mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 19.05.2018 18:07:39

Švedi povozili Američane

Reuters
Hokejisti Švedske so prvi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine na Danskem. V današnjem prvem polfinalu so v Koebenhavnu premagali ZDA s 6:0 (1:0, 3:0, 2:0). V drugem polfinalu bosta zvečer igrali Kanada in Švica.

* Dvorana Royal Arena, gledalcev 12.490, sodniki: Gofman, Gouin (glavna), McCrank, Vanoosten.
* Strelci: 1:0 Arvidsson (De la Rose, Forsberg, 15.), 2:0 Paajarvi (Bäcklund, 28.), 3:0 Hornqvist (Bäcklund, Klingberg, 31.), 4:0 Janmark (Rakell, 31.), 5:0 Arvidsson (Zibanejad, 52.), 6:0 Kempe (Bäcklund, 58.).
* Kazenske minute: Švedska 14, ZDA 6.

Švedska se je, morda celo lažje od pričakovanj, uvrstila v veliki finale letošnjega SP in bo imela v nedeljo priložnost, da ubrani lovoriko z lanskega tekmovanja v Franciji in Nemčiji. Švedi so tudi po predzadnji tekmi na SP še vedno edina neporažena ekipa, po uspehih na vseh sedmih tekmah v predtekmovanju in v četrtfinalu pa je danes padla še ameriška zasedba.

Teoretično bi moral biti skandinavsko-severnoameriški dvoboj precej izenačen, saj so se tudi Američani izkazali z nekaj res dobrimi tekmami, ob doslej večinoma razpoloženem vratarju Keithu Kincaidu pa je tudi napad deloval dobro. A Američanom danes to ni pomagalo, saj je bil na drugi strani nepremagljiva ovira vratar Anders Nilsson, ki je ustavil vseh 41 poskusov.



Švedi so že v prvi tretjini pokazali, kako se bodo lotili dvoboja. Pobudo so prepustili tekmecem, sami pa spretno izkoriščali svoje priložnosti in v 15. minuti tudi povedli.

Vse pa se je nato spremenilo v le nekaj minutah druge tretjine. Švedi so bili takrat zelo učinkoviti. Najprej je za povišanje vodstva poskrbel Magnus Paajarvi, ko pa so imeli Američani naslednjič na klopi za kaznovane svojega igralca, je udaril švedski "power-play". Uigrano akcijo je z natančnim strelom končal Patric Hornqvist. A še preden so se Američani dobro zavedli, so dobili še en gol - izgubili so plošček, Mattias Janmark pa je le 11 sekund po tretjem golu dosegel še četrtega za branilce naslova.

Jasno je bilo, da bodo Američani takšen zaostanek težko nadoknadili. V zadnji tretjini so Švedi bolj pazili na to, da se prednost ne bi stopila in da bi njihov vratar Anders Nielsen ohrani mrežo nedotaknjeno, na drugi strani pa hokejisti ZDA kljub nenehnim pritiskom tudi niso našli načina, da bi ga premagali. Čeprav je bila to misija nemogoče, so poskušali z igro brez vratarja že devet minut pred koncem, kar pa so Švedi takoj kaznovali še z enim golom in dokončno poslali tekmece v mali finale.

Švedi bodo v nedeljo zvečer tako zlato branili proti zmagovalcu drugega polfinala Švica - Kanada, nekaj ur prej bodo Američani s poražencem igrali za tolažilno nagrado.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike