Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
0 12.10.2020 13:24:56

'KORONAZMEŠNJAVA' NA VRHUNCU! Zmajem je grozil nov evropski poraz z 20:0, a so iz Stožic SPOROČILI TOLE

alesfevzer.com
Kako koronavirus klesti po športu, morda celo najbolj boleče od vseh občutijo slovenske športnice in športniki.

Cedevita Olimpija je zaradi enega primera okužbe brez boja izgubila evropsko tekmo, to pa je celo edini takšen primer v treh krogih v obeh najmočnejših tekmovanjih - v evroligi in evropskem pokalu. Ljubljančani so tako po porazu v Franciji z Nanterrom orožje položili še pred Borsasporjem – a tokrat za zeleno mizo.

Ker je ekipa morala za deset dni v karanteno, je bilo v zraku vprašanje, ali bo tudi tekma z Gran Canario doživela enako usodo – zmago tekmeca z 20:0. Vodstvo ljubljanskega kluba se je zavzemalo za skrajšanje karantene, obenem so se vsi člani ekipe vztrajno testirali. V zadnjem tednu se je to zgodilo trikrat in rezultati vseh testiranih igralcev so bili vsakič negativni. Obenem so bili vsi v samoizolaciji – oddaljeni od košarkarskih igrišč.

Ali so trije testi po novem dovolj ali je država vendarle prisluhnila vrhunskemu športu in Cedeviti Olimpiji skrajšala karanteno, ni znano. A po uradnem sporočilu kluba je jasno, da tekma, jutri ob 18.30 v Areni Stožice, bo. Vendar bo zaradi epidemioloških predpisov potekala za zaprtimi vrati, torej brez gledalcev.


"Celotna ekipa je v zadnjem tednu prestala tri teste na covid-19. Vsakič so bili izvidi negativni. Ta trenutek je ekipa v optimalnem zdravstvenem stanju, brez okuženega igralca, z izjemo košarkarja, ki je že od dneva, odkar smo prejeli pozitiven izvid na testiranje za covi-19, v samoizolaciji. Odzvali smo se na poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ravnali odgovorno. Iz tega razloga smo celotno ekipo v zadnjem tednu testirali trikrat. Ponavljam, vsi izvidi, ki smo jih po testiranju prejeli, so bili negativni," je povedal direktor Davor Užbinec in dodal: "Prišli smo v položaj, zaradi katerega smo brez boja izgubili obračun drugega kola 7DAYS EuroCupa s turško ekipo Bursaspor, dejstvo, da na tekmi ne nastopiš, pa ima lahko dolgoročne posledice z vidika sponzorskih sredstev, vloženih v klub, seveda pa je potrebno na takšne stvari gledati tudi s tekmovalnega vidika in se zavedati, da zaradi ukrepov države nismo imeli priložnosti, da stopimo na parket in se borimo za zmago. Na račun tega smo tekmo izgubili, s športnega vidika pa je to nedopustno."

"Kakšne posledice bo prineslo dejstvo, da so igralci zadnji teden preživeli oddaljeni od igrišč, bomo videli. Tveganje poškodb se absolutno poveča, to je dejstvo. Igralci so sicer po navodilih strokovnega štaba individualno trenirali, vemo pa, da se individualni trening ne more enačiti s trenažnim procesom, ki ga lahko celotna ekipa skupaj napravi v dvorani. Verjamem, da bo v torek naše moštvo na parketu naših Stožic napravilo vse, kar je potrebno, da zabeleži zmago, videli pa bomo, kakšne posledice bo vse skupaj pustilo na naših igralcih," je dejal športni direktor Sani Bečirović. "Verjetno si lahko vsak posameznik predstavlja, kakšen strošek vsa testiranja na covid-19 predstavljajo za naš klub, ob dejstvu, da teh testiranj v primerjavi z na primer Srbijo država ne financira. Naj se tu navežem tudi na primer naših torkovih tekmecev, ki so imeli pred časom en pozitiven primer znotraj članske ekipe. Igralca je ekipa poslala v samoizolacijo, celotna ekipa pa je odigrala tekmo drugega kola 7DAYS EuroCupa in celo zabeležila zmago."

Dejstvo, da moštvo ne stopi na parket na tekmi mednarodnega tekmovanja, ima vsekakor lahko dolgoročne posledice. Te je poudaril Užbinec. "Če na celotno situacijo pogledamo z ekonomskega vidika, se vsi skupaj zavedamo, da imamo obveznosti do naših sponzorjev in partnerjev ter v končni fazi obveznosti do naših igralcev. Če tekem ne igramo, obveznosti do sponzorjev in partnerjev ne moremo izpolniti, prav tako pa igralci ne morejo vrniti tega, za kar so kot profesionalci plačani. Naš klub vsem košarkarjem omogoča najboljše možne pogoje, da se osredotočajo zgolj in samo na igranje košarke, z ukrepi, ki smo jih sprejeli znotraj kluba, pa smo odgovorno pristopili tudi k položaju, v katerega nas je pahnila globalna pandemija koronavirusa."

Oba direktorja sta še poudarila, da bi morala država sprejeti ukrepe, ki bi športnim ekipam omogočali, da bi v primeru pozitivnega primera znotraj ekipe igralca ali igralko poslali v samoizolacijo, preostali del ekipe pa bi opravil testiranje na covid-19 in ob predložitvi negativnih testov nadaljeval s trenažnim procesom. "To je praksa, ki dokazano deluje v Evropi in svetu, in verjamemo, da lahko deluje tudi v Sloveniji. Spomnimo, do danes so imeli od zvenečih imen pozitivne primere znotraj ekip turški Anadolu Efes, španske Barcelona, Unicaja Malaga in Gran Canaria, ruski CSKA, Khimki in Zenit in francoski Asvel. Zagotovo sem na kakšno moštvo pozabil, pomembno dejstvo pa je, da je bilo vsem ekipam omogočeno, da tekme odigrajo, za razliko od nas, ki smo imeli v članski ekipi le en pozitiven primer, kot prvi v Evropi pa nato na tekmi nismo nastopili in jo posledično tudi izgubili," je končal Užbinec.

Članki iz rubrike