mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 18.02.2022 13:55:15

Hokejisti ob okrogli obletnici že gledajo na domače SP v Tivoliju

Domen Jančič
Hokejska zveza Slovenija bo v začetku maja končno izvedla svetovno prvenstvo divizije I, ki so ga v Ljubljani zaradi epidemije že dvakrat prestavili. Ob pripravah na največje hokejsko tekmovanje v Sloveniji letos pa so se pri krovni zvezi spomnili tudi okrogle obletnice, saj v teh dneh mineva 90 let od prve uradne hokejske tekme v Ljubljani.

Na HZS so načrte in priprave na domače prvenstvo, ki bi moralo potekati že leta 2020, pa so ga potem prestavili na leto 2021 in še enkrat odpovedali, predstavili danes na novinarski konferenci. To so simbolično pripravili na oziroma ob ledu na strehi nakupovalnega središča Aleja, kjer je na voljo tudi manjše hokejsko igrišče.

miha butara prosenc 22 dj
Domen Jančič

HZS je na to druženje povabila tudi kapetane slovenske reprezentance, ki so ekipe vodili v posameznih obdobjih nekdanje skupne države in potem samostojne Slovenije. Ob odštevanju do SP v Ljubljani, ki se bo začelo 2. maja, namreč v teh februarskih dneh obeležujejo tudi lepo obletnico prve uradne hokejske tekme v Ljubljani. Pred 90 leti se je predhodnik današnje Olimpije, Ilirija, igrala s celovškim klubom. Zanimivo je, da sta se kluba, zdaj SŽ Olimpija in KAC, pomerila tudi ta teden v ligi ICEHL, za razliko od tiste prve tekme pa so zmagali Ljubljančani.

Povabilu HZS se je odzvalo devet kapetanov, kot najstarejši še živeči reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc, poleg njega pa še Albin Felc, Viktor Ravnik, Jože Kovač, Murajica Pajič, Marjan Gorenc, Tomaž Vnuk, Dejan Varl in Robert Ciglenečki. Vsi so prejeli tudi posebne spominske drese s simbolično številko 90.

Ob odsotnosti obolelega predsednika zveze Matjaža Rakovca je Miha Butara v vlogi podpredsednika HZS poudaril pomen prihajajočega prvenstva in olajšanje, da tekmovanje končno bo.

milan dragan robert ciglenecki 22 dj
Domen Jančič

"Slovenski hokejisti dosegajo neverjetne rezultate, 90 let pa je tudi neverjeten jubilej. Slovenci smo dosegli vrhunske rezultate in na kolena spravili velesile. Cilji ostajajo enaki, vedno se bomo trudili, da bomo napredovali in dosegli dobre rezultate. Na zvezi bomo skušali našim športnikom to omogočiti. Za SP v Ljubljani si želim, da bomo končno premagali koronavirus in da bo lahko dvorana Tivoli čim bolj polna. Fantje si zaslužijo podporo s tribun," je dejal Butara.

kontrec 22 dj
Domen Jančič

"To potegne za sabo stroške, ki bodo nekoliko višji. Je pa to kritika tudi za IIHF, ker je izpustila diviziji I, elitno skupino pa je odigrala. Možnost je bila, a niso enako obravnavali obeh prvenstev," je o težavah pred letošnjo izvedbo tivolskega SP poudaril Butara.

Nekaj tehničnih podrobnosti pa je pojasnil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Vstopnice so že v prodaji, čeprav še vedno vlada določena negotovost glede tega, kakšni bodo ukrepi maja in ali bo takrat še veljala omejitev števila obiskovalcev na prireditvah.

murajca pajic 22 dj
Domen Jančič

"Spremenilo se ni nič, razen da upamo, da se bo spremenilo to, da bomo lahko igrali. Nenazadnje organiziramo prvenstvo zato, da igrajo pred svojimi navijači, ker jim s tem povečamo možnost za napredovanje," je dejal Kontrec in dodal: "Vstopnice smo dali v prodajo že pred novim letom. Zdaj so na voljo v paketni prodaji za vse slovenske in avstrijske tekme. Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena. Zadnjič nam je uvrstitev med elito uspela v Ljubljani in upam, da se bo tudi ta tradicija ponovila," si je zaželel Kontrec.

prosenc dj
Domen Jančič

Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zaveda, da bo domače SP nekaj posebnega, obžaluje le, da zaradi posebnih okoliščin tokrat ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe še na kakšen pripravljalnem turnirju.
"Težko je povedati točno situacijo, ker so nam februarske tekme odpadle. Tu smo nameravali zbrati večino tistih, ki bodo igrali v Ljubljani. A to so stvari, na katere ne moreš vplivati. Prav dosti se ni spremenilo, fantje bodo prišli, odigrali bomo na najboljši ravni, kar smo sposobni. Pulz je na domačih tekmah malo večji. Odgovornost je večja, treba pa je odigrati po najboljših močeh," si je zaželel selektor.

matjaz kopitar 22 djq
Domen Jančič

Ker je druženje potekalo prav na dan polfinalnih tekem na olimpijskem turnirju, se je Kopitar dotaknil tudi Pekinga, kamor se Sloveniji ni uspelo uvrstiti. "S težkim srcem to gledaš. Danci, naši krvniki, so kar uspešno nastopali. Slovaki so presenečenje številka ena, tudi danes so namučili Fince. Normalno, da razmišljaš o tem, kaj bi bilo, če bi se uvrstili. A realno je, da je tako, kot je bilo."

Galerija
Značke: hokej, slovenija, ep

Članki iz rubrike