Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

HZS
HZS
0 25.03.2018 22:33:40

Žalostno: Ena največjih slovenskih športnih legend je umrla dan pred 74. rojstnim dnem

Za vedno se je poslovila ena največjih slovenskih športnih legend.

Poslovil se je eden izmed legendarnih slovenskih hokejistov, morda najboljši vratar vseh časov v Sloveniji – Anton “Tone” Gale.

Po rodu Jeseničan, ki bi 26. marca dopolnil 74 let, se je že pri 17-ih letih preselil v Ljubljano, kjer je vso svojo kariero branil v dresu Olimpije. Tone Gale je bil izjemen vratar, njegove obrambe so vzbujale navdušenje in odobravanje  privržencev hokeja. Blestel je na treh olimpijskih igrah (1964 v Innsbrucku, 1968  v Grenoblu in 1972 v Sapporu). V dresu Jugoslavije je med leti 1961 in 1973 odigral 112 tekem ter prejel 339 golov (GAA 3,02). Poleg olimpijskih iger je nastopil tudi na osmih svetovnih prvenstvih. Trikrat je bil izbran za naboljšega vratarja svetovnega prvenstva skupine B.

Na olimpijskih igrah v Grenoblu je bil izbran za najboljšega vratarja in temu je sledilo povabilo iz NHL. Slovito moštvo New York Rangers ga je povabilo v pripravljalni kamp in v pripravah na ligo je tudi trikrat zaigral za Rangerse, v ligi NHL ni nikdar nastopil. V sezoni 1968/69 je igral v profesionalni ligi EHL (Eastern Hockey League ) ter za moštvi Syracuse Blazers in Clinton Cornets odigral 58 tekem.

V nadaljevanju se je vrnil v Slovenijo ter končal svojo kariero na nesrečen način na svetovnem prevnstvu v Grazu leta 1973. Na tekmi proti ZDA (izid je bil 6:6) je bil nepremagljiv v vratih takratne Jugoslavije. Nenadoma je dobil plošček, ki je prebil masko (takratni vratarji še niso imeli čelade in zaščitne mrežice), v oko in njegova kariera je bila zaradi poškodbe končana.

Kasneje se je vključil v delo z mladimi pri HK Olimpija, pomagal pa je tudi pri pripravi vratarjev v državni reprezentanci. Leta 2007 je bil sprejet tudi v "hišo slavnih" slovenskega hokeja.

Značke: anton-gale, smrt

Članki iz rubrike