GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

ku
ku
0 25.04.2017 15:53:24

Obletnica najbolj norega preobrata, najbolj norega koša (video)

Na današnji dan pred sedmimi leti se je razplet finala jadranske lige zapisal v zgodovino. Zmagoviti koš Dušana Kecmana za zmago s 75:74 se še danes vrti pred očmi najzvestejših navijačev Cibone.

Preobratu je sledil preobrat, tekma pa se je končala po preobratu vseh preobratov. Če tega niste videli ali se ne spomnite, vam bo vse jasno po ogledu video posnetka zadnjih sekund finalne tekme jadranske lige v sezoni 2009/10. Cibona je bila v gostiteljica, Partizan pa je bil s tremi zaporednimi naslovi v regionalni ligi resen kandidat za novo lovoriko. Tekma pa izenačena, kot le kaj.

Po prvi četrtini so za točko vodili Beograjčani, na polovici tekme je bilo izenačeno, po treh četrtinah ravno tako, redni del se je končal brez zmagovalca in sledil je petminutni podaljšek. Nekaj sekund pred koncem je Američan v vrstah Partizana Lawrence Roberts zgrešil oba prosta meta in razlika v korist črno-belih je ostala točka. Zagrebčani so zdivjali v napad in žogo spravili do Bojana Bogdanovića, ki je v iztekajoči se zadnji sekundi tekme s strani dosegel noro trojko za vodstvo (nemara tudi zmago) Cibone s 74:72. Več kot 16 tisoč navijačev na tribunah zagrebške Arene je ponorelo, košarkarji Cibone so se začeli objemati in slaviti zmago, slovenska sodniška trojka (Pukl, Boltauzer in Javor) pa je mirila strasti in dopovedovala šokiranim igralcem Partizana, da morajo žogo iz avta spraviti v igro, saj je do konca podaljška ostalo še šest desetink.

In potem se je zgodilo, brez pozornosti domačih igralcev in domačih navijačev, ki so prešerno slavili. Ekstazo Zagrebčanov je na surov način prekinil Dušan Kecman, ki je sprejel podajo iz avta in žogo zalučal preko celega igrišča proti nasprotnem košu. Vse ostalo je zgodovina in vsaka beseda je odveč. Navsezadnje je najbolj zgovoren video posnetek.



"Nemogoče je, da človek prejme žogo, jo zagrabi in vrže na koš v le šestih desetinkah. Ah, mi smo storili napako, na igrišču je bilo 20 ljudi, ki so slavili. To je naravnost neverjetno," je po tekmi skrušeno razlagal v tisti sezoni sicer najboljši košarkar lige Marko Tomas. Njegov soigralec Dalibor Bagarić je potrdil njegove besede: "Preveč nas je bilo na igrišču, sami smo krivi. Mislili smo, da je vsega konec ... vendar, poglejte, kaj se je zgodilo. Videl sem Kecmana, kako je vrgel žogo, vendar si nisem mislil, da bo ta letela do obroča. Že vrsto let igram košarko, kaj takšnega pa nisem videl. Kaj zdaj, šest desetink smo bili prvaki." V dresu Cibone je igral tudi Samo Udrih, dosegel je pet točk.

Vodstvo Cibone se je res pritožilo vodstvu tekmovanja, češ da je šest desetink premalo, da bi lahko igralec izvedel met iz tal. Lahko bi ga namreč izvedel le iz skoka. V pritožbi je bilo še zapisano, da je bilo ob trojki Kecmana na igrišču več oseb, kot je to dovoljeno. Pritožba je bila zavrnjena. Direktor lige Josip Bilić je povzel besede sodnikov in delegata: zadnji koš Kecmana je bil dosežen regularno, žoga je njegovi roki zapustila pred iztekom igralnega časa.

Takšne tekme, takšni razpleti bodo vselej burili strasti in tudi zato je šport tako privlačen. Zgodovine se ne da spreminjati, zelo radi pa se je spominjamo. Še posebej tako atraktivnih trenutkov, kot je bil razplet finala jadranske lige v sezoni 2009/10.

Članki iz rubrike