Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
11.09.2014 13:08:49
Deli članek:

Vidim ogromno rezerv

Fiba

Selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc je meril na polfinale, torej na kolajno.

Zadovoljiti pa se je moral s tem, da je najboljši uvrstitvi Slovenije na evropskih prvenstvih iz leta 2009 pod letnico 2014 dodal še enako predpono za mundiale. Ne skače od veselja, ni pa tudi (povsem) nezadovoljen, pa čeprav je zdaj podpisan tudi pod najvišji poraz v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Lahko še enkrat ocenite dvoboj z ZDA?
Še vedno sem malo jezen in razočaran. Vem, da je morda nekoliko nerealno, a vseeno sem želel fante sprovocirati, da lahko nekaj naredimo, pa na žalost ni šlo. Nekateri so bili na primerni ravni, nekaterih pa ni bilo nikjer. Če hočeš premagati takšno ekipo ali vsaj biti na neki približni ravni z njo, potrebuješ vsaj deset igralcev. Tega nismo imeli. Kljub poraznemu skoku in napakam smo do 23., 24. minute še držali ritem, potem pa se je že poznala utrujenost, nezbranost, s tem da na centrskih položajih absolutno nismo bili niti približno dorasli nasprotniki.

Po 20 minutah je upanje vsaj še tlelo ...
Prvi polčas se je končal dobro za nas, čeprav bi se lahko še boljše. A smo ujeli priključek in šli s pozitivno energijo v slačilnico. To je bilo čutiti tudi pri igralcih. Toda Američani dejansko kaznujejo vsako napako in spremeniti svojih navad čez noč preprosto ni mogoče. Res smo se dobro pripravili nanje, in tudi da se igrati z njimi, moraš pa se stepsti. Ko nam je tekma ušla izpod nadzora, pa so začeli še zadevati iz vseh možnih položajev. Odločil sem se tudi malo rotirati, da odigrajo še drugi, kajti tekma je bila izgubljena. Čestitam fantom, zahvalil bi se navijačem. Mislim, da smo imeli dobro prvenstvo, gotovo pa bi bilo z mojega stališča lahko še boljše.

Grega Wernig

Na vsaki tekmi hočem zmagati, za uspeh bi 'ubijal' in tega ne morem spremeniti. Saj ta poraz je bil na neki način neizbežen, ni pa lepo končati prvenstva s porazom.
Jure Zdovc
Glede na pričakovanost izpada razočaranje najbrž ni tako veliko?
Seveda, a jaz hočem na vsaki tekmi zmagati, za uspeh bi 'ubijal' in tega ne morem spremeniti. Saj ta poraz je bil na neki način neizbežen, ni pa lepo končati prvenstva s porazom. Fantom sem se zahvalil, ker so bili res na ustrezni ravni in jim nimam česa očitati.

Generacija se je zamenjala, so mlajši obdržali raven, na kakršni je bila Slovenija prej?
Na hitro bi rekel da, čeprav vidim še ogromno rezerv. Imam tudi sliko za naprej. Občutil sem igralce, vem, kaj lahko od koga pričakujem, poznam njihove značaje, znanje, koncentracijo, odnos. V tem pogledu mi bo naslednje leto gotovo lažje.

Postavljeni so določeni temelji za EuroBasket 2015.
Tisto je čisto nekaj drugega. Že v garderobi smo se malo pogovarjali o razlikah med ekipami na EP in tukaj. Eno mišljenje je, da sta ekipi, kot sta Avstralija ali Mehika, absolutno primerljivi z boljšimi evropskimi ekipami, gotovo pa je bazen kakovosti širši v Evropi. Tam je ogromno držav, ki lahko premagajo vsakogar. Cilji za EuroBasket so znani, treba pa je počakati, da bomo videli, kako bo s poškodbami, a vsekakor bomo startali na olimpijske igre.

Katere so dobre stvari in pomanjkljivosti, ki ste jih videli v Španiji?
Prezgodaj je še za širše analize. Treba je vse skupaj prespati, dobro analizirati in nato povedati.

Kakšna je splošna ocena prvenstva?
Na prvenstvo smo šli vsi skupaj z mešanimi občutki. Jaz se še nikoli do zdaj nisem že na prijateljskih tekmah tako nerviral. Ogromno je bilo napak, divjanja, nezbranosti, nam trenerjem ni uspelo igralcev pripraviti, da bi igrali tako, kot bi hoteli, s tisto filozofijo, ki jo zagovarjam. Imeli smo tudi malo treningov, pa zato veliko tekem, vključno s Kitajsko, ki nam je odvzela nekaj dni treniranja. To je tudi eden od razlogov, da so pozneje, kot sem mislil, sprejeli mojo filozofijo. Potrebujemo treninge in tu imamo še dosti rezerve. Je pa to reprezentanca, in ne klub, kjer si izbiraš igralce in imaš nekatere vzvode, ki jih v izbrani vrsti nimaš. Trener se mora včasih malo prilagoditi oziroma zamižati, da stvari tečejo tekoče. Res je velika razlika delati v klubu ali reprezentanci. Uspelo nam je nekako priti v zmagovalni ritem. Ne bi rekel, da smo imeli slabo zadnjo četrtino z Litvo, saj smo v obrambi še vedno igrali na vrhunski ravni, navsezadnje tudi v napadu, kjer je manjkala le realizacija. Imeli smo težave, bili smo malo tanki pod košem, kar je bilo tako ali tako že velikokrat povedano. Glede na vse skupaj moram biti zadovoljen.

Je bila preveč obremenjevanja s kalkulacijami, zakulisnimi igricami? Je to vplivalo na igralce?
Ne bi rekel. To je bilo neizbežno. Kalkulacije so bile del tega, če se ne bi ukvarali z njimi, bi 'izpadli'smešni. To je bil sestavni del razpleta v skupini, res pa je, da nam je vzelo dosti energije in morda tudi zbranosti. To je bilo pred tekmo z Angolo, potem pa smo bili tako ali tako na dvoboju z Litvo postavljeni pred dejstvo, ker so Avstralci izgubili z Angolci. Mislim, da smo takrat odigrali res vrhunsko, kar kažejo tudi naslednji rezultati Litovcev, ki zmagujejo naprej. To je kazalec, v kakšni skupini smo bili in da smo igrali dobro.

Zoran Dragić in Domen Lorbek sta dobila veliko pohval za svojo igro.
Domna dobro poznam že iz kluba, zato sem ga že prej močno cenil in spoštoval. Zoran se je malo lovil na pripravah, z mojo filozofijo, bil je malo nestrpen, ni vedel, kako bi uporabil vso svojo energijo, in je to počel na napačen način. Ker je bil dosti časa poškodovan, je skušal na silo prehitevati stvari. Vem, da je želel na letno ligo NBA, slednja je njegova velika želja in prvenstvo mu je bila velika priložnost, da se dokaže. Res je odigral vrhunsko, vedno pa se da še boljše.

Ste se ujeli z igralci?
V taktičnem smislu zdaj vidim, kaj fantom ustreza in kaj ne. Z igro bomo naslednje leto gotovo šli korak naprej. Tudi oni so mene končno sprejeli. Na začetku jim je bilo malo čudno, ker sem bil tako agresiven. A spremeniti se ne morem in biti eno v klubu, drugo pa v reprezentanci. Tak sem.

Na prvenstvu ste bili vseeno manj agresivni kot med pripravami.
To je bila posledica tega, da smo zmagovali. Prej, ko smo izgubljali, sem vpil. Na prvenstvu je gotovo drugače. Res pa je tudi, da se ne morem nadzorovati in igrati, da nisem nervozen, če sem. Vseeno smo vse skupaj dobro izpeljali.

Napoved finala?
Zelo me zanima že dvoboj ZDA in Litve. Res bom navijal za Litovce, ker so mi všeč in so dobra ekipa. Z njimi smo bili dolgo skupaj, od turnirja v Litvi, Ljubljani, v prvem delu na Kanarskih otokih, zdaj v Barceloni. Oni imajo to moč in višino tako na centrskih kot zunanjih položajih, da lahko z Američani držijo raven, ki smo jo mi 20 minut, vso tekmo. Bo zanimivo. Najbrž pa si vsak želi finale Španije in ZDA, na hitro pa bi rekel, da so Španci v prednosti zaradi domačega terena in pravil.

Vas je prvenstvo močno utrudilo? Se takoj vračate v klub Gaziantep?
Ne, vzel si bom teden dni časa. Moram reči, da mi je bilo kar lepo. Res pa je, da smo zmagovali. Nekajkrat sem že povedal, da sem se našel v tem poklicu, da mi je fino, in nič se ne bom pritoževal.