Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 19.01.2021 10:51:44

Žena in hči Floyda sta dobili ... UFFF, ne boste verjeli, kaj je zvezdnik lige NBA naredil za njiju!

George Floyd
Youtube
Košarkar Brooklyn Nets v severnoameriški ligi NBA Kyrie Irving, ki je junija lani kot znak protesta proti rasizmu pozval k bojkotu prvenstva, je kupil hišo za družino temnopoltega Georgea Floyda, ki je lani v Minnesoti umrl zaradi policijskega nasilja, je v pogovorni oddaji The Rematch podcast povedal nekdanji košarkar Stephen Jackson.

Irving, ki se je lani osredotočil na družbene in politične izzive, je nakup hiše opravil kmalu po brutalni smrti Floyda 25. maja, poroča ameriški ESPN.

Ko je vodstvo lige NBA v lanski skrajšani koronski sezoni predlagalo mehurček NBA, je bil Irving mnenja, da bo košarka le odvračala igralce in celotno državo od protirasističnih protestov, ki so po Floydovi nasilni smrti izbruhnili po ZDA.

Policist Derek Chauvin je skupaj s tremi policisti sodeloval pri aretaciji 46-letnega Floyda zaradi domnevnega plačila v trgovini s ponarejenim bankovcem.


Ogorčenje javnosti, ki se je razvilo v proteste, je povzročil videoposnetek aretacije, na katerem je videti Chauvina, kako več minut kleči na vratu osumljenca, ta pa mu govori, da ne more dihati. Eden od policistov mu odvrne, da če lahko govori, lahko tudi diha. Floyd je nato kmalu prenehal dihati in je umrl še pred prihodom reševalcev. Chauvin je bil pod pritiskom javnosti nato obtožen umora druge in tretje stopnje.

Irving, ki je lani okreval po poškodbi, to sezono za Mrežice ni igral od 5. januarja, večera, preden se je zgodil vdor privržencev Donalda Trumpa v Kapitol, pri čemer so ameriške oblasti Trumpove podpornike obravnavale precej bolj prizanesljivo kot protestnike proti sistemskemu rasizmu v ZDA, ki jih je lani v Washingtonu na silo razgnala policija.

Razlog za njegovo skrivnostno odsotnost s parketa je domnevno povezan tudi z odločitvijo, da policist, ki je v nekem drugem policijskem incidentu sedemkrat ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka v hrbet, ne bo obtožen.

Irving se je dejavno vključil tudi v pomoč igralkam WNBA; košarkaricam, ki lani niso želele igrati med pandemijo bodisi zaradi covida-19 bodisi zaradi političnega prepričanja, je v pomoč pri izpadu zaslužka nakazal 1,5 milijona dolarjev lastnega denarja.

Značke: košarka, nba, rasizem

Članki iz rubrike