Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/ku
STA/ku
14.06.2016 08:06:57
Deli članek:

Kralj James in Kyrie ohranila Cleveland pri življenju (video)

vszi

V elitni severnoameriški profesionalni košarkarski ligi še ni znan letošnji zmagovalec.

Ekipa Cleveland Cavaliers je izsilila šesto tekmo letošnjega velikega finala končnice lige NBA. Konjeniki so v gosteh v Oaklandu premagali branilce naslova Golden State Warriors s 112:97 ter izid v zmagah v seriji na štiri zmage znižali na 2:3.

Bojevniki so tako zapravili prvo zaključno žogo, da bi na domačem parketu ubranili lani osvojeni naslov. Šesta tekma velikega finala, na kateri bodo imeli bojevniki še eno priložnost za ubranitev naslova, bo v noči na petek v Clevelandu. Morebitna sedma tekma bo nato v noči na ponedeljek znova v Oaklandu.

Cleveland je upanje ohranil na krilih Kyrieja Irvinga in največjega zvezdnika v svojih vrstah LeBrona Jamesa, ki sta uprizorila eno najboljših predstav, saj sta skupaj prispevala kar 82 točk, vsak po 41 točk, James je ob tem dodal še 16 skokov in sedem podaj.

Ves čas so mu v Oaklandu glasno žvižgali, toda Kralj je ohranil mirno kri in s pomočjo svojega moštvenega kolega povsem zasenčil bojevnike v drugem polčasu. Ob tem sta postavila kar nekaj rekordov.

Postala sta namreč prva soigralca z več kot 40 točkami na tekmi finala, poleg tega pa je postal šele četrti košarkar, ki je v finalu dosegel več kot 40 točk, 15 skokov in 5 podaj. To je uspelo še Shaquillu O'Nealu, Magicu Johnsonu in Cliffu Haganu. Ob tem sta Kyrie in LeBron zadela ali asistirala kar pri neverjetnih zadnjih 25. zadetih koših Clevelanda. Kyrie je postal sploh prvi košarkar po legendarnemu Wiltu Chamberlainu, ki je v finalu dosegel več kot 40 točk in ob tem iz igre metal 70-odstotno.

"Ključne so bile priprave pred tekmo, saj smo v Oakland prišli z miselnostjo, da si lahko priborimo še eno priložnost in s tem preprečimo slovo. To je bila naša glavna skrb in mislim, da nam je uspelo. Igrali smo dobro kot moštvo, ampak začutil sem potrebo, da se moram odlepiti ter vzeti svari v svoje roke in narediti tisto, kar je bilo treba narediti. Šlo je za življenje ali smrt in želel sem si, da bi bili uspešni," je v izjavi za ameriške medije bruhalo iz Jamesa, ki s Clevelandom še nima osvojenega naslova prvaka lige NBA.

"Njegova predstava je bila nekaj posebnega. Z njo se je zapisal v zgodovino," je soigralca Irvinga pohvalil James. "Razmišljam sem samo o zmagi, saj bi poraz pomenil konec. V celoti me je prevzelo ob pomembnosti trenutka. Ves čas sem v glavi ponavljal, bodi najboljši v tistem, kar počneš. Videl sem le žogo pred sabo," je popolno osredotočenost opisal Irving, ki nikakor ne želi, da bi se ponovil lanski finale, ko so konjeniki izgubili šesto tekmo, bojevniki pa slavili naslov z izidom 4:2 v zmagah.

Domače moštvo je igralo brez suspendiranega Draymonda Greena, potem ko je udaril zvezdnika tekmecev Jamesa na četrti tekmi slabe tri minute pred koncem. Bojevniki so tako še drugič v sezoni izgubili tekmo, ko je bil suspendiran Green, vrnil se bo v Clevelandu v petek. Pri bojevnikih je Klay Thompson dosegel 37 točk, najkoristnejši igralec rednega dela lige NBA Stephen Curry pa se je ustavil pri 25 točkah.

Izid: finale, 5. tekma:
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers    97:112
(Golden State vodi s 3:2 v zmagah)