v ligi NBA in so preizkušeni košarkarji. Izkušenj s takšnih tekem imajo ogromno."

Kaj pa sodniki? "Z njimi se ne smemo ukvarjati. Gledati moramo le na našo igro, vzpostaviti naš ritem. Ne smemo dovoliti, da ga nam Španci vsilijo. Zlasti, ko sta oba Gasola na parketu, igrajo šahovsko igro. Veliko bomo morali razmišljati, zato ne bomo imeli časa se ukvarjati s sodniki," je zaključil Lakovič.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike