prasarita 06 Odkrito.si

Ženske imamo poslanstvo, zato moramo ostati ...

rahim kurijev Svet24.si

VIDEO: Petletni Čečen s 4105 skleci postal ...

Ženska Petisvet.si

Veliko fatalnih žensk se zlomi

sneg Svet24.si

Pobelilo bo večji del Slovenije, na ta dan bo ...

charles Svet24.si

Strokovnjakinja razkrila govorico telesa kraljev ...

bql+zorjan Najstnica.si

Na finalu TOP NAJSTNICE Nika Zorjan in BQL!

fRANKO_BAJC Njena.si

Franko Bajc je to naredil prvič

STA
STA
0 25.04.2018 21:47:50

TAKO SE TO DELA! Tokrat fantastična Slovenija POVSEM RAZBILA nemočne Madžare! Napredovanje ZNOVA ŽIVO!

Grega Wernig
Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) premagala Madžarsko s 4:1 (1:0, 1:1, 2:0).

* Dvorana Laszlo Papp Arena, gledalcev 7400, sodniki: Ingram (Kanada), Smetana (Avstrija, glavna), Harrington (Kanada), Špur (Češka).
* Strelci: 1:0 Magovac (Mušič, Ograjenšek, 7.), 1:1 Sebok (Hari, Wehrs, 26.), 2:1 Urbas (Goličič, verlič, 30.), 3:1 Goličič (Kuralt, 56.), 4:1 Kovačević (Kuralt, 57.).
* Kazenske minute: Slovenija 14, Madžarska 12.

Za Slovenijo je bila današnja tretja tekma na SP v Budimpešti že kar odločilna. Po zelo slabem začetku in dveh porazih so Slovenci padli na dno lestvice in se znašli v nezavidljivem položaju, kožo pa so morali reševati na dvoboju z domačini, ki imajo na tem prvenstvu tudi zelo močno podporo s tribun.

Ekipi se sicer zelo dobro poznata, odigrali sta že kup uradnih in prijateljskih tekem. Zadnjo takšno so na Bledu dobili Madžari, zadnjo uradno pa na SP v Južni Koreji pred štirimi leti Slovenci.

Slovenci pa so si lahko po današnji tekmi le oddahnili, saj so s povsem drugačno predstavo kot na prvih dveh tekmah prišli do nujno potrebne zmage.

Selektor Kari Savolainen je po torkovem treningu in kriznem sestanku v ekipi v prvi napad spet postavil izkušena Roberta Saboliča in Roka Tičarja ter mladega Jana Drozga, v drugem pa so tokrat zaigrali Boštjan Goličič, Jan Urbas in Miha Verlič.

Pred tekmo so se gostitelji z lepo gesto, minuto molka oziroma nato z aplavzom polne dvorane spomnili na danes preminulega nekdanjega jeseniškega vratarja Cveta Pretnarja.

Slovenci so tekmo res začeli tako, kot je napovedal kapetan Urbas. Bili so bolj odločni in trdni v obrambi in imeli v uvodnih minutah pobudo, pri strelih pa so bili še vedno premalo natančni. Dobro je začel tudi vratar Gašper Krošelj, ki je v peti minuti ubranil strel po prodoru Balazsa Seboka. A tudi Adam Vay je imel precej dela, saj so Slovenci nenehno pritiskali.

Po željah pa se je razpletlo tudi pri golih: Slovenci so na tem SP končno zadeli prvi, v sedmi minuti je po natančni podaji Aleša Mušiča iz prve udaril Aleksandar Magovac. Lepo priložnost je imel nato še Tičar, a je iz bližine meril prek gola.

Napake v slovenski vrsti sicer niso izginile čez noč; eno od njih bi skorajda kaznoval Janos Vas, ko je pobegnil z igralcem manj v protinapad, zadeve je skušal rešiti Krošelj, a se je zapletel z Madžarom in izgubil palico, na srečo Slovencev pa Vasu po strelu iz obrata ni uspelo zadeti praznega gola.

Živčnost pa je bila tudi na madžarski strani: ko so imeli gostitelji sami igralca več, sta jim pred gol ušla Verlič in Urbas, a nista bila uspešna. Slovenci so silovito pritisnili tudi ob številčni prednosti tri minute pred koncem tretjine, a ne Verlič, ne Urbas in ne Sabahudin Kovačević niso našli poti ploščku v mrežo. Tako kot ne Mušič v zadnji minuti.

Slovenci so bili za odtenek boljši tudi v začetku druge tretjine, a so bili spet neučinkoviti (Žiga Pance), privoščili pa so si novo izključitev. To pa je Madžarska znala kaznovati in v 25. minuti sta bili ekipi pri izidu 1:1 spet na začetku.

Na polovici tekme pa se je drugemu napadu vendarle vse sestavilo, po podaji Goličiča je neubranljivo zadel kapetan Urbas in Slovenija je bila spet v rahli prednosti. A dvoboj je bil res izenačen, tako da je bilo še vse odprto. Ob preveč slovenskih kaznih so lahko Madžari močno pritisnili, a je bil Krošelj odlično razpoložen.

Neučinkovitost pa je bila še vedno šibka slovenska točka: ob koncu tretjine sta brez učinka ostali dve zaporedni madžarski kazni, pred tem pa je Anže Kuralt zadel še vratnico.

V zadnji tretjini je postalo zelo vroče. Madžari so se spustili v lov za Slovenci, ti pa so iskali gol za povišanje prednosti. Pri tem pa spet delali nemogoče napake, v 48. minuti so tako ob lastni številčni prednosti (tudi peti "power-play" ni prinesel zadetka) tekmece trikrat spustili pred svoja vrata, a na njihovo srečo ne Istvan Sofron ne Janos Hari, ki je zgrešil povsem prazen gol, tega nista kaznovala.

Madžari so pritiskali, večkrat je imel Krošelj veliko dela. Dobro ga je opravil, v 56. minuti pa so si slovenski navijači, sicer v izraziti manjšini v glasni dvorani, lahko oddahnili: hiter napad je Goličič končal z zadetkom, sodniki so šli sicer pogledat posnetek, ki pa ni dopuščal dvomov.

Domači so tvegali brez vratarja že več kot tri minute pred koncem, kar pa je kaznoval Kovačević in z golom za 4:1 dokončno utišal domače navijače.

Slovenci bodo imeli v četrtek na SP prosto, naslednja tekma jih čaka v petek ob 16. uri proti Kazahstanu.

Značke: slovenija, madžarska

Članki iz rubrike