Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
18.09.2014 14:33:33
Deli članek:

Trenira z Olimpijo, sanja Španijo

Grega Wernig

Sredi prejšnje sezone se je za Mirzo Begićem 'izgubila sled'.

Pri Olympiacosu je februarja postal odvečni člen in do konca sezone ni več igral, nato ga ni bilo niti med kandidati za nastop na SP v Španiji. Zdaj je še vedno brez kluba, na novega delodajalca pa čaka v Ljubljani in se medtem pripravlja s košarkarji Uniona Olimpije.

Bil je dobre volje, ko smo ga poklicali. "Ravno sem na gradbišču," nas je pozdravil z glasnim govorom, da je preglasil ropot v ozadju. "Ali to pomeni, da se zdaj ukvarjate s čim drugim?" smo ga podražili, glede na to, da je minilo že precej časa, odkar smo ga zadnjič videli igrati.

Triindvajsetega februarja je odigral zadnje minute v dresu Olympiakosa, od takrat ni bil več v postavi grškega evroligaša, h kateremu je pred lansko sezono prišel iz Reala. Nasmejal se je vprašanju: "Ne, treniram z Olimpijo, še vedno čakam pametno ponudbo."

Prejšnja sezona je bila ena tistih, ki bi jih igralec najraje izbrisal. "Že od začetka ni šlo vse tako, kot bi moralo. V klub sem prišel po evropskem prvenstvu konec septembra, fizično sem bil uničen. Takoj ko sem začel trenirati, me je uščipnilo v hrbtu. En mesec nisem mogel hoditi, kaj šele trenirati. Potem sem se počasi vračal nazaj in konec novembra je prišel tisti znani incident na tekmi z Galatasarayem, ko sem se zapletel z Mensah-Bonsujem in ponovno sem bil mesec dni odsoten zaradi kazni. Spet sem prišel nazaj, igral še kar dobro, nato pa se je predsednik kluba, ne trener, odločil, da bo kupil novega igralca. Tam se je moja zgodba v Olympiacosu praktično zaključila," je opisal kronologijo (ne)igranja za grški klub.

Predsednik Olympiacosa je takrat pripeljal Giorgija Šermadinija, prostora za Begića v ekipi naenkrat ni bilo več, tako je bil do konca sezone le še gledalec. "Ostal sem tam, spoštoval svoj del pogodbe in treniral še nekaj mesecev do konca sezone. Tudi oni so se držali pogodbe in me redno plačevali. Škoda, da se je tako izteklo, a enostavno nisem dobro startal, to je bil največji problem," je dejal Begić.

RAJE ZA MANJ DENARJA V BOLJŠI KLUB
Letos je zgodba v primerjavi z lanskim letom obrnjena. Je zdrav in nima težav, a tudi ne kluba. "Treniram z Olimpijo, še vedno čakam pametno ponudbo," pravi 29-letni in 220 centimetrov visoki center.

S slednjim misli nekaj, kar bo všeč tako njemu kot družini in kar bo kolikor toliko finančno ugodno. "Vse je odvisno. Raje grem v boljši klub za manj denarja kot v takega, ki bi dal več, a ne klub ne mesto nista tisto pravo. Zato pa pravim, da se bo treba pametno odločiti," je dejal Begić, ki zaradi tega, ker 18. septembra še nima kluba, še ni preveč zaskrbljen in nervozen.

"Seveda bi raje videl, da bi zdaj že imel pogodbo v žepu in se z novim klubom pripravljal na sezono. Mi je pa tudi v Olimpiji super, zelo dobro treniram z ekipo, ki ima dobrega trenerja," je pohvalil vadbo z ljubljanskimi zmaji. Zakaj ne kar ostati, če je tako dobro?

"Vemo, kakšen je položaj v Olimpiji, ni v najboljšem finančnem položaju, a nikoli se ne ve. Morda pa bom ostal in odigral kakšno tekmo, vse je odprto," je pustil upanje pristašem zmajev, ki bi si želeli, da Alen Omić dobi pomoč pod košem.

Proti takšnemu centru ne bi imelo nič proti niti vodstvo Ljubljančanov, ki se je že pogovarjalo z Begićem. "A vse skupaj ni bilo nič konkretnega. Za zdaj vse ostaja zgolj pri treningih," je povedal.

NISO GA ŠE PREPRIČALI
Sezona je pred vrati, če bo želel igrati od začetka, ne bo mogel več prav dolgo čakati, ampak si bo moral poiskati novo okolje. "V tem poslu nikoli ne veš. Prava ponudba lahko pride jutri, lahko čakam še mesec dni ali več. Ne vem, koliko bom zdržal. Mogoče bom na koncu vzel tisto, kar bom lahko oziroma kar bo na voljo. Za zdaj pa se mi še nikamor ne mudi," je še enkrat ponovil, da ga ne grabi panika, ker je brez kluba.

Ni skrivnost, kam ga sicer najbolj vleče: "Najraje bi šel nazaj v Španijo, to lahko naravnost povem. V Madridu sem se počutil odlično, to je povsem nekaj drugega kot Grčija." Tudi s Pirenejskega polotoka so že prišle ponudbe na njegov naslov. "Bilo jih je nekaj, a ne od tistih klubov, od katerih sem jih pričakoval, ker so ti že vsi imeli sestavljene ekipe. Za zdaj ni bilo nič takega, kar bi me prepričalo," je končal pogovor košarkar, ki je znan zlasti po igri v obrambi.