Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.01.2016 11:13:10
Deli članek:

Olimpijine zvezde v Stožicah ob Zvezdinem gostovanju

V Stožicah bo danes slovesno. Gostovanje aktualne prvakinje Crvene zvezde v 19. krogu lige ABA bodo pri Olimpiji izkoristili tudi za prav poseben dogodek, poimenovan Večer legend.

Slednji je zamišljen kot poklon igralcem, trenerjem ter drugim osebnostim, ki so vtisnile svoj pečat klubu ter slovenski košarki. Majhna težava je le to, da večer pravzaprav ne bo večer, ampak popoldan, saj se bo začel že ob 17. uri.

Tekma sezone. Tako nekako je v klubu označen današnji obračun. Za igralce bodo prave tekme sezone sicer prišle na vrsto šele pozneje v obeh slovenskih tekmovanjih, prihod Zvezde pa je za najpomembnejše srečanje v sezoni označilo vodstvo Olimpije. Ne nelogično, rdeče-beli igrajo v evroligi in so se uvrstili med najboljših 16, so aktualni prvaki lige ABA, v Ljubljani oziroma Sloveniji pa imajo dovolj privržencev, da bodo prispevali k višjemu obisku dvorane. Ker so v klubskih pisarnah računali, da bo prav Zvezdino gostovanje sprožilo največ zanimanja in najvišjo prodajo vstopnic, so se pred časom v klubu odločili, da to tekmo izkoristijo še za obeleženje 70. obletnice Olimpijinega obstoja.

PRIDIH PRETEKLOSTI
Takrat sicer še niso vedeli, da bo v Ljubljano prišel tudi telavivski Maccabi, a ker je Olimpija daleč od nekdanje konkurenčnosti v Evropi in ker resnici na ljubo letos tudi Izraelci niso pojem kakovosti, bi najbrž v vsakem primeru ravnali enako. Zvezda je le Zvezda, že v časih Jugoslavije je bila in še vedno je magnet za občinstvo, tisti časi pa bodo nocoj prav tako igrali pomembno vlogo. Začenši s tem, da bodo košarkarji Olimpije danes igrali v drugačnih dresih, ki so jih izdelali prav za to priložnost in bodo imeli pridih preteklosti, h kateremu bo še bolj pripomoglo to, da bo v dvorani prisotnih precej tistih, ki so ustvarjali zgodovino kluba in velikokrat igrali tudi proti Crveni zvezdi.

Ivo Daneu, Dušan Hauptman, Marko Milić, Jože Papič, Pavle Polanec, Slavko Kotnik, Aljoša Žorga, Marko Gvardjančič, Mik Pavlović, Zlatko Šantelj, Boris Gorenc so le nekatera od številnih imen, ki jih boste lahko pozdravili in jim zaploskali še enkrat. Taka imena Olimpije in slovenske košarke si seveda zaslužijo aplavz številnih ljudi in prišli smo do težave številka ena današnje prireditve.

NEMOGOČ TERMIN
Klubsko vodstvo velja pohvaliti za zamisel, verjetno pa se zdi vsakomur povsem nelogično, da se tekma začne že ob 17. uri. Na prvi dan delovnega tedna bodo številni še v službi, drugi bodo hiteli po otroke oziroma bodo z njimi na kakšni od popoldanskih obveznosti. Vsega tega se zavedajo tudi v Stožicah. Krivda za zgoden začetek ni na njihovi strani, ampak pri vodstvu lige.

V Olimpiji so na vse načine prepričevali in prosili, naj se dvoboj vendar (za vraga) začne pozneje, a je bil odgovor negativen. Razlog pa bojda televizija. Danes je na sporedu še ena tekma, tista med Igokeo in Mega Vizuro, ki se bo začela ob 21. uri. Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na košarko, je jasno, da pred televizijo pritegne več gledalcev dvoboj med Olimpijo in Zvezdo. Po vseh televizijskih in košarkarskih merilih bi moral biti osrednji dvoboj dneva, zato bi mu moral pripasti večerni termin. Toda v vodstvu lige ABA so rekli, da se mora srečanje v Ljubljani začeti ob 17. uri. Težko je verjeti, da je razlog za popoldansko tekmo oziroma za to, da bo to prvi od današnjih dveh obračunov, res televizija.

VE SE, KDO ODLOČA
In tudi ni treba verjeti, saj ni. b je to, da ima Zvezda ob 20.50 povratni let v srbsko prestolnico. Njen predsednik Nebojša Čović je od lani eden od dveh podpredsednikov lige ABA in verjetno najvplivnejši mož v vodstvu. In če se pritožiš za termin tekme slednjemu, se pritožiš (tudi) Čoviću. Kaj menite, v čigavo korist bo odločil(o)?

Ne vemo natančno, kakšen scenarij dogajanja so si zamislili pri Olimpiji, a glede na uro leta Beograjčanov, si česa daljšega niso smeli privoščiti. Igralcem in vodstvu Zvezde se bo že tako kar mudilo na Brnik, smešno bo le, če bo na sporedu podaljšek, bog ne daj dva, ali če bi imeli tehnične težave, kot je na primer okvara semaforja, kar bi podaljšalo tekmo. Potem najbrž pri gostih ne bi bilo tuširanja, tudi izjave iz njihovega tabora bi si verjetno morali izmisliti sami ...

CENTRSKA LINIJA NAJVEČJA NEVARNOST
Olimpija je v prejšnjem krogu slavila v slovenskem derbiju s Krko, danes bo poskušala uspeh nadgraditi. Če je kdo morda pozabil, naj povemo, da so zmaji v Beogradu premagali Zvezdo in ji prizadejali prvega od dozdajšnjih treh domačih porazov. Seveda bo srbska ekipa zato danes še dodatno motivirana, saj ne želi, da proti "janezom" iz Ljubljane izgubi oba dvoboja v sezoni. Res pa je, da nekaj Zvezdinih igralcev tistega poraza ni doživelo, saj jih še ni bilo v moštvu, in da kakšnega od tistih, ki so ga, v ekipi ni več.

"V primerjavi s prvo tekmo v Beogradu je Crvena zvezda močno spremenila zasedbo, saj je zamenjala skoraj vse tuje igralce. Ima odlično ekipo, ki nastopa tudi v evroligi, in njen preboj med najboljših 16 pove vse o njeni kvaliteti," je povedal trener Olimpije Gašper Potočnik, ki srečanje vidi kot novo priložnost za dokazovanje proti vrhunski zasedbi. Tudi za zmago? "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se jim čim bolje upremo. Kaj bo to na koncu prineslo, pa bomo videli. Zvezda igra zelo agresivno obrambo, vedno na meji prekrška, in predvsem nanjo se moramo dobro odzvati. V napadu moramo igrati z veliko kontrole, v obrambi pa odigrati na visoki ravni. Velika nevarnost nam predstavlja tudi njena centrska linija, saj zelo veliko igra po globini. Čaka nas zelo težka naloga, ki pa se je veselimo."

ODLOČITEV ZA TRETJE ALI ČETRTO MESTO?
Zvezda prihaja v Ljubljano s tremi zaporednimi porazi, dvema v evroligi ter tistim s Cedevito doma v zadnjem krogu lige ABA. Po njem je verjetno izgubila vse možnosti, da bi pred končnico osvojila prvo ali drugo mesto, zdaj je le vprašanje, ali bodo v njenem taboru kalkulirali in predse spustili še Mega Leks ter se v polfinalu raje pomerili z Budućnostjo ali bodo normalno igrali do konca, ostali tretji ter se »udarili« s Cedevito, v obeh primerih bi igrali tekmo več v gosteh. A tudi, če se odločijo za taktiziranje, tega danes zanesljivo ne bo, morebitna dva poraza z Olimpijo bi bila nekaj, česar si nikakor ne želijo.