Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
08.09.2015 08:18:27
Deli članek:

SLOVENIJA - NIZOZEMSKA: Večji favoriti ne bodo

Arsen Perić

S tekmo proti Nizozemski se začenja utrujajoči spored za slovensko reprezentanco, ki bo v treh dneh odigrala tri srečanja, vsa z začetkom ob 15. uri.

Z Nizozemci se je Slovenija do zdaj pomerila le enkrat v prijateljski tekmi leta 1992 in zmagala. Enak razplet pričakujemo danes.


Neki makedonski novinar je v nedeljo zvečer po zmagi Slovenije nad Gruzijo Jureta Zdovca spraševal o tem, kaj meni o boju za tretje mesto v skupini C z makedonsko reprezentanco. Slovenski selektor mu je mirne duše odgovoril, da ne razmišlja o boju za tretje mesto, ampak o tistem za prvo.

In mu še pojasnil, da bo Slovenija v primeru zmage nad Grčijo v zelo dobrem položaju. "Tak mora biti cilj," je mirno dejal Konjičan ter dodal, da je za vsakršne kalkulacije še veliko prezgodaj. Zato ker je pred dvobojem z Grki še tekma z Nizozemsko, na kateri je treba zmagati, da se bo lahko še razmišljalo o prvem mestu.

NEOSREDOTOČENOST, KI SE PONAVLJA
Ki pa je realno težko dosegljivo, a o tem jutri in pojutrišnjem. Slovenija se v boj z Nizozemsko podaja z zmago in porazom v žepu, enak izkupiček imajo tudi tekmeci. Zanje pričakovano, za nas pravzaprav tudi, čeprav Zdovc poraza s Hrvaško pri sebi še ni pozabil. Ker ve, da je bila zamujena priložnost, južni sosedi so bili godni, da jih spravimo na kolena.

"Pomembno je, da se fantje zavedajo, da ena tekma ničesar ne spremeni, več dobrih tekem zaporedoma pa prinaša rezultat. Naslednje je treba odigrati maksimalno, da si odpremo vrata v Francijo. Razpoloženje je dobro, ker vemo, da lahko pridemo do cilja, ki si ga želimo doseči. Obenem smo umirjeni in skoncentrirani, saj vsi vemo, kaj ta tekma prinaša, če jo dobimo. Po tem, kar smo videli, so Nizozemci zelo energični, igrajo na moč, so pa zelo neučakani v obrambi. Če bomo igrali z mirno glavo, se lahko nadejamo pozitivnega rezultata. Če bomo divjali, se nam slabo piše, saj so na branilskih položajih zelo hitri in tudi močni."

UROŠ SLOKAR

Žal se je po zadnji pripravljalni tekmi s Srbijo do uvodnega dvoboja na prvenstvu izgubilo nekaj ritma, svoje je naredila nervoza, pa čeprav je bilo te manj kot pri tekmecih, in igra Slovenije ni bila na ravni, na kakršni je med pripravami že bila. Spet so se pojavljale napake, ki naj bi bile že odpravljene oziroma so bile posledica nezbranosti.

Če selektor zapove, da se bo pri branjenju pick'n'rolla puščalo branilca, torej šlo "spodaj", ker je pač ocenil, da naj raje ta vrže z razdalje, igralec na parketu pa gre namesto tega "zgoraj" in omogoči nasprotnemu visokemu igralcu lažjo pot do koša, je to čista neposlušnost oziroma nezbranost. Ki se lahko zgodi, a težava je, če se ponavlja. In tega je bilo precej, tudi na drugem srečanju z Gruzijo. Le da slednja nima take kakovosti kot Hrvati in ni kaznovala takih in podobnih odklonov v obrambi.

VEČKRAT NA ZASLIŠANJE
Tudi v napadu se ti še kar vrstijo. Zdovca jezijo izstopanja iz sistema, indijanski slog igre tipa juriš v nasprotno obrambo, in kar bo, pač bo. Ob takih akcijah se mu kar zamegli pred očmi, podobno kot pri neuresničevanju izdelanih akcij, ko ta ali oni igralec preprosto odigra po svoje oziroma ne gre na mesto, na katerega bi moral, ali po svoje dokonča zarisano akcijo.

Takrat selektor začne metati tablo, na katero riše akcije, ob tla, takrat "krivca" pokliče na zaslišanje. Tudi to smo videli, v nedeljo celo večkrat kot večer prej. Verjetno bomo kdaj tudi danes, saj Zdovc sam pravi, da nekaterih navad preprosto ni mogoče izkoreniniti.

Klemen Prepelič je bil na uvodnih dveh tekmah najboljši posameznik reprezentance, tudi on, tako kot vsi drugi, pa je nihal v igri. Uroš Slokar se po poškodbi zadnji teden priprav počasi vrača v ritem in formo, kakršno je kazal pred njo, precej se je v primerjavi s pripravami dvignil Miha Zupan. Prvi štirje najboljši strelci trenutno so zunanji igralci, kar nekaj pove o igri Slovenije. Hrbtne igre pod košem praktično ni, nekaj poskuša Alen Omić.

NIZOZEMCI KOT STROJ
Zdovc pred Nizozemsko opozarja prav na disciplino in osredotočenost, na dober "tajming". "Drugače nas bodo tudi Nizozemci hitro kaznovali," je prepričan selektor, ki ve, da oranžni niso naivna reprezentanca: "Nizozemci so dobra ekipa, res dobra, pokrite imajo vse položaje. Imajo atletske sposobnosti, igrajo kot stroj, in če padeš v njihov mlin, imaš tako kot Gruzija velike probleme. Slednja se je nato izvlekla iz tega, a na koncu spet prišla v težave in z nekaj smole tudi izgubila."

Disciplina, o kateri je veliko govora v naši reprezentanci, je po Zdovčevem mnenju pomemben adut današnjih tekmecev. "Igrajo dobro, čvrsto obrambo, veliko igre gre po globini. Imajo pravila, ve se, kaj hočejo. Moramo biti pametni in strpni ter jim vzeti njihova najmočnejša orožja."

Slovenskih navijačev danes gotovo ne bo toliko kot na prvih dveh srečanjih. Delovni dan je, poleg tega se bo dvoboj začel že ob 15. uri. Ura, ki je tudi košarkarji niso vajeni. "Ura je res neugodna. Če že, bi raje igral prej, okrog 12. ali 13. ure ali pa pozneje. Toda moramo se prilagoditi, kar se mora, ni težko, za obe ekipi pa so pogoji isti. V dvorani tako ali tako ni dnevne svetlobe, tu bodo navijači, in mislim, da bi hitro morali biti pravi, tudi če bo kdo imel težave, ker ob tej uri popoldne običajno počivamo," razmišlja selektor.