Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
25.09.2024 11:37:20
Deli članek:

Začetek prenovljene ABA 2, Heliosu bo letos družbo delala nova slovenska ekipa

ABA league j.t.d. / Dragana Stjepanović

Druga liga ABA je kolesje zagnala leta 2017 in vse do leta 2020 je bil v veljavi običajen ligaški sistem. Covid pa je vse spremenil. Odgovorni so se takrat odločili za tekme v tako imenovanih mehurčkih, v katerih so se ekipe srečale nekajkrat v sezoni in vsakič odigrale po dve ali tri tekme. V rednem delu sezone se je vsak klub tako z ostalimi pomeril le po enkrat, sledila je končnica. Klubom je igranje turnirjev postalo všeč. Stroški so bili manjši, hkrati je bilo več časa za treninge oziroma pripravo na tekme v domačih prvenstvih. In tako se je tak sistem 'mehurčka' obdržal vse do te sezone, v kateri se vrača ligaški sistem, z igranjem tekem doma in v gosteh.

To pa ni edina novost. V ligi bo odslej namesto 14 igralo 16 ekip. A to ne pomeni 30 krogov rednega dela, saj bodo moštva razdeljena v štiri skupine s po štirimi ekipami. Znotraj skupine bo vsak klub trikrat igral doma in trikrat gostoval. Po šestih krogih bosta dve najbolje uvrščeni ekipi iz skupine napredovali, osem ekip bo znova razdeljenih v dve skupini in sledilo bo novih šest tekem. Najboljša dva kluba iz obeh skupin se bosta uvrstila v končnico. Tako polfinale kot finale se bosta igrala na dve dobljeni tekmi.

SKUPINE 1. DELA
Skupina A: Helios, MZT Skopje, Cedevita Junior, Teodo Tivat
Skupina B: Vojvodina, Sutjeska, Bosna, Rabotnički
Skupina C: Podgorica, Široki, Pelister-Bitola, Vršac
Skupina D: Zlatibor, Borac Banjaluka, Šibenka, Ilirija

Slovenija bo med šestnajsterico imela (samo) dva predstavnika, že tradicionalnemu Heliosu se je letos prvič pridružila Ilirija. Domžalčani, ki so bili pred žrebom v drugem kakovostnem bobnu, so bili izžrebani v skupino A, v kateri so še MZT Skopje iz prvega bobna, Cedevita Junior iz tretjega ter Teodo Tivat iz četrtega. Že pred žrebom, ki je bil dirigiran, se je vedelo, da slovenska kluba ne bosta v isti skupini. Ilirija je pristala v skupini D, skupaj z Zlatiborom (boben 1), Borcem iz Banjaluke (boben 2) in Šibenko (boben 4).

Helios bo sezono začel v sredo z gostovanjem v Zagrebu pri Cedeviti Junior, Ilirija bo debitirala 1. oktobra z domačo tekmo proti Borcu iz Banjaluke. "Priprave ocenjujem kot zelo uspešne. Uigravanje je potekalo dobro, kondicijsko smo pripravljeni odlično, zato od ekipe pričakujem in zahtevam hitro in fizično igro, s katero lahko prikrijemo kakšno ponajkljivost in mladost," pravi novi trener Heliosa Jure Močnik, ki je nasledil Damjana Novakovića. Domžalska ekipa je doživela kar nekaj sprememb, prišli so Jure Špan, Jan Kosi, Sreten Knežević, Nejc Klavžar, Lovro Urbiha, Jon Dolničar, Teodor Regoršek, precej igralcev je tudi odšlo.

Domžalčani so bili v predlanski sezoni finalisti, to je bil tisti znameniti finale s Krko v razprodani dvorani v Domžalah, v prejšnji sezoni pa so se za las prebili v končnico in v njej izpadli v četrtfinalu proti poznejšemu prvaku Spartaku. Ilirija sploh prvič igra v ABA 2, letos je ena od petih klubov novincev, ob njej so to še Teodo, Bosna, Vršac in Rabotnički.