elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

matjaz kek mm Ekipa24.si

Razmišljanje slovenskega selektorja, ki se bo ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

STA
STA
0 23.05.2024 19:21:20

Švica in Kanada prvi polfinalistki

Hokejska reprezentanca Švice se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine na Češkem. V drugem četrtfinalu je v Ostravi premagala lanske podprvake Nemce s 3:1 (2:0, 0:1, 1:0).

* Dvorana Ostrava Arena, gledalcev 6583, sodniki: Braknder (Finska), Holm (Švedska, glavna), Gustafson (ZDA), Nyqvist (Švedska).
* Strelci: 1:0 Bertschy (8.), 2:0 Hischier (Siegenthaler, Fiala, 17.), 2:1 Kahun (Stachowiak, 32.), 3:1 Bertschy (60.).
* Kazenske minute: Švica 8, Nemčija 6.

Nemčija je lani dosegla enega največjih uspehov v zgodovini, saj je na medaljo čakala dolga desetletja, letos pa uspeha ne bo ponovila in bo na koncu šesta. Nemce so ustavili njihovi sosedje Švicarji, ki pa so tradicionalne tekmece v trdem in izenačenem boju dokončno premagali šele z zadetkom na prazna vrata.


Švica se je tako oddolžila Nemčiji za zadnja četrtfinalna poraza v letih 2021 in 2023. V prvi tretjini so bili Švicarji boljši in izkoriščali nemške napake. Premoč sta kronala najprej Christoph Bertschy v osmi minuti, ko je pobegnil v protinapad celo z igralcem manj, ter Nico Hischier v 17. Nemškega vratarja Philippa Grubauerja je ob koncu te tretjine enkrat rešila tudi vratnica.

V nadaljevanju so bili Nemci bolj enakovredni, na polovici tekme pa je Dominik Kahun ob številni prednosti zadel za znižanje na 1:2. A Nemci, ki so v rednem delu SP za tretje mesto v skupini B dosegli 34 golov, so bili danes precej neučinkoviti. Tudi strelov so imeli malo, vsega 15 na celotni tekmi.

Švicarski vratar Leonardo Genoni tako ni bil posebej ogrožen, njegovi soigralci pa so v zadnji tretjini znali zadržati minimalno prednost. Ob poskusu Nemčije, da bi izenačila brez vratarja, pa je Bertschy dokončal delo in Švico - redni del je končala na drugem mestu skupine A - dokončno poslal v polfinale.

Danes bosta na Češkem še dve četrtfinalni tekmi; zvečer bosta igrali ZDA in gostiteljica Češka v Pragi ter severnjaška tekmeca Švedska in Finska v Ostravi. V polfinalu pa so že svetovni prvaki Kanadčani, ki so s 6:3 premagali Slovaško.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike