Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bo
bo
29.08.2015 07:29:08
Deli članek:

V Severni Ameriki hokejisti žalujejo za enim največjih

Reuters

V 83. letu starosti je umrl sloviti hokejski trener Al Arbour, ki je z New York Iskandersi kar štirikrat zapored osvojil naslov najboljšega v ligi NHL.

V petek zvečer so se hokejski navdušenci v Združenih državah Amerike in Kanadi zavili v črnino. V 83. letu starosti je namreč umrl legendarni Al Arbour, eden največjih hokejskih trenerjev vseh časov. Nekdanji hokejist, ki je bil eden zadnjih, ki so se za ploščkom še podili z očali na nosu, je največje trenerske uspehe doživel v New Yorku, a ne na klopi kultnih Rangersov, pač pa je uspehe nizal kot prvi mož Islandersev. S slednjimi je v osemdesetih kar štirikrat zapored osvojil Stanleyjev pokal, to so dejansko edine štiri zmage, ki jih je omenjeni klub dosegel v ligi NHL.

Arbour je NY Islanderse vodil na natanko 1500 tekmah, zadnjo novembra 2007, ko se je vrnil iz pokoja in zaokrožil omenjeno cifro. Tistega večera je so NY Islanders proti Pittsburghu izgubljali že z 0:2, a so postregli s preobratom in na koncu slavili s 3:2. Za Arbourja je bila to 740. zmaga na klopi tega kluba – nihče jih v zgodovini lige NHL z enim kolektivom ni dosegel več.

"Ala si bomo zapomnili kot enega najboljših, če ne celo kot najboljšega trenerja v zgodovini lige NHL," se je legendi priklonil predsednik NY Islandersov Garth Snow in dodal: "Naš klub je štiri naslove državnega prvaka v glavnem osvojil po njegovi zaslugi, in sicer zaradi Alovih inovativnih metod ter tudi preprostega življenja izven hokejskih igrišč. Al je eden od razlogov, zakaj so NY Islandersi zgodovinska franšiza." V Ontariu v Kanadi rojeni Arbour je kot trener glede na število doseženih zmag v ligi NHL drugi na večni lestvici, več jih je zabeležil le Scotty Bowman.

Arbour, ki je bil v hram slavnih sprejet leta 1996, je Stanleyjev pokal štirikrat osvojil tudi kot igralec, in sicer v dresih Detroita, Chicaga in dvakrat Toronta.