Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
4 24.09.2019 18:25:48

HEJ, NEKDO NAM JE UKRADEL KOŠARKO! Slovenci ostali brez lige NBA in brez lige ABA

Čez slab mesec se bo spet zavrtelo kolesje lige NBA, čez dva dneva se začenja liga ABA. Pa bomo lahko Luko Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja, Cedevito Olimpijo, Koper Primorsko in Krko gledali tudi na slovenski televiziji? Slabo kaže ...

V tem trenutku ni slovenske televizije, ki bi imela urejene pravice za ti dve tekmovanji.

Za območje nekdanje skupne države, v katero še vedno uvrščajo tudi Slovenijo, je pravice za ligo NBA v kar odmevnem poslu kupila športna televizija Arena Sport s sedežem v Beogradu in izpostavo v Zagrebu. Toda pozor: gre za televizijo, ki jo je mogoče gledati po celotni regiji, razen v Sloveniji. Slovenska Arena Šport ne obstaja. Za zdaj. Ker je mogoče iz več virov pridobiti podatke, da je ta televizija kupila pravice tudi za Slovenijo, se vprašanje, na kateri televiziji, na kateri platformi oziroma na kakšen način, postavlja kar samo od sebe.

Po naših virih je sprva želela Arena Sport svoj kanal vzpostaviti tudi v Sloveniji in takšna zagotovila dala tudi ligi NBA, ko je kupovala pravice za celotno regijo. A več kot očitno se ji je ta del načrta močno zamajal; kot kaže, je ob vstopu na slovenski trg naletela na oviro, ki je ni pričakovala. Da na seznamu imetnikov pravic, na katerem, mimogrede, od vseh evropskih držav, ki nimajo pridobljenih pravic za prenose tekme lige NBA, najdemo le Albanijo, Kazahstan, Malto, Monako, Norveško in Vatikan, le pri Sloveniji ni navedene televizije, po vsem doslej znanem ni presenetljivo. Ali bo tako tudi ostalo in se bo Slovenija, Dončiću in Dragiću navkljub, pridružila prej navedenim povsem nekošarkarskim državam, bi bilo preveč drzno trditi. Manj drzno je ugibanje, da bo pravice pridobila ena od slovenskih televizij – ali od Arene Sport, ki jih bo ta v stiski morala nekomu prepustiti pod ceno, ali od lige NBA, če bi ta Areni Sport (potem ko bi se izkazalo, da v Sloveniji nima možnosti signala spraviti do gledalcev) pravice za Slovenijo odvzela. Časa ni več veliko, a več kot očitno se bo zgodba odvijala v eno od teh smeri.

Zanimivo, tudi tekme lige ABA bo za vse države na področju nekdanje skupne države (razen za Slovenijo) prenašala Arena sport. Dva dneva pred začetkom sezone, pred tekmami za superpokal, za slovenske gledalce ni poskrbljeno. Čeprav ima Slovenija tri svoje predstavnike - Cedevito Olimpijo, Koper Primorsko in Krko - v tekmovanju, in čeprav je Slovenija na prelomu tisočletja orala ledino in bila pomembna ustanoviteljica regionalne lige.

V deželi evropskih prvakov - ob vzhajajoči zvezdi svetovne košarke Luki Dončiću in Goranu Dragiću v ligi NBA ter ob ambicioznem projektu v Stožicah, vzpenjajočih se Koprčanih in tradicionalnih Novomeščanih v regionalnem tekmovanju - ostajamo košarkarsko podhranjeni. Nenavadno. Zanimivo. Zaskrbljujoče. Žalostno.



V minuli sezoni je za prenose lige NBA v Sloveniji skrbel Sportklub, za prenose lige ABA pa Planet TV.

SIMEUNOVIĆ: LIGA NBA JE BILA ZA NAS POSLOVNA KATASTROFA
Direktor slovenskega Sportkluba ob izgubi lige NBA čuti olajšanje, pa naj se to sliši še tako nenavadno. "Način, ki nam je pravice za ligo NBA omogočal doslej, je katastrofalen; vedenje lige NBA do slovenskih navijačev je obupno. Če v prihodnje ne bomo imeli tekem lige NBA, se ne bom prav nič pritoževal. Od 82 tekem Luke Dončića v pretekli sezoni smo v program lahko uvrstili le štiri, če rečem na pamet. V načrtu tekem za celotno sezono pa tekem Dallasa sploh ni bilo ali pa je bila morda ena sama. Oni se pač odločijo, katere tekme bodo ponudili na satelitu za Evropo, in to potem dobiš. Dallasa v tem paketu ni bilo. Za vso sezono. In to je katastrofa. V zadnjem času je sicer prišlo do določenega tehničnega napredka z optičnimi kabli, ki nam omogočajo, da lahko za velik denar odkupimo še dodatne tekme. Če je želena tekma na optiki, jo lahko mi odkupimo. Torej, potem ko že kupiš pravice, zahtevajo dodaten denar za dodatne tekme. Zdaj pa si predstavljate, kako je to, če kupiš 80 tekem po cenah, ki so za naš prostor nepredstavljive – ne gre za 100 evrov, ampak za več tisoč, če ne celo deset tisoč evrov za eno tekmo."

Tu se je pandorina skrinjica odprla. Simeunović je skušal z več zornih kotov razložiti ves nesmisel prenašanja tekem lige NBA po zdajšnjem sistemu. "Navsezadnje je močno vprašljiva tudi gledanost nočnih tekem. Ogromno ljudi, predvsem veliki ljubitelji lige NBA, imajo 'NBA League Pass' – dostop do prenosov na spletu. To je naša druga težava. Recimo, da kupimo določeno tekmo in zadovoljimo le peščico ljudi, ki lahko to gledajo ob treh ali štirih zjutraj. Gledanost je ponavadi nič. To je poslovna katastrofa."

Ker je že leta popolnoma enako, Simeunović iskreno dvomi, da bo v prihodnje kaj drugače. Verjetno so pogoji spet isti, zato ga ne preseneča, da ni velikega zanimanja. Arena je kupila pravice, vendar je v Sloveniji (za zdaj) ni. "Možno je, da želi pravice zdaj prodati eni od slovenskih televizij, več od tega pa ne vem," je še povedal Simeunović.

Članki iz rubrike