krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
0 24.05.2017 18:44:12

HZS zadovoljna z doseženim in obljublja bolj urejeno klubsko prihodnost

Matjaž Rakovec
Nikola Miljković
Po končani hokejski sezoni, v kateri je Slovenija izgubila mesto med hokejsko elito, pa tudi predstavnika v najmočnejšem regionalnem tekmovanju, ligi Ebel, so danes na Hokejski zvezi Slovenije na seji skupščine obravnavali zadnje obdobje in ugotovili, da so vseeno lahko zadovoljni.

Na zelo dobro obiskani seji skupščine HZS - prisotnih je bilo 23 od 26 delegatov s pravico glasovanja -, so bile glavne točke finančne in tiste, povezane s tekmovanji v pravkar končani sezoni 2016/17, obravnavali pa so že tudi načrt za leto 2018, tako da se bo HZS lahko prijavila na novembrske državne razpise.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec sta v svojih poročilih izpostavila napredek na reprezentančni ravni pri odnosu krovne zveze IIHF do HZS oziroma slovenskega hokeja, izpeljavo vseh klubskih tekmovanj (razen pokala), večjo prepoznavnost slovenskega hokeja, Kontrec pa je izrazil prepričanje, da stvari niso tako črne in da bodo tudi domača tekmovanja postala bolj urejena. Med drugim naj bi že junija določili vse koledarje za naslednjo sezono.

V rebalansu finančnega načrta za leto 2017 so napovedali približno 400.000 evrov dobička, stroški pa bodo letos manjši, ker bo Slovenija v naslednji sezoni gostila dve svetovni prvenstvi na Bledu (U20 in ženske), potovanj in udeležb na tekmovanjih članskih in drugih selekcij pa bo manj kot v pravkar končani sezoni, kjer sta glavni strošek predstavljala olimpijske kvalifikacije in nedavno SP v Parizu. Pri financah so v nadzornem odboru, ki je sicer v svojem poročilu podprl zvezo, izrazili zaskrbljenost zaradi 13 odstotkov manjših prihodkov iz dejavnosti v letu 2016 ter zaradi za uspehe slovenskega hokeja nerazumljivo majhne finančne podpore države (278.000 evrov).

V finančnem načrtu za leto 2018 pa na HZS predvidevajo približno 1,8 milijona evrov načrtovanih prihodkov ter približno 200.000 evrov pričakovanih prihodkov nad odhodki.


"Uspešna odprava na olimpijskih kvalifikacijah po igralski plati nas je precej stala. Prihodkov ni bilo skoraj nič, stroškov pa 300.000 evrov. Za letos smo dobili sredstva iz Mok, nekaj iz olimpijskega komiteja, nekaj pa tudi iz IIHF. Lahko smo zadovoljni, peto leto zaporedoma delamo pozitivno, številka ni tako velika, kot smo jo načrtovali, za leto 2017 pa bo večja in do 2021 pričakujemo, da bo društveni sklad spet pozitiven," je o finančnem stanju in sanaciji starih dolgov v pogovoru po seji dejal Rakovec.

Svoje poročilo je podala tudi zunanja revizorka, ki je ugotovila, da je revizorsko mnenje pozitivno, pritrdilno in brez posebnosti, manjšanje negativnega družbenega sklada HZS pa poteka v skladu s sanacijskim načrtom.

"Seveda so dobre in slabe strani. Dobro je, da smo se uvrstili med elito, pa žal spet izpadli. Na zadnjem sestanku z 12 olimpijskimi reprezentancami v Kölnu je bilo kar veselje gledati, koga ne bo na igrah in kje smo mi. Zdaj nas sprejemajo kot enakopravne. Na klubski ravni pa smo zadovoljni, da imamo dva predstavnika v ligi AHL, organizirali bomo tudi mednarodno ligo, povabili bomo sosednje države, ki se želijo priključiti," je o plusih in minusih zadnjega obdobja in o načrtih za prihodnost dejal Rakovec.

V ligo AHL je HZS prijavila Sij Acroni Jesenice in HK Olimpijo, za zdaj pa niti Rakovec ne ve, kakšna bo usoda HDD Olimpije. Dejal je, da se z njenim predsednikom Markom Popovičem v zadnjem času ni pogovarjal, zaenkrat pa se ta klub tudi ni prijavil v klubska tekmovanja za naslednjo sezono. Rok za prijave se bo sicer iztekel v prvi polovici junija. Bo pa HZS pomagala drugemu ljubljanskemu klubu HK Olimpiji, podobno, kot je pred leti pomagala pri vzpostavljanju nove hokejske sredine na Jesenicah.

"Pomoč bo kar precejšnja, podobna, kot je bila z Jesenicami. Pričakujemo, da bo HK Olimpija nadaljevala tradicijo HDD Olimpije po igralski plati. Tu je še precejšnja pomoč mesta, prišel bo - po vsej verjetnosti - nov sponzor, novi ljudje. Lahko pričakujemo novo Olimpijo, z novim vodstvom in neobremenjeno s preteklostjo," je o prihodnosti hokeja v Ljubljani dejal predsednik HZS.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike