Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.04.2018 21:47:50

TAKO SE TO DELA! Tokrat fantastična Slovenija POVSEM RAZBILA nemočne Madžare! Napredovanje ZNOVA ŽIVO!

Grega Wernig
Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) premagala Madžarsko s 4:1 (1:0, 1:1, 2:0).

* Dvorana Laszlo Papp Arena, gledalcev 7400, sodniki: Ingram (Kanada), Smetana (Avstrija, glavna), Harrington (Kanada), Špur (Češka).
* Strelci: 1:0 Magovac (Mušič, Ograjenšek, 7.), 1:1 Sebok (Hari, Wehrs, 26.), 2:1 Urbas (Goličič, verlič, 30.), 3:1 Goličič (Kuralt, 56.), 4:1 Kovačević (Kuralt, 57.).
* Kazenske minute: Slovenija 14, Madžarska 12.

Za Slovenijo je bila današnja tretja tekma na SP v Budimpešti že kar odločilna. Po zelo slabem začetku in dveh porazih so Slovenci padli na dno lestvice in se znašli v nezavidljivem položaju, kožo pa so morali reševati na dvoboju z domačini, ki imajo na tem prvenstvu tudi zelo močno podporo s tribun.

Ekipi se sicer zelo dobro poznata, odigrali sta že kup uradnih in prijateljskih tekem. Zadnjo takšno so na Bledu dobili Madžari, zadnjo uradno pa na SP v Južni Koreji pred štirimi leti Slovenci.

Slovenci pa so si lahko po današnji tekmi le oddahnili, saj so s povsem drugačno predstavo kot na prvih dveh tekmah prišli do nujno potrebne zmage.

Selektor Kari Savolainen je po torkovem treningu in kriznem sestanku v ekipi v prvi napad spet postavil izkušena Roberta Saboliča in Roka Tičarja ter mladega Jana Drozga, v drugem pa so tokrat zaigrali Boštjan Goličič, Jan Urbas in Miha Verlič.

Pred tekmo so se gostitelji z lepo gesto, minuto molka oziroma nato z aplavzom polne dvorane spomnili na danes preminulega nekdanjega jeseniškega vratarja Cveta Pretnarja.

Slovenci so tekmo res začeli tako, kot je napovedal kapetan Urbas. Bili so bolj odločni in trdni v obrambi in imeli v uvodnih minutah pobudo, pri strelih pa so bili še vedno premalo natančni. Dobro je začel tudi vratar Gašper Krošelj, ki je v peti minuti ubranil strel po prodoru Balazsa Seboka. A tudi Adam Vay je imel precej dela, saj so Slovenci nenehno pritiskali.

Po željah pa se je razpletlo tudi pri golih: Slovenci so na tem SP končno zadeli prvi, v sedmi minuti je po natančni podaji Aleša Mušiča iz prve udaril Aleksandar Magovac. Lepo priložnost je imel nato še Tičar, a je iz bližine meril prek gola.

Napake v slovenski vrsti sicer niso izginile čez noč; eno od njih bi skorajda kaznoval Janos Vas, ko je pobegnil z igralcem manj v protinapad, zadeve je skušal rešiti Krošelj, a se je zapletel z Madžarom in izgubil palico, na srečo Slovencev pa Vasu po strelu iz obrata ni uspelo zadeti praznega gola.

Živčnost pa je bila tudi na madžarski strani: ko so imeli gostitelji sami igralca več, sta jim pred gol ušla Verlič in Urbas, a nista bila uspešna. Slovenci so silovito pritisnili tudi ob številčni prednosti tri minute pred koncem tretjine, a ne Verlič, ne Urbas in ne Sabahudin Kovačević niso našli poti ploščku v mrežo. Tako kot ne Mušič v zadnji minuti.

Slovenci so bili za odtenek boljši tudi v začetku druge tretjine, a so bili spet neučinkoviti (Žiga Pance), privoščili pa so si novo izključitev. To pa je Madžarska znala kaznovati in v 25. minuti sta bili ekipi pri izidu 1:1 spet na začetku.

Na polovici tekme pa se je drugemu napadu vendarle vse sestavilo, po podaji Goličiča je neubranljivo zadel kapetan Urbas in Slovenija je bila spet v rahli prednosti. A dvoboj je bil res izenačen, tako da je bilo še vse odprto. Ob preveč slovenskih kaznih so lahko Madžari močno pritisnili, a je bil Krošelj odlično razpoložen.

Neučinkovitost pa je bila še vedno šibka slovenska točka: ob koncu tretjine sta brez učinka ostali dve zaporedni madžarski kazni, pred tem pa je Anže Kuralt zadel še vratnico.

V zadnji tretjini je postalo zelo vroče. Madžari so se spustili v lov za Slovenci, ti pa so iskali gol za povišanje prednosti. Pri tem pa spet delali nemogoče napake, v 48. minuti so tako ob lastni številčni prednosti (tudi peti "power-play" ni prinesel zadetka) tekmece trikrat spustili pred svoja vrata, a na njihovo srečo ne Istvan Sofron ne Janos Hari, ki je zgrešil povsem prazen gol, tega nista kaznovala.

Madžari so pritiskali, večkrat je imel Krošelj veliko dela. Dobro ga je opravil, v 56. minuti pa so si slovenski navijači, sicer v izraziti manjšini v glasni dvorani, lahko oddahnili: hiter napad je Goličič končal z zadetkom, sodniki so šli sicer pogledat posnetek, ki pa ni dopuščal dvomov.

Domači so tvegali brez vratarja že več kot tri minute pred koncem, kar pa je kaznoval Kovačević in z golom za 4:1 dokončno utišal domače navijače.

Slovenci bodo imeli v četrtek na SP prosto, naslednja tekma jih čaka v petek ob 16. uri proti Kazahstanu.

Značke: slovenija, madžarska

Članki iz rubrike