miša molk Odkrito.si

Cigansko razmišljanje Miše Molk

Porsche Cayenne Svet24.si

15-letnik mamin porsche zapeljal v potok

horoskop_napoved Svet24.si

Tedenski horoskop: če želite premagati negativne...

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

oriana girotto Njena.si

Grenki spomini: Oriana Girotto o sinu Aleksandru

sta
sta
0 06.09.2017 19:58:02

Finec na slovenski hokejski klopi: Saj vem, zakaj me sprašujete o košarki!

Na začetku poletja je vajeti slovenske članske hokejske izbrane vrste prevzel finski strateg Kari Savolainen.

Izkušeni Finec se vrača na krmilo ekipe, ki jo je nekoč že vodil, na pragu jeseni pa je svoje cilje in želje v drugem selektorskem mandatu prvič v živo predstavil še slovenski sedmi sili.

"Imam kakšnih pet kilogramov več ... in več izkušenj," se je samokritično ocenil selektor v primerjavi s prvim trenerskim obdobjem v Sloveniji. "V zadnjih dveh letih sem delal na vrhunski ravni v finskem klubskem hokeju. A ves čas sem povezan s finsko zvezo, izobražujem trenerje in mislim, da imam zdaj več izkušenj kot takrat. Počutim se bolj samozavestnega, o nekaterih stvareh zdaj vem več," je dejal trener, ki je slovensko reprezentanco vodil v sezonah 2003/04 in 2004/05, v sezonah 2010/11, 2011/12 in 2012/13 pa z njo sodeloval v vlogi svetovalca.

"Ponosen sem, da sem spet tukaj. Pred 20 leti sem prvič pričel v Slovenijo, od takrat sem bil pri vas več kot petdesetkrat. Lepo se je vrniti, veselim se novega dela, ki bo potekalo vso sezono, ne le med olimpijskimi igrami. Časa za priprave ne bo prav veliko, zato razmere morda ne bodo povsem običajne. Ekipo bo treba pripraviti tudi med samim tekmovanjem, kar bo poseben izziv."

Savolainen je po odločitvi Hokejske zveze Slovenije dotedanjega selektorja Nika Zupančiča nasledil junija, bo pa Zupančič ostal pomočnik oziroma bo delal v strokovnem štabu reprezentance. "Z nekaterimi igralci sem že govoril, z vsemi še ne. A v štabu smo trije in spoznavali se bomo še med sezono. Moji pomočniki bodo opravili glavnino dela z opazovanjem igralcev, pomagal si bom z ogledi posnetkov lig. Igralce lahko tako kar dobro spremljam, je pa seveda pomembno, da imaš tudi stik z njimi," je način dela opisal selektor.

"Spremljal sem tekme v Parizu in mislim, da ni enostavno reči, da so bili igralci slabi. Morda nestalni, igra je bila po sistemu gor-dol. Rezultat je bil slab, ampak ne moremo kriviti samo igralcev. Imeti pravo kemijo v ekipi je najbolj pomembno in to bo ena glavnih nalog mojega štaba. Pomembna naloga bo, da analiziram, kaj se je zgodilo, kaj se dogaja in potem naredim ustrezne korale. Prvi koraki bodo narejeni novembra, saj moramo biti do OI nared. Treningov bo malo, časa tudi. Pomembno bo, da smo vsi v istem čolnu in bomo veslali v isto smer," je Savolainen dejal o dogajanju na zadnjem SP, ki si posledično pripeljalo do menjave na selektorskem mestu, ter o prihodnosti.

Ena njegovih največjih in najpomembnejših nalog bo priprava ekipe na februarske olimpijske igre. Savolainen je odločen: "Ne potrebujem olimpijske izkušnje samo zaradi izkušnje. Na igrah sem že bil in vem, kako so videti. Moramo dobiti kakšno tekmo, v vrhunskem športu gre za zmagovanje. Vesel bom, če bo naša ekipa naredila tisto, česar je sposobna. Vem, kam lahko fantje sežejo, kaj lahko naredijo."

Na OI 2018 ne bo igralcev iz lige NHL, kar je lahko za Slovenijo plus, morda pa tudi minus: "Včasih imam občutek, da recimo Rusi igrajo bolje brez velikih zvezdnikov. Seveda pa bo morda majhna prednost za nas, ker igralcev iz NHL ne bo zraven," je dejal selektor, z okoliščinami, kot so politične razmere v korejski severni sosedi, pa se ne obremenjuje: "Ni najbolje, a se s tem ne obremenjujemo. Moramo zaupati, da se bo vse uredilo. Prav to pa govorim tudi igralcem: osredotočiti se moramo na stvari, ki so v naši moči. Če se obremenjeno s tistimi, na katere nimamo vpliva, bomo pod stresom."

Slovenska hokejska baza je majhna, kar pa selektorja ne skrbi: "Včasih je celo lažje, če nimaš veliko igralcev. Poskrbeti moraš samo, da se ne poškodujejo. Ne, resno, mislim, da je zdaj več igralcev na višji ravni. Ko sem bil nazadnje selektor, ni bilo takšne baze, zdaj je drugače. Seveda pa je vedno težko sprejeti odločitev o tem, kdo bo v ekipi in kdo ne. Upam, da mi bo uspelo narediti pravo izbiro."

Med druženjem s sedmo silo, na HZS so ga pripravili v nekoliko neformalni obliki kot povabilo na kavo s selektorjem, se je v sproščenem vzdušju dotaknil še kakšne ne povsem hokejske teme. "Lepo je, da je zdaj na Finskem tudi košarka tako uspešna. Hokej je bil vedno nekje visoko spredaj, zdaj mu sledijo igre z žogo. Lauri Markkanen je postal pravi zvezdnik. Ampak saj vem, zakaj me sprašujete o košarki ... ker ste nas premagali pred dnevi," se je pošalil in nato dejal še, zakaj ima rad Slovenijo: "Všeč mi je vaša narava, vaše zelenje. Opažam, da je zdaj precej več turistov, kar je najbrž dobro za vaše gospodarstvo, ni mi pa preveč všeč. Prej je bilo bolje."

Članki iz rubrike