mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 25.12.2015 16:16:02

Španski potni list?

Veliko se je govorilo in pisalo o tem, ali bo slovenski košarkarski čudežni deček, Luka Dončić, sploh kdaj igral za slovensko košarkarsko reprezentanco. Tako Luka kot oče Saša in tudi mama Mirjam so vedno trdili, da bo najboljši igralec svoje generacije v Evropi nosil slovenski dres.

Luka navdušuje s svojimi igrami v dresu Reala, pa čeprav ima samo 16 let (28. februarja bo star 17 let). In seveda, Luka igra za člansko ekipo Reala tako v španskem prvenstvu kot v evroligi. Kako odličen košarkar je oziroma kako velik talent je, dokazuje podatek, da je v španski ligi na tekmi z Bilbaom dosegel španski rekord po indeksu za igralce, ki še niso dopolnili 17 let (indeks 22; 15 točk, šest skokov, štiri asistence).

In nič čudnega ni, da je Luka obnorel košarkarski svet, ki ga vidi kot bodočega najboljšega košarkarja v Evropi, ki bo zagotovo pustil globoko zarezo tudi v ligi NBA. O tem seveda, ko bo prišel čas, zdaj pa moramo Luki pustiti, da uživa v košarki, da se igra in da se uči. Luka se zaveda, da košarka ni samo igra med dvema obročema, ko peterica na vsaki strani meče na koš, ampak je ta igra veliko več kot to.

GOVORICE O POTNEM LISTU
Na svetlo so prišle govorice, da naj bi Luka kmalu dobil špansko državljanstvo oziroma španski potni list. Zakaj ga Luka sploh potrebuje? Španski potni list v Evropi in v veliki večini preostalega sveta ni vreden nič več kot slovenski, ki ga Luka že ima. Kaj bi bil potem motiv za Luko, da vzame špansko državljanstvo? Ob brskanju po razlogih, ki bi nas prepričali o taki potezi, smo izluščili samo enega – nastopanje za špansko reprezentanco. Španci so v Dončiću zagotovo prepoznali velik potencial za prihodnost in so verjetno za »prestop« pripravljeni tudi plačati. In v tem grmu verjetno tiči zajec.

Dejstvo je, da je Luka pod okriljem menedžerske agencije BDA Sport Management in da ga ima v rokah zelo priznani agent Bill Duffy. Za omenjeno agencijo dela tudi pri nas znani agent Rade Filipović in pod okriljem te agencije so bili in so nekateri najboljši slovenski košarkarji – Goran in Zoran Dragić, Jaka Lakovič, že prej pa Rašo Nesterović, Matjaž Smodiš – in seveda še kopica drugih odličnih košarkarjev. Verjetno lahko trdimo, da je Luka v res dobrih rokah, vsaj kar zadeva njegovo kariero. Kako pa gre to vštric z zasebnim življenjem?

ČIVKA ZA SLOVENIJO
Luka je večkrat dejal, da nima v mislih nobene druge nacionalne reprezentance kot Slovenije in da se počuti Slovenca. To je dokazal tudi z nekaterimi tviti, ko je podpiral prodor slovenskih odbojkarjev na evropskem prvenstvu do finala ali ko mu je bilo všeč, da je Tina Maze postala športnica leta 2015 v Sloveniji.

doncic luka
Luka Dončić
vszi

Toda res je, da Luka še nikoli ni odigral uradne tekme za slovensko reprezentanco – nobeno, od U-16 navzgor. Lani bi moral nastopiti na evropskem prvenstvu do 16 let v dresu Slovenije, a je nastop v zadnjem hipu odpovedal zaradi poškodbe. Letos ga je hotel imeti v članski reprezentanci, ki je nastopala na evropskem prvenstvu, selektor Jure Zdovc, a po dogovorom z našo zvezo in menda tudi selektorjem pozneje zaradi utrujenosti ni nastopil. Šestnajstletnik pa utrujen po igranju v mladinski ekipi Reala?

KAJ SE DOGAJA?
Nekdanji odlični košarkar in slovenski reprezentant Saša Dončić je pred dvema letoma takrat 14-letnega Luko odpeljal v Madrid in ga zasidral pri Realu. Toda medtem so se zgodile mnoge stvari, ki so Saši očitno zvezale roke. Po sledeh govoric o tem, da bo Luka kmalu dobil špansko državljanstvo, smo seveda hoteli dobiti potrditev. Pa je nismo! Poklicali smo Sašo, ki je bil šokiran nad našim vprašanjem in je dejal, da o tem ne ve nič. Poskušali smo priklicati tudi predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca in generalnega sekretarja zveze Raša Nesterovića, vendar se na naše klice nista odzvala. Tako smo ostali brez potrditve ali zanikanja govoric, ki pa se glede na ozadje celotne zgodbe o Luki Dončiću kljub vsemu dokaj verjetne. Čeprav ... Luka in njegova starša so pred odhodom v Španijo s košarkarsko zvezo podpisali Fibin dokument, ki mladega košarkarja zavezuje, da ne bo zaigral za drugo reprezentanco do svojega 21 leta.

OZADJE
Saša Dončić se je kot odlični košarkar in znana osebnost pred leti poročil z Mirjam Poterbin, ki je po mami prevzela frizerski salon. Nasprotja so bila prevelika, in kot se na žalost zgodi v veliko družinah, sledi ločitev. Malo ločitev je sporazumnih, nekaj pa je zelo grdih. Res je, da sta bila Saša in Mirjam na sodišču in da je mama dobila skrbništvo nad sinom Luko. To pomeni, da je mama edina, ki lahko podpisuje pogodbe z agenti, klubi …, dokler Luka ni polnoleten. In tako je mama tudi podpisala pogodbo z agencijo BDA. In tako naj bi se mama oziroma agent pogovarjal tudi glede španskega državljanstva za Luko.

V ozadju je še ena zanimiva povezava, ko na površje pride še nekdo, ki ga poznamo iz sveta športa. Lukova mama Mirjam je v zvezi z Borisom Požegom - Piksijem, ki ga je športna javnost spoznala, ko je kupil blagovno znamko HK Jesenice in potem ni plačal licitirane vsote, ampak je od nakupa odstopil.

IMA LUKA SPLOH KAJ BESEDE?
Ne moremo se znebiti vtisa, da se v teh stvareh sploh ne sprašuje glavnega akterja celotne zgodbe – Luke Dončića. Slednji ima podpisano pogodbo z Realom do leta 2022 z nekaj odškodninskimi klavzulami glede odhoda prek luže v NBA. Recimo, govorimo povsem hipotetično in o tem nimamo nobenih informacij, da je španska košarkarska zveza skupaj z Realom pripravljena plačati milijon evrov, da ima Luka špansko državljanstvo in da v prihodnosti igra za Španijo. Zagotovo bi Real ob prestopu Dončića v NBA dobil vsaj milijon evrov, tako da bi bila »odškodnina za državljanstvo« izničena.

NAJ SE VE
Morda bi bilo prav, da bi se prenehala saga o tem, ali bo Luka nastopil za Slovenijo, Španijo ... Morda bi bilo prav, če bi Luki samo pustili, da igra košarko, da dela to, kar ima rad, in da lahko uživa v tem. Morda bi bilo prav, da fant jasno in glasno pove svoje mnenje, pa kakršnokoli je že. Ima vso pravico, da nastopa ali nenastopa za katerokoli državo. Dovolj je star, da ve, kaj je prav in kaj ne. Njegova edina moralna obveznost je, da se odloči zase, da bo srečen on in da bo delal to, kar bo hotel. Vse govorice, ki se pojavljajo, lahko škodijo le njemu samemu in čas je, da se enkrat za vselej temu naredi konec in da se vpraša Luko: »Kakšna pa je tvoja volja, fant?«

Članki iz rubrike