Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
10.09.2015 12:47:46
Deli članek:

Nimate kurbinega sina, ta prinaša medalje

Nekdanji jugoslovanski reprezentant Zoran Slavnić je Hrvatom naravnost povedal, kaj jim manjka, da bi bila njihova košarkarska reprezentanca lahko uspešnejša.

Naši južni sosedi so doslej na evropskem prvenstvu dosegli tri zmage, premagali so tudi Slovenijo, in izgubili z Grčijo. Povsem uspešno, a ne sami Hrvati niso čisto zadovoljni, več so od zasedbe, s kakršno se ponašajo, pričakovali tudi drugi.

Med njimi je tudi Zoran "Moka" Slavnić, nekdanji odlični organizator igre, pozneje pa trener, ki je delal z Draženom Petrovićem, Dinom Rađo in Tonijem Kukočem, bil je tudi selektor srbske reprezentance, v kateri je dal priložnost Milošu Teodosiću, Stefanu Markoviću in Zoranu Ercegu.

Član zlate generacije iz '70-ih in '80-ih let prejšnjega stoletja je za hrvaški spletni portal index.hr komentiral svoje videnje hrvaške reprezentance. "Vedno ste imeli velike igralce, tudi zdaj imate super ekipo, toda še od časov pokojnega Dražena nimate vodje. Slednjega ni ne na igrišču, ne na klopi in zato že leta nimate rezultatov. Kaj vam pomaga ves talent, če pa nimate jajc, ne na parketu in ne v oblekah."

Slavnić se je obregnil ob selektorja Velimirja Perasovića. "Poznam njegovo mentaliteto. Potrebujete trenerja, ki bo vodja, ki bo na glas rekel 'gremo po medaljo', čeprav to morda ni realno. A koga briga, kaj je realno, pomembno je, da v to prepriča igralce. Namesto takega na klopi imate vi pič.ice, zaspance v oblekah, ki se bojijo svoje sence."

Brez dlake na jeziku je udaril tudi po igralcih. "Lani so se blamirali na svetovnem prvenstvu, Srbija pa je prišla do finala. Zakaj? Ker imate vi Ukića in številne 'Ukiće', ki so mirni, dobri igralci, super fantje, niso pa kurbini sinovi, v pozitivnem smislu. Manjka vam nesramnost, drznost, taka mentaliteta, brez katere ni lovorik. Veste, kdo je bil kurbin sin? Dražen. Pri nas je tak Teodosić, ki je svoj karakter prenesel še na ostale. Na klopi pa je Sale Đorđević, ki je še večji kurbin sin in rojeni vodja."