Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
09.09.2015 09:30:29
Deli članek:

Grki še niso zadovoljni

Arsen Perić

Slovenska košarkarska reprezentanca bo danes ob 15. uri na evropskem prvenstvu v Zagrebu odigrala četrto tekmo. Na nasprotni strani bodo stali Grki, ki pravijo, da še niso pravi, vendar je prav tako.

Dva nekdanja, od katerih je eden najboljši igralec stare celine, in trije aktualni NBA-igralci. Grška prva peterka deluje impresivno, morda je celo najboljša na prvenstvu. Nick Calathes s svojimi kvalitetami v branilskem paru predstavlja idealnega partnerja Vasilisu Spanulisu.

Kostas Papanikolau in Gianis Antetokunmpo sta obrambno mogoče celo najboljši krilni tandem EuroBasketa, Kosta Kufos pa daje čvrstino pod košem. Napadalno so izjemni, a nič manj niti obrambno, pa ne le omenjen dvojec. Vseh pet je sposobnih teči bolje kot njihove menjave; ko vstopajo te, Grčija igra drugače. A tudi takrat zelo dobro.

Ta Grčija ima vse, hitrost, pozicijsko igro, telesno moč, nevarnost od zunaj, igro pod košem. Selektor Fotis Kacikaris ima na vsakem položaju vsaj dva vrhunska igralca. S klopi prihajata prekaljena Zisis in Burusis, evroligaške klase Printezis, Perperoglu in Kaimakoglu ter Slukas in Mancaris, ki sta skupaj s Spanulisom v prejšnjih letih osvojila vse, kar se je dalo. Grki take širine niso imeli niti leta 2005, ko so bili evropski prvaki, in leta 2006, ko so bili svetovni podprvaki.

Morda bi prav to lahko bila ena od težav za Kacikarisa, kako vse skupaj uskladiti tako, da ne bo nezadovoljnih, ker igrajo premalo. Nesporni kralj in vodja skupine pa je Spanulis. Njegov centralni "pick" že vrsto let analizirajo vsi v Evropi, pa ga še vedno nihče ne uspe ustaviti. Ko je treba, "Billy" vzame stvari v svoje roke, vodi igro, asistira, zaključi ali izsili prekršek. Hrvati so Grke dobro ustavljali s cono, to bo gotovo tudi eden od načinov, s katerim bo poskušal Zdovc.

Trener Kacikaris je lani sedel na klop, na svetovnem prvenstvu so Grke po brezhibnem prvem delu domov poslali Srbi. Uspeha je zato še toliko bolj željan letos in dobro ve, da ga v domovini pričakujejo. Toda tudi pritiska so grški košarkarji, polni izkušenj, vajeni. "Še vedno je treba odigrati veliko tekem. Gremo od dvoboja do dvoboja, ne igramo še tako, kot si želimo, upam, da bomo na vsakem naslednjem boljši," pravi Georgios Printezis, trenutno drugi strelec ekipe.

Prvi je po treh tekmah Kufos, center Sacramenta. "Doslej še nismo prikazali takšne igre, kakršne smo sposobni. A s tem ni nič narobe. Turnir se je komaj začel, prave odločilne tekme šele prihajajo in takrat moramo biti pravi," razmišlja v ZDA rojeni Grk, ki mu gre angleščina precej bolje od grščine. O Sloveniji se ni ravno razgovoril, verjetno tudi zato, ker našo reprezentanco slabo pozna: "Ne bi govoril o tekmecu. Gledati moramo svojo igro in to, kako jo vsakič izboljšati."

Arsen Perić

GIANIS ANTETOKUNMPO
Temnopolti Grk, sin nigerijskih staršev Gianis Antetokunmpo, je igral za reprezentanco mlajših članov na evropskem prvenstvu do 20 let in pokazal potencial, zaradi katerega ga je Milwaukee izbral kot 15. na naboru leta 2013. Antetokunmpo je pred tem oddelal sezono v grškem drugoligašu Filatlitikosu in podpisal štiriletno pogodbo s špansko Zaragozo, vredno natanko milijon evrov. Toda v Španiji ni nikoli zaigral. Nekaj treningov pred naborom je bilo dovolj, da so ga Bucksi takoj pripeljali v ZDA.

Antetokunmpo je 211 centimetrov visoki branilec. In čeprav mu je selektor Fotis Kacikaris v reprezentanci namenil mesto štirice, ker je na tem položaju v evropski košarki najnevarnejši, je zunanji igralec. "Grška pošast", kot ga kličejo, še raste. Roke razširi do 220 centimetrov.


V prejšnji sezoni lige NBA, svoji drugi v njej, je Grk z 12,7 točke in 6,7 skoka na tekmo podvojil svoji povprečji iz prve. Trener Jason Kidd mu močno zaupa ...