Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
24.07.2014 11:58:06
Deli članek:

Ostati nad gladino

Grega Wernig

Enajstega avgusta se bodo košarkarji Uniona Olimpije zbrali na uvodnem dnevu priprav za novo sezono. Trenutno je na igralskem seznamu devet imen, a ni nujno, da bodo v naslednji sezoni zares vsa nosila dres zmajev.

Prazna mesta je treba še zapolniti z novinci, a po besedah direktorja kluba Matevža Zupančiča pri tem ne bodo prav nič hiteli.

Pozornost košarkarske javnosti je zdaj usmerjena predvsem v reprezentanco, a tudi v klubih ne mirujejo. »Dela se na polno, kot je to normalno za ta čas,« pravi Zupančič in pri tem seveda v prvi vrsti misli na sestavo ekipe Olimpije: »Iščemo še recimo tri igralce. Čakali bomo, da vidimo, kaj se bo zgodilo na tržišču. Ogledanih imamo veliko igralcev, do zdaj pa še ni bilo takega, zaradi katerega bi 'skočili na glavo' in šli takoj v dogovor. Stvari bomo dobro pretehtali, še nekaj časa počakali na določene stvari in videli, kako bomo dopolnili ekipo. Končala se je poletna liga NBA, tržišče se bo zdaj razširilo, cene pa bodo iz tedna v teden nižje. Ni posebne panike, saj devet igralcev že ima pogodbe.«

Slednje drži, a drži tudi to, da so v Olimpiji sami potrdili, da sta Alen Omić in Sasu Salin na neki način postavljena »v izložbo« ter da so se pripravljeni pogajati o njuni predčasni prodaji. In če bi se to zgodilo, bi naenkrat ostali le pri sedmerici. »Imata pogodbo, dejstvo pa je, da za Omića obstaja nekaj zanimanja, a nič tako konkretnega, da bi lahko trdili, da bo prišlo do odhoda. Enako velja za Salina, čeprav je pri njem več možnosti, da ostane,« je pojasnil direktor in še enkrat poudaril, da bo ekipa (še) cenejša, mlajša in kolikor se da s slovenskim pridihom.

Siene ni več, enako Benettona, Bilbaa, vsi so propadli. Tudi nam ni lahko, v letu 2014 je precej težko, a bomo zmogli. Večkrat smo že, verjamem, da bomo tudi tokrat.
»Želimo koga uveljaviti, tudi prodati, to je v teh časih pomemben klubski vir dohodka. Vemo, da bi vsi radi, da za Olimpijo igrajo čim boljši igralci, tudi mi, a realnost je taka, da je treba ravnati tudi drugače, če želimo ostati nad gladino. Slednje marsikomu v Evropi ne uspe, Siene ni več, enako Benettona, Bilbaa, vsi so propadli. Tudi nam ni lahko, v letu 2014 je precej težko, a bomo zmogli. Večkrat smo že, verjamem, da bomo tudi tokrat,« skuša sejati seme optimizma prvi operativec kluba.

TRKANJE PO PRSIH NAJLAŽJE
V deveterici, ki je trenutno v moštvu, so iz lanske sezone ob Salinu in Omiću ostali še organizatorja igre Luka Rupnik ter Paolo Marinelli, krilo Jaka Brodnik ter krilni center Dino Murić, center Vasilije Vučetić pa je sicer podpisal prvo pogodbo s člansko ekipo, a je v njej kot član mladinskega moštva včasih že bil v postavi.

Prihod Rebca ni izključen. Na svojem položaju v svoji generaciji res blesti. V zadnjih dveh sezonah se je v Heliosu dokazal in škoda bi bilo, da tak igralec preskoči Olimpijo.
Novinca sta zaenkrat nekdanja košarkarja Heliosa, branilec Gregor Hrovat in krilo Blaž Mahkovic. »Ni skrivnost, da potrebujemo enega do dva centra, odvisno, kaj se bo zgodilo z Omićem. Murić bo nosilec pod obročem, verjetno tudi kapetan, potrebuje pa pomoč v štirici drugačnega tipa, nekoga z dobrim metom z razdalje. Po odhodu Gailiusa in Joksimovića se je tudi na položaju dva-tri sprostilo mesto,« je Zupančič pojasnil, na katerih igralnih mestih iščejo okrepitve.

Mar to pomeni, da je zanimanje za enega najboljših posameznikov evropskega prvenstva mlajših članov Matica Rebca, ki je organizator igre, že splahnelo? »Njegov prihod ni izključen. Na svojem položaju v svoji generaciji res blesti. V zadnjih dveh sezonah se je v Heliosu dokazal in škoda bi bilo, da tak igralec preskoči Olimpijo. So pa pri njem še nekateri drugi dejavniki, eden od njih je, da še ima pogodbo s Heliosom. Ne bom rekel, da je odpisan je Zupančič še enkrat dal vedeti, da je odškodnina, ki bo jo Olimpija morala plačati Domžalčanom, trenutno kar velik problem.

Verjetno še večji od tega, da bi z morebitnim prihodom Rebca naenkrat v Stožicah imeli tri mlade organizatorje igre, med katerimi ima najstarejši Rupnik 21 let. Bi bilo vodstvo in ne nazadnje navijači pripravljeni »prežvečiti« tudi kakšen poraz več za ceno tega, da se v močni ligi ABA in v evropskem pokalu kalijo trije nadarjeni mladci, od tega dva slovenska?

Si Olimpija, pri kateri naj bi bil rezultat (še) vedno zmeraj v ospredju, to lahko privošči? Tudi Zupančič priznava, da je to zahtevno vprašanje. »Olimpija je Olimpija. Igramo v evropskem pokalu in igrati z rezultatom se tudi ne gre. Vložili smo veliko truda, da smo dobili povabilo, in zdaj moramo tudi nekaj pokazati, ne le biti prisotni. Povabilo smo dobili tudi zavoljo tega, ker smo tako dobro nastopali prejšnjo sezono in imeli dobro gledanost. Mi in Real Madrid smo edini, ki smo v minuli sezoni premagali Valencio v njeni dvorani. V evroligi so bili precej razočarani nad nekaterimi klubi, tudi iz lige ABA, ki so, ko so izgubili možnosti za napredovanje, tekme nato jemali z levo roko. Najlažje je reči, igrajte z mlado, slovensko ekipo, ki bo borbena, in se trkati po prsih, da bi Olimpija morala proizvajati igralce. Po drugi strani pa se zahtevajo rezultati in dobro igranje v Evropi. Eno z drugim ne gre povsem, treba je najti vmesno kombinacijo in mislim, da bi z ekipo, ki jo pripravljamo, v tem lahko uspeli,« pravi direktor.

PRITOŽBA USPELA
Nastopanje v evropskem pokalu ni poceni, zgolj tekmovanje Olimpijo stane okrog 150.000 evrov. Kakšnega si povrne tudi z vstopnino na tekmah, a zaradi kazni igranja treh domačih srečanj pred praznimi tribunami po napadu Zorana Predina na sodnika, bi bil prihodek lahko precej manjši. »Ta zgodba še ni končana, ker mislim, da smo s pritožbo več ali manj uspeli in da bo kazen zmanjšana. Kako, na kakšen način, ne vem, predvidevam pa, da bo kazen le ena tekma pred prazno dvorano ali pa, da moramo več tekem odigrati v kakšni drugi dvorani izven Ljubljane. V to smer bi znalo iti, vsaj upam tako je dejal Zupančič in dodal še, da je klub sklenil dogovor s Predinom in da plačilo 25.000 evrov, ki jih je prav tako naložil Uleb, ne bo bremenilo klubske blagajne.

V BLOKADI ŠE NEKAJ ČASA
Velika skrb kluba je tudi poplačilo dolga nekdanjemu trenerju Sašu Filipovskemu, ki naj bi mu morali izplačati okrog 150.000 evrov. »Majhen delež smo že plačali, a še nismo niti na polovici. Zdaj smo v blokadi, kar je normalno, ko se zadeva zaključi na BAT-u (arbitražnem senatu Fibe, op. p.). To se nam je že zgodilo, tudi mnogim drugim. Do začetka sezone oziroma roka, do katerega moramo registrirati ekipo, morajo biti stvari poravnane, v nasprotnem ne moremo igrati oziroma registrirati novih igralcev,« je pojasnil Zupančič, na vprašanje, ali ni strahu, da ne bi zbrali denarja, pa odgovoril: »Strah vedno obstaja, a to pač moramo narediti. Če ga ne bomo, bodo hude posledice. Verjamemo, da se to ne bo zgodilo.«

STEPHESON ŠE NI ODPISAN
Ni izključeno, da se bo družba igralcev, ki je ostala iz lanske sezone, še razširila. Kot pravi Zupančič Američan Alex Stepheson še ni preteklost: »Ostajamo v stiku, je ena od možnosti. Tako kot nam se tudi njemu nikamor ne mudi. Oboji bomo pretehtali vse argumente, gotovo še ni odpisan.«

On ali kdo drug, dejstvo je, da bo med tistimi, ki bodo še prišli, več tujcev kot Slovencev. »Potrebujemo vsaj sedem Slovencev. Veliko je odvisno od Omićevega odhoda ali ostanka. Če ostane, potem pridejo še dva ali trije tujci, če gre, pa bi morali poseči še po kakšnem Slovencu.«