Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
04.09.2014 17:40:21
Deli članek:

Dragić: FIBA, ukreni nekaj!

Slovenci so na tekmi z Angolo razmišljali o podobnem, a niso prestopili praga. Avstralci so ga brez sramu.

Tekmo z Afričani so seveda izgubili nalašč, da bi povečali možnosti za tretje mesto v skupini, drugemu se pač na vsak način želijo izogniti. Drugi polčas dvoboja je bil smešen, tako kot nekatere izjave Avstralcev po srečanju.

Pomočnik Jureta Zdovca Stefanos Dedas, ki je gledal dvoboj, je besnel ob robu igrišča, da so ga morali miriti. "Igrajte, Avstralci," je vpil, a ga seveda niso poslušali. Kaj si misli o njihovi predstavi, je pozneje zapisal na svoj twitter profil. Še bolj neposreden je bil Goran Dragić, ki je čivknil: "Košarka je čudovit šport, v katerem ni prostora za nameščanje, kakršnemu smo bili priča danes na srečanju med Avstralijo in Angolo. FIBA bi glede tega morala nekaj ukreniti!" Avstralci, ki so igrali brez najboljših igralcev Arona Baynesa ter Joeja Inglesa, so po prvih 20 minutah vodili za 13 točk, na koncu pa izgubili za osem proti ekipi, ki je včeraj igrala zadnjo tekmo dneva, danes pa prvo.


"Angola je res dobra ekipa, dobro se je upirala že drugim ekipam v skupini. Želeli smo zmagati in hkrati spočiti nekatere igralce, a nam na žalost ni uspelo," je dejal Chris Goulding, najboljši avstralski strelec na tekmi, ki se ni strinjal z namigom, da je bil poraz nameren. "Nikakor, Angola je dobra ekipa, vsa čast ji, razočaran sem, ker nam ni uspelo."

Nismo mu verjeli, tako kot ne Danteju Exumu. "Nismo načrtovali poraza. Angola je v drugem polčasu igrala res dobro," je dejal in ko smo ga še enkrat pobarali, da so gotovo igrali na karto tretjega mesta, torej nalašč izgubili, odvrnil: "Vedeli smo sicer, da smo že uvrščeni v Barcelono in želeli smo spočiti nekaj naših fantov. Ampak, mi smo Avstralci in vedno želimo zmagati." Nato ga je pomočnik trenerja Luc Longley odvlekel stran, morda razmišljujoč, da bi 19-letni mladenič lahko povedal kaj takega, kar ne bi bilo pogodu kengurujem.

Tragikomična je bila tudi predstava avstralskega selektorja Andreja Lemanisa na tiskovni konferenci. "Nismo igrali tako, kot bi morali vseh 40 minut. Napad ni bil slab, slabo pa smo se vračali v obrambo. Angolci so agresivni, igrali so trdo. Frustrirajoče je izgubiti tako tekmo, moramo se izboljšati," je dejal z največjo resnostjo in to po drugem polčasu, v katerem so se Avstralci skoraj umikali Angolcem.

Kaj pa kalkulacije, gospod Lemanis? "Tudi poraz še nič ne garantira, da bomo tretji. Igra se še ena tekma. Angola je igrala dobro," je dejal. Imel je prav, da večerni dvoboj med Slovenijo in Litvo odloča o končnem vrstnem redu, a poraz je za Avstralce pomenil, da praktično ne morejo biti drugi, torej igrati z ZDA v četrtfinalu (če bi do njega prišli). In igrali so tako, da so izgubili, o fair-playu ne duha ne sluha. "Fair-play je pomemben in igrali smo korektno," je odvrnil Lemanis, ki ga ne skrbi, da je poraz pri mnogih pustil grenak priokus. "Ljudje vseskozi špekulirajo, na to nimam vpliva."