evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 14.10.2014 14:47:25

Matjaž Kopitar: IIHF nas je gladko zavrnila

Arsen Perić
Selektor članske reprezentance od bližajočem se turnirju EIHC, SP na Češkem, kvalifikacijah za OI in ponudbi iz Celovca.

Prvi teden v novembru bo Matjaž Kopitar – zdaj že nekaj časa tudi uradno novi/stari selektor članske reprezentance – na enem ledu spet zbral svojo četo 20 igralcev ter treh vratarjev. Rise čaka prvi prijateljski turnir v sezoni, ki ga bo gostil Tivoli.

S selektorjem smo tokrat govorili o tem, o določenih igralcih in morebitnih skrbeh, dotaknili pa smo se že tudi SP elitne divizije, ki Slovenijo čaka maja 2015 na Češkem, ter kvalifikacij za olimpijske igre v Pjongčangu in ponudbe za novo službo, ki je prišla iz Celovca. 


Do prvega zbora v novi sezoni ni več veliko časa. Kako kaže glede priprav? Kdaj bodo znani povabljenci? 
Veliko smo že naredili, seznam bo znan kmalu, imamo pa kar nekaj težav, saj se določene lige, kot so KHL, VHL, prva češka, v tistem času ne prekinejo. Glede na to, da nimamo veliko igralcev in da moramo za njih poskrbeti, to pomeni, da jim nočemo povzročati težav, se skupaj z Nikom Zupančičem še dogovarjava, kako in kaj. Jasno je že, da določenih igralcev tokrat ne bo, a o tem še ne bi rad govoril.

Če se bodo dosledno držali tega dogovora za vse igralce, ki so v Salzburgu, bo to v redu, če se bodo tega držali le glede Luka, pa ni.

Istočasno, kot bo potekal turnir v Ljubljani, so na sporedu tudi tekme osmine finala v ligi prvakov CHL, kjer bi morala igrati Robert Sabolič in Luka Gračnar. Slednji nam je v nedeljo dejal, da še ne ve, ali bo lahko prisoten v reprezentanci. Lahko vi poveste, kakšno je stanje?
Iz Salzburga so že poslali pismo s prošnjo, da naj Luka tokrat ne pokličemo v reprezentanco. Bojda je tako, da obstaja dogovor, da IIHF klubom v CHL dovoljuje, da igralcev ni treba poslati v reprezentance. Če se bodo dosledno držali tega dogovora za vse igralce, ki so v Salzburgu, bo to v redu, če se bodo tega držali le glede Luka, pa ni. Tukaj ne bomo kar tako popustili. Vemo, da imamo dovolj vratarjev za turnir, a tu gre predvsem za odnos, ki mora biti korekten. Tu merim na to, da ne bo prišlo do tega, da bodo vsi avstrijski reprezentanti iz Salzburga lahko igrali za Avstrijo, našemu pa ne bodo pustili. Če bo za vse enako, bo v redu. 

Bomo med risi videli kakšna nova imena ali kakšne povratnike? Branilec Luka Vidmar po več letih recimo spet igra v Evropi, bo na seznamu?
Odkar sem postal selektor, je Luka prvič v Evropi in bo tudi dobil vabilo. Rad bi ga videl, vem, da ima v klubu ustrezno minutažo. Za druge raje še ne bi govoril, da ne bi bilo potem kaj narobe.

matjaz kopitar nm
Nikola Miljković

Mislim, da bomo ne glede na to, kaj bomo sestavili, sestavili konkurenčno moštvo.

S KAPETANOM SVA
DOGOVORJENA 

Kako je s kapetanom reprezentance Tomažem Razingarjem, ki trenutno še nima kluba?
Tomaž je v pogovoru z več klubi, lahko se zgodi, da bo v kratkem tudi odšel. Ravno danes zvečer (včeraj, op. p.) se bova srečala na Bledu, že prejšnji teden sva se pogovarjala, mislim, da bom tokrat več izvedel. Drugače sva vse dogovorjena. Če bo imel klub, če bo redno treniral, bo zraven. Tokratni turnir igramo doma, in čeprav smo praviloma novembra največkrat preizkušali mlade moči, bi vseeno radi imeli konkurenčno ekipo.

Kako pa je z Marcelom Rodmanom? Sicer trenira z Medveščakom, vendar redkokdaj dobi priložnost za igranje.
Ta turnir mu bo zelo koristil. Glede njegove udeležbe smo v stiku s športnim direktorjem Medveščaka Aaronom Foxom. Če bodo v Zagrebu vsi zdravi, bo prišel. Povrhu se je zdaj ekipi pridružil še centralni napadalec Ville Leino, kar prinaša Marcelu še težje delo v boju za mesto na tekmi. A ne glede na to, da ne igra toliko, bo dobil povabilo.
 

Smo edina ekipa, ki ima med dvema tekmama dvakrat manj kot 24 ur časa za regeneracijo. To ni pošteno.

VEMO, KDO JE KJE 
Kot ste že omenili, so bili prvi turnirji v sezoni načeloma namenjeni bolj za dokazovanje mladih igralcev, pa vendar, ali je tokrat vseeno drugače, ker turnir gosti Slovenija? Verjetno si želite predvsem tu igrati z vsemi najboljšimi risi?
Da, normalno. Tudi želje mojih nadrejenih so, da bi prišli vsi naši najboljši, da bi bili na domačem turnirju v optimalni postavi, a žal nismo v položaju, po svetu nismo tako cenjeni, da bi imeli tak vpliv, da bi klubi na našo željo igralce pustili na reprezentančni zbor. Tudi na SP v Gojangu nismo igrali z optimalno postavo, a smo naredili svoje in se uvrstili v elitno divizijo in mislim, da je še vedno treba zaupati tudi tem igralcem. Mislim, da bomo ne glede na to, kaj bomo sestavili, sestavili konkurenčno moštvo. 

VSTOPNICE V PRODAJO JUTRI

Na turnirju EIHC med 6. in 8. novembrom bodo poleg Slovenije v Tivoliju nastopile še reprezentance Japonske, Belorusije in Avstrije. Vstopnice za turnir bodo šle v prodajo jutri, mogoče jih bo kupiti na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrolovih servisih. Cena za posamezen dan znaša sedem evrov, paket za vse tri tekmovalne dni pa 15 evrov.

Za tiste, ki bodo morali izpustiti ljubljanski turnir, pa vas verjetno ne skrbi? 
Ne. Vem, da bodo v dobri formi, ko bodo enkrat prišli v reprezentanco. Naš skupen problem in ne samo njihov je, da si v klubih priborijo čim boljši status in da kar se da veliko igrajo. Ko bo konec klubske sezone, in ne glede na to, koliko pripravljalnih turnirjev bodo ali ne bodo igrali, točno vemo, kako bo. Vemo, kdo je kje. 

Mislim, da je pošteno, da to, kar delaš, delaš stoodstotno.

SPORED JE POVSEM NEPOŠTEN 
Konec avgusta je luč sveta ugledal spored tekem na SP elitne divizije na Češkem. Ste z njim kaj bolj zadovoljni kot s tistim, ko ste igrali na SP na Švedskem, ki fantom med tekmami ni dopuščal veliko časa za počitek? 
Ne. Spored je povsem nepošten. Ko sva ga pregledala in predelala, je Nik na IIHF tudi uradno poslal predlog o spremembi sporeda, da bi nas zaščitil, hkrati pa nikogar drugega ne oškodoval. V odgovoru so nas gladko zavrnili. Obrazložitev je bila, da se ne da ničesar spremeniti. Temu ne morem reči drugače, kot da je to podcenjevalno. Lahko si mislimo karkoli. Smo edina ekipa, ki ima med dvema tekmama dvakrat manj kot 24 ur časa za regeneracijo. To ni pošteno. Vse, kar sva naredila, sva naredila tako, da nikomur drugemu ne bi odvzeli nobene ure, samo nam bi se regeneracijski čas podaljšal. A nočejo. Zakaj nočejo, pa ne morem komentirati. 

matjaz kopitar nm
Nikola Miljković

Pogovori so potekali nekajkrat, a sem moral na koncu ponudbo zavrniti. Bilo je prav z moralnega vidika predvsem zato, ker sem se že dogovoril s HZS.

Če se dotaknemo kvalifikacij za olimpijske igre čez štiri leta v Južni Koreji. Poletje leta 2016 bo drugačno kot vsa druga. Kako gledate na to, da bodo kvalifikacije potekale konec avgusta oziroma že pred začetkom sezone? 
Ljudje mislijo, da je to za nas prednost. Če bo Anže zdrav, bo zagotovo igral, to je res, a druge reprezentance, s katerimi se bomo mogoče srečali, imajo še več enhaelovcev. Danci so že taki. Ne vem, kaj naj rečem. Vem, da drugi fantje, ko je Anže zraven, dajo še več od sebe. Na to gledamo pozitivno. Je pa do takrat še kar nekaj časa, dve svetovni prvenstvi, in če se na teh dobro odrežemo, je mogoče še veliko.

Ste že kaj razmišljali o procesu dela za tisto poletje? To bo povsem nova izkušnja. 
Mogoče bo to tudi prednost za nas. Kako se bomo pripravljali, koliko bo zveza pripravljena vložiti v te priprave, bomo še videli, veliko je še neznanega. Veliko bomo morali trenirati skupaj, imeti bo treba pripravljalne tekme. Bomo videli.

Spored turnirja

Četrtek, 6. november
Ob 16. uri:
Avstrija – Belorusija
Ob 20. uri: Slovenija – Japonska

Petek, 7. november
Ob 16. uri:
Japonska – Avstrija
Ob 20. uri: Slovenija – Belorusija

Sobota, 8. november
Ob 14.30:
Belorusija – Japonska
Ob 18.30: Slovenija - Avstrija

BILO JE PRAV Z MORALNEGA VIDIKA
Po hokejskih koluarjih se je govorilo, da ste bili med kandidati za trenerja celovškega KAC-a. Ste dobili ponudbo, da bi zasedli mesto prvega stratega tega kluba?

Da, sem. Ponudba je bila korektna, vendar bi to spremenilo veliko stvari v mojem življenju, poleg tega smo se pred mesecem dni s HZS dokončno dogovorili za nov štiriletni cikel. Bilo je ogromno stvari, prek katerih bi moral iti, kar pa nisem hotel storiti. V tistem trenutku najbrž nisem bil edini, mislim, da so imeli v mislih še kakšnega kandidata, s katerim so se pogovarjali. Pogovori so potekali nekajkrat, a sem moral na koncu ponudbo zavrniti. Bilo je prav z moralnega vidika predvsem zato, ker sem se že dogovoril s HZS. Mislim, da je pošteno, da to, kar delaš, delaš stoodstotno. Ne mislim, da bi trpel, če bi bil tako trener pri KAC-u kot pri reprezentanci, a kljub temu sem rekel ne. 

Članki iz rubrike