Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 05.11.2018 21:53:41

Nova zgodba, NOV VETER! To je prva reprezentanca novega SELEKTORJA!

Jurij Kodrun
Slovenska hokejska reprezentanca bo v prvem premoru v novi sezoni ta teden gostovala v Belorusiji, kjer bo z zasedbami Belorusije, Latvije in Francije odigrala turnir iz serije evropskega izziva.

Tekmovanje bo tudi prvi izziv za novega selektorja Iva Jana. Slednji je na mestu selektorja nasledil Karija Savolainena, ki je letos Slovence vodil na olimpijskih igrah in na svetovnem drugoligaškem prvenstvu v Budimpešti. Tam se Slovencem ni uspelo uvrstiti med elito, boj na naslednjem SP divizije I v Kazahstanu za eno od prvih dveh mest pa bo prav gotovo ena prednostnih nalog selektorskega začetnika Jana.

"Mislim, da je samo naziv drugačen. Še vedno sem hokejski trener. V reprezentanci imaš mogoče manj časa za delo, a baza igralcev pri nas je takšna, da se vsi poznajo. Nekateri so igrali skupaj v mlajših selekcijah, nekaj sem jih že treniral, z nekaterimi sem igral. Vedo, kakšen človek sem in vedo, kaj lahko pričakujejo od mene," je o novi selektorski vlogi dejal Jan.

Za začetek ga čaka nekoliko lažji izziv. Novembrski termin v hokejski sezoni tradicionalno prinaša vabila mlajšim in igralcem iz domačih klubov, največji zvezdniki in nosilci igre pa se potem ekipi pridružijo pozneje. Nič drugače ni letos, ko na prvi akciji Jan ne bo mogel računati ali pa je dal prosto številnim članom izbrane vrste. Na seznamu tudi ni povratnika na ledene ploskve Žige Jegliča, ki je po prestani kazni zaradi dopinškega prekrška pred dnevi sklenil novo pogodbo in se vrnil k starim znancem, k Slovanu iz Bratislave. Jan je sicer dejal, da je bil Jeglič pripravljen nastopiti že v Minsku, a se je zapletlo z njegovim potnim listom in vizo.

Prvi zbor v sezoni imajo slovenski hokejisti tokrat na Jesenicah, kjer bodo trenirali do odhoda v Belorusijo, danes so imeli nekakšen spoznavni večer brez treninga, v torek bosta na sporedu dva treninga, v sredo pa že odpotujejo v Minsk.

"V zadnjih dneh je prišlo do nekaj poškodb, zato je še nekaj zamenjav. A ti fantje bodo tvorili jedro reprezentance prihodnosti. Za nekatere bo to velik korak naprej, a to si je lažje privoščiti na takšnem turnirju kot na SP. Če nimaš izkušenj, se je potem tudi težko pripraviti za višjo raven. Ta turnir bo nekako že na ravni SP v Astani in to bo odlično za mlajše igralce," je o pomlajeni zasedbi dejal novi strateg.

Med tistimi, ki v tej ekipi izstopajo, je tudi izkušeni branilec Klemen Pretnar. "Ne počutim se še starega, morda kot bolj izkušenega, a sem enak vsem. Vsi, tudi mlajši, so profesionalci. Lepo se je vrniti v reprezentanco, sam sem vedno rad igral zanjo," je dejal Pretnar, ki na zadnjem SP ni bil član moštva. "Nova zgodba, nov veter. Strinjam se s selektorjem, da je treba preveriti vse igralce v Sloveniji. Vsi, ki so danes tukaj, so si zaslužili priložnost," pa razmišlja o sodelovanju z novim selektorjem.


Povsem drugačno izhodišče bo imel v Minsku Janez Orehek, ki bo prvič del članske ekipe Slovenije. "Včeraj sem dobil klic, če bi se pridružil reprezentanci. Seveda sem sprejel povabilo. Veliko je evforije, želje po dokazovanju, rad bi izkoristil priložnost in se čim bolje predstavil trenerju. Takšne priložnosti ne dobiš kar tako, treba se je dokazati in dati vse od sebe," o debiju meni Orehek.

Zaradi poškodb je v zadnjem hipu prišlo še do dveh sprememb; Jan je moral s seznama črtati Gala Korena in Žana Jezovška, nanj pa je uvrstil člana ljubljanske Olimpije Orehka in Jeseničana Blaža Tomaževiča.

Seznam hokejistov za Minsk:
- vratarji:
Luka Gračnar (Poprad/Slk), Rok Stojanovič (Lyon/Fra), Žan Us (SŽ Olimpija);
- branilci:
Miha Logar (Strasbourg/Fra), Aleksandar Magovac (Grenoble/Fra), Matic Podlipnik (Karlovy Vary/češ), Klemen Pretnar (Košice/Slk), Jurij Repe (Herning/Dan), Maks Selan (Milano/Ita), Miha Štebih (Dukla Jihlava/Češ), David Planko (SŽ Olimpija);
- napadalci:
Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Blaž Tomaževič, Nik Pem (vsi Sij Acroni Jesenice), Anže Ropret, Andrej Hebar (oba UTE/Mad), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar/Mad), Ken Ograjenšek (Graz99er/Avt), Žiga Pance (Jegesmedvek/Mad), Nik Simšič (Medveščak/Hrv);
- rezerva:
Žiga Kogovšek (Sij Acroni Jesenice)

Značke: hokej, ivo-jan

Članki iz rubrike