900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 28.04.2018 18:17:39

Poraz z azzurri, risi brez napredovanja!

iihf
Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi zadnjega, 5. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) izgubila z Italijo s 3:4.

Slovenija - Italija 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
* Dvorana Lazsla Pappa, gledalcev 2460, sodniki: Hejduk (Češka), Piragić (Hrvaška, glavna), Nemeth (Madžarska), Progin (Švica).
* Strelci: 0:1 Gander (Kostner, McMonagle, 2.), 1:1 Podlipnik (Mušič, Kovačević, 18.), 2:1 Tičar (Urbas, Verlič, 24.), 2:2 Sullivan (Kostner, Deluca, 30.), 2:3 Trivellato (Deluca, Lambacher, 34.), 3:3 Kovačević (Tičar, Magovac, 39.), 3:4 Kostner (Sullivan, Scandella, 60.).
* Kazenske minute: Slovenija 12, Italija 10.

Slovenija je imela pred današnjo tekmo vse v svojih rokah. Obstanek so si Slovenci teoretično zagotovili že po četrtem krogu, ko so matematični izračuni in preračunavanje možnih izidov pokazali, da bo šest točk dovolj. Za napredovanje med elito pa so imeli tudi še vse možnosti in so sami odločali o svoji usodi, a le, če bi proti Italiji zmagali po rednem delu tekme. 

Pred slovensko tekmo je bilo že jasno, da je Poljska izpadla v nižji rang tekmovanja po porazu s Kazahstanom, tako da je bil na preostalih dveh tekmah (zvečer bosta v zadnjem dvoboju SP igrali še Madžarska in Velika Britanija) odprto le še to, kdo od peterice preostalih ekip bo končal na prvem in drugem mestu ter se veselil napredovanja.

V slovenskem taboru so na tej pomembni tekmi stisnili zobe vsi, tudi poškodovani; v petek jo je lažje skupil Robert Sabolič, ki je seveda igral v prvem napadu, v dresu in na klopi pa je bil kljub drugačnim napovedim tudi Andrej Hebar s poškodovanim prstom.

A začelo se ni najbolje. Slovenija že v začetni minutah ni delovala tako dobro kot na zadnjih dveh tekmah, za nameček pa je Italija začela odlično. Slovenski zahodni sosedje so namreč izkoristili že prvi "power-play" in v drugi minuti z vodilnim golom povečali pritisk za Slovence.

Slovenija je dolgo iskala pravi pristop; spet je bilo preveč napak in izgubljenih ploščkov, v napadu pa premalo natančnih strelov, da bi ogrozili Marca de Filippa Roio. V tem delu igre so Slovenci živeli nevarno, saj so bili Italijani boljši, v 14. minuti pa je Gašperja Krošlja rešila tudi prečka.


Toda ko je kazalo zelo slabo, je stvari v svoje roke vzel branilec Matic Podlipnik. Plošček je po njegovem strelu z leve strani, tudi ob slabem posredovanju italijanskega vratarja, končal v mreži in Slovenci so vendarle lažje zadihali.

To sproščenost so potem prenesli tudi v drugi tretjino: prebujeni slovenski "power-play" je spet poskrbel za zadetek, ob podajalcih iz drugega napada Mihi Verliču in Janu Urbasu je neubranljivo pod prečko meril član prvega napada Rok Tičar.

Italijani se sicer niso kar predali - nenazadnje so bili ob zmagi tudi sami še v igri za napredovanje. Ritem na slovenski strani je spet padel, Krošelj je spet moral nekajkrat dobro posredovati, ni pa mogel preprečiti novega zadetka na polovici tekme, ko so Italijani imeli igralca več in zadeli v zadnji sekundi prednosti.

A sledil je nov šok: Italijani so v 34. minuti pobegnili po levi strani, Krošelj je plošček odbil, a so do njega prišli tekmeci in ga prek vratarja potisnili v gol ter Slovence spet spravili v težave.

Iz njih pa je, tako kot pri prvem zaostanku, Slovence povlekel branilec. Neubranljiv strel od daleč Sabahudina Kovačevića po podaji Tičarja je omogočil realno upanje, da bo v zadnji tretjini tehtnica šla na slovensko stran.

V zadnji tretjini se je obetal zanimiv boj. Neodločen izid oziroma delitev točk po sistemu 2-1 po podaljšku ni ustrezala nobeni ekipi, saj bi v tem primeru obe ostali brez možnosti za elito.

Slovenija ji je bila zelo blizu v 53. minuti, a je plošček po silovitem strelu Kovačevića, ko je smer spremenil Ken Ograjenšek, na italijansko srečo končal v okviru gola. Nekaj lepih priložnosti, predvsem po slovenskih napakah in izgubljenih ploščkih, je imela tudi Italija, a gola ni bilo.

Slovenija je imela lepo priložnost ob številčni prednosti v 57. minuti, ki pa je ni izkoristila. Slovenci so nato prvi tvegali in iz vrat v zadnji minuti potegnili Krošlja, kar je bila seveda voda na mlin Italijanom. Ti so najprej zadeli vratnico, v nadaljevanju akcije pa spet prišli do ploščka ter z golom dve sekundi pred koncem zapečatili usodo Slovenije, sebi pa na široko odprli vrata elite.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike