Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
16.09.2014 10:44:05
Deli članek:

Kolajna gre k mami

Reuters

Zanesljivo so prišli do zlate medalje, v finalu s Srbijo so Američani imeli še lažje delo kot na kakšni tekmi prej. Samo pet minut je trajal srbski odpor, potem pa smo gledali prikaz premoči ZDA, ki so še petič postale svetovni prvak. Ples veselja se je začel že na parketu, nadaljeval pa gotovo v ponedeljkovo jutro Madrida.

"Hej, metati trojke 6:6 sploh ni tako slabo," se je trener ZDA Mike Krzyzewski obrnil proti Kyrieju Irvingu, statistično prvemu igralcu finalnega obračuna, in povzročil nelagodje pri košarkarju, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca prvenstva. "To je z naskokom največji dosežek v mojem življenju. To, kar sem dosegel oziroma kar smo dosegli, je neverjetno, sploh ne znam opisati. Občutek je neverjeten, ti fantje so postali moji bratje," je govoril Irving, ki je najboljše predstave prikazal ob koncu prvenstva.

Z DUŠO IN TELESOM
"Želel sem samo biti zraven, delati tisto, kar je najboljše za ekipo. In taki smo bili vsi. Karkoli je trener želel, sem storil, enako soigralci, vsi smo bili z dušo in telesom pri stvari. Skušal sem pomagati, kolikor se je dalo, naj bo to z ukradeno žogo, skokom, vzpodbujanjem drugih. Užival sem, da sem si delil parket s Farriedom, Curryjem, Cousinsom in drugimi, tega v ligi NBA ne bom doživel, zato sem toliko bolj vesel, da sem lahko bil del tega. Nič nam ni bilo podarjeno, zato mi ta kolajna še toliko več pomeni," je govoril Irving.

35 MINUT NEVERJETNE IGRE
Čeprav je v finalu dosegel 26 točk in jih je dal James Harden 23, je trener Krzyzewski posebej izpostavil še nekoga drugega, ki je bil zaslužen za uspeh proti Srbiji. "Ko smo po petih minutah zaostajali s 15:7 sem vzel minuto odmora in fantom dejal, da igrajo bolj trdo od nas in da moramo tudi mi začeti tako. Vstopil je Cousins, ki je res obrnil potek dogodkov. Imel je nekaj potez, s katerimi je naredil preobrat, potem so tudi ostali začeli igrati tako, kot je treba."

"Coach K" je čestital celotni ekipi za finalno predstavo: "Igrali smo odlično. To je bilo 35 minut neverjetne igre. Ponosen sem na fante, ki so ostali osredotočeni skozi vse prvenstvo, vedno pripravljeni na delo. Poglejte Španijo, ki je odlična ekipa, a en slab dan ji je pokvaril načrte. Zato smo še toliko bolj veseli uspeha, veseli, da smo ostali zbrani," je dejal ameriški selektor, ki se je moral pred prvenstvom ukvarjati s številnimi odpovedmi. "Nikoli nismo iskali izgovorov. Veliko smo morali spremeniti, ko se je Durant odločil, da ne bo igral, napad smo morali takrat postaviti drugače. Mislim, da so bili fantje izjemni ves čas, kolikor smo ga preživeli skupaj," je še enkrat pohvalil svoje varovance.

ZLATO BREZ TOČKE
Najbolj širok nasmešek med njimi je spet imel Kenneth Faried. "Ali veste, kako težka je ta stvar? Super je, da jo imam, a čim prej jo želim sneti z vratu," je o zlati kolajni razlagal novinarjem član najboljše peterke prvenstva, v katero so bili poleg njega in Irvinga uvrščeni še Miloš Teodosić, Nicolas Batum ter Pau Gasol. "Veliko mi pomeni, da sem v najboljši peterki prvenstva. Bilo je zabavno biti del te ekipe. Definitivno se je izplačalo trdo delati zadnje tedne, zelo sem vesel. Nihče mi ni dajal pozornosti, bil sem bolj ali manj nihče, nekdo, ki je zaradi odpovedi prišel v ekipo. Želel sem pokazati ljudem, da nisem dober, ampak odličen igralec," je samozavestno govoril v številne mikrofone.

NI SLAB OČUTEK
Izdal je tudi, kam bo odšla kolajna. "Dal jo bom mami. Vedno je bila tista, ki me je podpirala in me prenašala, tudi ko mi ni šlo, in to zlato pripada njej," je v smehu dejal krilni center, ki je vladal pod košem v navezi z Anthonyjem Davisom ali Demarcusom Cousinsom. "Ni slab občutek imeti to v rokah," je tudi slednji z nasmehom pokazal, da ni vedno le mrk, kot največkrat kaže na parketu in pogosto tudi izven njega. "Bili smo super skupina, kemija med nami je bila odlična, nobene sebičnosti ni bilo prisotne, in to nas je tudi pripeljalo sem. Govorili so, da smo ekipa B ali C, a od začetka smo verjeli vase, bili smo prepričani, da lahko osvojimo naslov," se je Cousins malce obregnil ob zapise pred in tudi še med prvenstvom.

ROSE PRIPLESAL MED NOVINARJE
Še nekdo se je po tekmi prismejal in skoraj priplesal med novinarje. "Hej, zlato imam, ne da bi mi bilo treba doseči točke. Super občutek je," je kar zapel Derrick Rose, ki je zlato kolajno osvojil že pred štirimi leti v Turčiji. "Prišli smo z namenom, da osvojimo zlato kolajno, temu podredili vse, trdo delali od treninga do treninga, od tekme do tekme. Zelo sem ponosen na moštvo. Mislim, da smo v finalu s Srbijo prvič na prvenstvu že v prvem polčasu odigrali tako dobro, naredili razliko, enako pa nadaljevali v drugem. Spet pa je bila obramba tista, ki je odločila," je komentiral zadnjo tekmo prvenstva organizator igre Chicaga.

Drugo zlato z velikih tekmovanj ima zdaj tudi James Harden, ki je bil del ameriške ekipe tudi na OI v Londonu. "Od prvega dne, ko smo se zbrali, je bila v naših mislih le ena stvar, in to je osvojiti ta pokal," je s prstom pokazal na tisto, kar je držal v drugi roki. "Bila je super izkušnja, opravili smo odlično delo. V finalu nismo najbolje začeli, nato pa smo spremenili način igre in se nam je odprlo," je nekaj besed namenil še finalu.