Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.01.2015 13:26:15
Deli članek:

Lisac: Maccabi je spet izrazil željo

Nikola Miljković

Direktor lige ABA je odgovoril na vprašanja o statusu Levskega, mogočem prihodu Panathinaikosu in o nedavnih zahtevah Fibe po določenih pojasnilih.

Težave bolgarskega kluba, ki ni odigral zadnjih dveh tekem v ligi ABA, so sovpadle z vestmi iz Grčije, da Panathinaikos grozi z odhodom iz domače lige in vstopom na Jadran. Roman Lisac pravi, da prihod evroligaša ni izključen.

Levski je najprej zaprosil za preložitev domačega srečanja z Zadrom, ki bo na sporedu naslednjo sredo, prejšnjo soboto pa se ni pojavil v Podgorici. To srečanje je že bilo registrirano z izidom 20:0 za Budućnost, Levskemu pa je bila poleg tega odvzeta ena točka.

Stanje v bolgarskem klubu je alarmantno in vsi se sprašujemo, ali bo sploh sposoben odigrati sezono do konca. "Problem je seveda denar, to se lahko zgodi marsikomu," je skušal biti prizanesljiv Lisac, ki pa hkrati jasno daje vedeti: "Če se bo ponovilo, to pomeni avtomatično izključitev iz lige."

In to navkljub triletni pogodbi, ki so jo lani ob prihodu v ligo z vodstvom sklenili Bolgari. "V pogodbi imajo določeno, da imajo ob plačilu kotizacije garantiran nastop tri leta, a le v primeru, da niso zadnji. Če so, in vse kaže oziroma sploh ni dileme, da bodo, to pomeni, da se bo to mesto izpraznilo za nekoga drugega," je jasen Lisac.

Zadnje besede so prava iztočnica za temo, ki je v prejšnjih dneh dvignila kar nekaj prahu. Predsednik Panathinaikosa Dimitris Janakopulos je odkrito zagrozil z izstopom iz grške lige in prestopom v ligo ABA. Seveda nas je zanimalo, koliko je sploh resnice o mogočem prihodu Panathinaikosa? "V resnici veliko. Vemo, da so zdaj jezni in da doma mahajo z grožnjo o selitvi. A dejstvo je, da je možnost prihoda grškega kluba že nekajkrat bila, resno smo se že pogovarjali. Do zdaj še nikoli ni prišlo do dogovora, tako kot recimo z Maccabijem, ki je v naši ligi igral že dve sezoni. Mimogrede, Maccabi je zdaj spet izrazil željo po pogovorih o tem, da bi morda naslednje leto spet igral v ligi ABA," je navrgel zanimiv podatek Lisac in nadaljeval: "Vemo tudi, da so bili na koncu lanske sezone zapleti v Turčiji, ker Galatasaray v finalu ni igral pete tekme. Predsednik je takrat izjavil, da bodo poiskali alternativo in so nas kontaktirali, resno smo se pogovarjali."

Na koncu ni bilo dogovora, tako kot je vprašanje, ali bo sklenjen s Panathinaikosom. "O tem bodo odločali klubi. V kratkem bomo imeli skupščino, na kateri se bomo o vseh teh stvareh pogovorili. Obstaja kar nekaj problemov. Eden takih je recimo zdaj, ko Zvezda dobro igra v evroligi. To je sicer problem sladke vrste, saj smo veseli, da klub iz naše lige tako dobro igra tudi v evroligi, a to pomeni težavo, ker se nam zato zamaknejo datumi končnice. Ena od stvari, od katerih je marsikaj odvisno, so recimo tudi mesta za evroligo. Gre za kompleksne stvari, vsa leta smo pazili, da ne bi komu škodovali, stopili na žulj evroligi oziroma počeli nekaj, kar bi utegnilo predstavljati problem," pravi Lisac.

A če niso stopili na žulj evroligi, so morda Fibi (Europe), ki je nedavno terjala nekatere odgovore o delovanju lige. "Fiba išče določene papirje. Leta 2008 nas je priznala, zdaj pa dela neke vrste revizijo. Prišel je novi gospodar in gre za podobno stvar, kot če bi novi direktor v firmi še enkrat preverjal diplome zaposlenih. Smo pa tudi nekakšno nakovalo med Fibo in Ulebom v njunem merjenju moči," je priznal Lisac. Pa se utegne zaplesti oziroma nastati težava? "Mislim, da ne," je bil jasen direktor.