profimedia-0344545381 Svet24.si

FOTO: Putin družinam mobiliziranih zagotavlja 5 ...

Jasleen Kaur, singh Svet24.si

FOTO: Delavec v sadovnjaku našel trupla ...

Kustrin1 Necenzurirano

Kuštrinovi prvoborci delajo pri zasebnikih

jansa putin re Reporter.si

Izrojena slovenska desnica: kako se Janez Janša ...

olimpija green dragons Ekipa24.si

Bodo Olimpiji odvzeli točke in jo izključili iz ...

teja-kralj Njena.si

Exatlon: Teja v bolečinah, a z veselo novico

vincic Ekipa24.si

Uh, kaj mu počnejo navijači Barce! Slovenskemu ...

ku
ku
1 22.09.2022 09:08:58

Odločitev, ki je zatresla ZDA: Po Dončićevi lekciji sledilo težko obdobje, zdaj poti nazaj ni več!

Profimedia
Lastnik moštva v severnoameriški košarkarski ligi NBA Phoenix Suns, Robert Sarver, ki ga je liga NBA kaznovala z globo v višini 10 milijonov dolarjev in enoletno prepovedjo delovanja v košarki zaradi rasističnih pripomb in zaničevanja žensk na delovnem mestu, je v sredo dejal, da bo prodal klub.

Po kaznih, ki so bile problematičnemu Sarverju izrečene prejšnji teden, je vodja sindikata igralcev lige NBA Tamika Tremaglio pozvala k dosmrtni prepovedi delovanja Sarverja v košarki. Tudi zvezdnika lige NBA LeBron James in Chris Paul sta javno objavila, da kazni, ki jih je prejel Sarver, niso dovolj stroge.

"Naša liga je to vse skupaj napačno zapeljala," je ob objavi kazni zapisal James na Twitterju. "Rad imam to ligo in globoko spoštujem naše vodstvo. Ampak to ni prav. Na nobenem delovnem mestu ni prostora za zaničevanje žensk, seksizem in rasizem," se je odzval James.

Predstavniki PayPala, glavnega sponzorja arizonskih sonc, so sporočili, da ne bodo obnovili pogodbe z ekipo, če bo Sarver še vedno vpleten v delovanje kluba.

"V trenutnem neprizanesljivem ozračju je postalo boleče jasno, da vse, kar sem dobrega naredil ali bi še lahko naredil, ne odtehta stvari, ki sem jih rekel v preteklosti. Iz tega razloga sem začel postopek iskanja kupcev za Suns in žensko ekipo v WNBA Mercury," je sporočil 60-letni Sarver.Sarverjeve težave so se začele novembra lani, ko je novičarski portal ESPN objavil zelo obremenilno poročilo, ki ga je pozneje potrdila tudi notranja preiskava NBA. Kot so ugotovili, je Sarver petkrat uporabil žaljivo besedo za temnopolte Američane, ponižujoč jezik je uporabljal tudi v komunikaciji z uslužbenkami.

Med drugim je noseči zaposleni povedal, da ne bo mogla opravljati svojega dela, ko bo postala mati. Dajal je tudi neprimerne komentarje in "zbijal šale" o seksu in anatomiji ter vpil na zaposlene in jih preklinjal na načine, ki bi jih lahko označili za ustrahovanje "po standardih na delovnem mestu". Preiskava je dodala, da Sarver ni uporabljal "rasno neobčutljivega jezika z namenom poniževanja ali zaničevanja".

Narejene so bile primerjave med Saverjevim primerom in primerom nekdanjega lastnika LA Clippers Donalda Sterlinga. Komisar lige NBA Adam Silver je leta 2014 Sterlingu dosmrtno prepovedal delovanje v ligi, s čimer je dejansko izsilil prodajo ekipe, potem ko so se pojavili posnetki, na katerih je Sterling uporabljal rasistični jezik.

Zaradi ugotovitev iz preiskave, da Sarver ni kazal znakov rasne nestrpnosti, so Sarverja kaznovali z blažjo kaznijo od tiste, ki so jo izrekli Sterlingu, je dejal Silver.

Značke: košarka, nba, rasizem, afera

Članki iz rubrike