Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
09.09.2014 22:55:00
Deli članek:

Več kot polčas ni šlo

Fiba

Prvi četrtfinale na SP v Španiji dobili košarkarji Litve, v polfinale pa tudi Američani, ki so premagali Slovenijo.

Na SP v košarki se Slovenija ni prebila v polfinale. Nocoj so bili Američani boljši in so slavili s 117:76 (22:29, 42:49, 64:86). Slovenska četa, ki se je sicer uvrstila med najboljših osem reprezentanc, bo tako zapustila Barcelono in zadnje boje na SP spremljala od doma.

Upanje na veliko senzacijo je sicer vsaj približno tlelo do začetka drugega polčasa, ko so Američani na hitro naredili visoko razliko.

Večje število policijskih vozil in mož postave, varnostnikov, redarjev na cestah in poteh, ki vodijo do dvorane ter okoli nje, je že v zgodnjih popoldanskih urah dajalo slutiti, da se v areni Palau St. Jordi dogaja nekaj posebnega. Razlog za vse to, kot tudi pregled novinarjev, ki ga prej nikoli ni bilo, seveda ni bil obračun Litve in Turčije v prvi četrtfinalni tekmi dneva, pač pa večerni dvoboj, v katerem so bili udeleženi Američani. Njihova tekmica je bila slovenska reprezentanca.

TUDI PIQUE IN SHAKIRA
Američani so do tega obračuna zmagali na vseh prejšnjih šestih, s povprečno razliko 31,5 točke, pri čemer je resda k tej številki veliko prispevala že prva tekma s Finci, na kateri so zmagali kar z 59 točkami prednosti. Slovenci so upali, da se lahko Američanom postavijo po robu še bolje od Turkov, ki so izgubili z 21 točkami razlike, ob polčasu pa imeli celo pet točk naskoka.

Najpogumnejši so omenjali tudi presenečenje in zmago naše reprezentance. Vanjo je verjel tudi prenekateri od navijačev, ki so tako kot v soboto sinoči spet poskrbeli, da je bilo na tribunah veliko zelene barve. Ni jih sicer bilo toliko kot na dvoboju z Dominikansko republiko, poleg tega niso mogli vsi na en del tribun, ker je bilo zaradi nastopa ZDA tudi med Katalonci veliko zanimanje za srečanje, tik pred njegovim začetkom sta v dvorano prišla tudi nogometaš Barcelone Gerard Pique in njegova izvoljenka Shakira.

HITRO SO JIH UJELI
Slovenci so odločno začeli dvoboj in po treh minutah vodili z 8:4, imeli pa tudi že izpolnjen bonus osebnih napak, kar je Američanom omogočalo veliko prostih metov. Že v prvi četrtini so jih izvajali 14, toliko kot so imeli v desetih minutah napadalnih skokov (!).

Fiba


Prav to je bil razlog, da so hitro ujeli Slovenijo in po nekaj zapravljenih napadih ter izgubljenih žogah naših pobegnili na plus enajst (26:15). V zaključku četrtine so Slovenci le nekoliko znižali razliko, na začetku druge pa jih je Klemen Prepelič s svojo šesto točko pripeljal le na pet točk zaostanka (24:29). Tako majhnega zaostanka vse do konca prvega polčasa niso več imeli, sredi četrtine se je razlika spet povečala na že nevarnih 12 točk.

Domen Lorbek, ki je že v prvi četrtini dosegel sedem točk, a imel tudi že dve osebni napaki, zaradi česar je igral le sedem minut, je po vrnitvi na parket nadaljeval, kjer je končal, in ko se mu je pridružil še Zoran Dragić, so Slovenci do izteka 20 minute prišli na še up vzbujajočih sedem točk razlike.

MOČI ZAČELE POHAJATI
Drugi polčas je z lepim košem odprl Goran Dragić, slovenski navijači so še bolj oživeli, a Američani so jih hitro malce utišali. S šestimi zaporednimi točkami so Jureta Zdovca prisilili v minuto odmora, ki pa na žalost ni prinesla preobrata oziroma ustavila naleta tekmeca. Z novo serijo košev sredi četrtine je prednost narasla na 17 točk (66:49), v 28. minuti pa prvič dosegla mejo 20 (74:54).

Jasno je bilo, da je odpor Slovencev zlomljen, saj so Američani s svojimi enakovrednimi zamenjavami le še stopnjevali tempo, medtem ko so našim moči pohajale, zlasti tistim, ki so bili najbolj obremenjeni in na katere se je ameriška obramba najbolj osredotočila, na oba brata Dragić in Lorbka.

Lahko smo samo še čakali konec tekme in vmes zabeležili, kdaj je bila prednost Američanov najvišja.

Varovanci selektorja Jureta Zdovca so drugače na Kanarskih otokih in v Barceloni zabeležili pet zmag ter dva poraza in 17. svetovno prvenstvo zapuščajo z uvrstitvijo od petega do osmega mesta.

Že pred večerno tekmo pa je bilo znano, da je prvi polfinalist Litva. Na prvem četrtfinalnem dvoboju, ki je potekal v Madridu so se Litovci veselili zmage nad Turčijo, ki so jo premagali s 73:61 (13:18, 33:28, 47:44). Latvija se bo v polfinalu pomerila z ZDA.

Za Litovce, ki so odpor Turčije strli v zadnji četrtini, je največ točk prispeval Renaldas Seibutis, ki se je ustavil pri 19 točkah.

Prve tri četrtine si nobena reprezentanca ni priigrala večje prednosti, čeprav je Litva uvodno izgubila s 13:18. Turki so nato drugo izgubili z 10:20, po 30 minutah pa sta ekipi znova bili blizu (47:44). Litovci so do ključne prednosti prišli na začetku zadnje četrtine, ko je dosegla nekaj zaporednih točk, ki jih niso več zapravili.

Ostali četrfinalni tekmi (Srbija - Brazilija in Fracija - Španija) sta na sporedu v sredo.


Četrtfinalni pari

LITVA - TURČIJA 73:61
Seibutis 19; Gönlüm 13

SLOVENIJA - ZDA 76:119
G. Dragić 13; Thompson 20


SRBIJA - BRAZILIJA (sreda, 18.00)


FRANCIJA - ŠPANIJA (sreda, 22.00)
Galerija