900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 27.10.2017 16:44:48

Turnir v Franciji že ogrevanje za Južno Korejo

Slovenska hokejska reprezentanca je še nekaj več kot 100 dni oddaljena od osrednjega dogodka sezone 2017/18. Nastop na olimpijskih igrah v Južni Koreji bo seveda glavni v tej sezoni, prvi korak do tja pa pomeni že tradicionalni novembrski turnir, tokrat bo Slovenija gostovala v Franciji.

Slovenci se bodo pred tokratno reprezentančno akcijo zbrali kar na prizorišču, saj ne bo domačih priprav na Bledu. Hokejisti bodo tako 6. novembra pripotovali v Pariz, konec naslednjega tedna jih nato čaka tekmovanje v Cergyju s Francijo, Belorusijo in Latvijo.

Danes je nekaj podrobnosti o seznamu in o prvi akciji v sezoni predstavil pomočnik selektorja, v lanski sezoni še sam selektor Nik Zupančič. Z novim prvim trenerjem izbrane vrste Karijem Savolainenom sta v zadnjih dneh skrbno pretehtala, koga povabiti na turnir: "Zbrali se bomo v Franciji, ker večina igralcev prihaja iz tujine. Nekateri imajo še tekme v nedeljo, tako da smo se odločili, da se bomo zbrali kar tam. Francozi so zgradili nov center, razmere za trening bodo odlične."

Čeprav bo turnir novembra, bo že eden prvih testov za OI: "Čaka nas prvi velik cilj, olimpijske igre; na podlagi tega smo tudi sestavili ekipo za Francijo, skušali smo zajeti malo večje število igralcev, da se lahko še kakšnega več preizkusi. Povabili smo tudi koga, ki ga ni bilo v prejšnjih letih. Prvotni cilj tega turnirja je pregledati seznam igralcev in tudi morda sestaviti kakšne kombinacije za OI."

O tem, kako bodo potekale priprave neposredno pred igrami, pa Zupančič za zdaj še nima podrobnejših načrtov o OI: "Zdaj se še usklajujemo, 5. ali 6. februarja sta datuma odhoda. Imamo dogovorjeno tekmo s Korejo, obstaja še možnost tekme z Nemci, ni pa še nič potrjenega, ker gre tudi za velik logistični zalogaj. Prve dni bomo v Seulu, potem gremo v olimpijsko vas, pa spet v Seul ... moramo ugotoviti, če bo to sploh imelo smisel."

S Savolainenom, ki je vajeti slovenske reprezentance prevzel poleti, dobro sodelujeta, pravi Zupančič, pred kratkim je bil tudi sam na obisku na Finskem.


"Tam je to šport številka 1. Ogledala sva si tudi tekmo Jokerit - Torpedo. Kar nekaj stvari smo se zmenili, videli smo njegov pogled. Dosti je bilo narejenega, delali smo tudi video analize, skušali smo predvideti, kako bomo igrali, kako bo izgledala naša igra. S Karijem sva veliko delala, obdelala veliko stvari, ki jih na daleč po telefonu ne moreva. Bilo je zelo produktivno in želel bi si večkrat pogledati tudi dober hokej. Pa ne trdim, da pri nas ni dober, ampak na Finskem je to povsem drugače."

Na seznamu so sicer praktično vsi najboljši igralci, ki so bili v reprezentanci v zadnjih letih, od standardnih članov manjkajo le Jan Muršak, Klemen Pretnar in vratar Luka Gračnar.

"Različni razlogi so, zakaj nekaterih ni. Pretnar ima težave s klubom in ekscentričnim trenerjem, zato nočemo delati težav igralcu. Muršak se je malo pod prisilo vrnil v klub, njegova poškodba je zaceljena do 90 odstotkov in ne želimo še dodatnega tveganja. Žiga Pešut je pred kratkim izgubil klub in ima še zdravstvene težave, glede Jurija Repeta - s Karijem imava še eno odprto mesto pri branilcih, tako da se lahko še kaj spremeni. Gračnar pa je bil predviden, da bi šel z nami, ampak imajo tekmo lige prvakov. Kari ga je tako ali tako že videl na ligi prvakov, ima kontakt z njegovim trenerjem. Mitja Robar je poškodovan, gre za sicer lažjo poškodbo kolena, a ne bi preveč tvegali," je Zupančič orisal položaj tistih, ki jih v Franciji ne bo.

Pred sezono je željo, da bi se prebil na OI, izrazil tudi nekdanji prvi vratar reprezentance Robert Kristan. Po sezoni brez kluba zdaj igra v alpski ligi za SŽ Olimpijo, Zupančič pa pravi, da ima možnosti za nastop: "Zaradi tega razloga se je vrnil na ledene ploskve. To je odlična priložnost, da ga vidimo v akciji na reprezentančni ravni. Kari ga dobro pozna iz prejšnjih akcij, bi ga pa vseeno rad videl na delu. Če bo Robert dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, je tudi on ena od opcij za igre."

Pomočnik selektorja se je dotaknil tudi nekoliko bolj neprijetne plati - nestalnosti službe slovenskih igralcev. Četverica v ligi KHL ima za seboj že kar nekaj selitev, pred dnevi je brez kluba ostal tudi vratar Gašper Krošelj ... "Želja vsakega trenerja je, da so igralci v polnem pogonu. Najboljše izide smo dosegali, ko so bili vsi vpeti v klubske urnike. Imamo veliko prednost, da se fantje dobro poznajo in ne izgubljamo časa z uigravanjem, tako majhni smo, da potrebujemo le nekaj treningov in smo nazaj v ritmu. Seveda pa ni dobro, da fantje menjajo klube. A to je krut del tega profesionalnega športa. ko igraš kot tujec, se zahteva več in če tega ni, si prvi na seznamu za odstrel."

Značke: hokej, slovenija

Članki iz rubrike