Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
05.07.2015 13:06:41
Deli članek:

Najmanjši veliki

Profimedia

"Bilo je dovolj. Šestnajst let na najvišji ravni. Rečem lahko samo, da sem bil blagoslovljen," so bile ene od besed, ko je Martin St. Louis pred nekaj dnevi naznanil, da se poslavlja od profesionalnega hokeja.

Drugega julija 2015 se je tako končala zgodba, ki se je začela 18. februarja 1998. Takrat se je 23-letni diplomant univerze Vermont, ki je igral v ligi IHL, pridružil velikim fantom. V dveh pomenih besede; Marty je podpisal pogodbo v ligi NHL in 173 centimetrov visok mladenič je stopil v slačilnico Calgaryja.

1134

tekem v rednem delu lige NHL je odigral Martin St. Louis.

1033

točk je dosegel na teh, od tega je 391-krat zatresel mrežo.

V Kanadi ni ostal dolgo, Rick Dudley ga je poleti leta 2000 "ukradel" in odpeljal v Tampo, na Floridi je preživel kar 12 sezon in pol. "St. Louis je bil gonilna sila Tampe, moštva, ki so se mu vsi smejali in ki ga je popeljal do tega, da se mu niso več," je v ZDA zapisal eden od novinarjev, ki je St. Louisa spremljal vso kariero. Posmehovanje se je končalo leta 2004, ko sta Marty in Tampa osvojila Stanleyjev pokal.

Reuters

BIL JE DARILO
"Večina, ki jih je Marty srečal na svoji poti, mu je rekla ne. 'Tega ne moreš, premajhen si, preprosto ne moreš'," se je spomnil eden od njegovih trenerjev pri Tampi John Tortorella: "To je bil njegov navdih. In bil je trmast, zelo trmast. A pozitivno trmast. Zaradi svoje trme je postal eden najboljših, včasih celo najboljši igralec v ligi NHL."

Profimedia

Zadnjo sezono in pol je igral za Rangerse. Lani med končnico je pri 63 letih zaradi srčnega napada umrla njegova mama, toda Martin takrat ni končal sezone. Ravno nasprotno, Rangersi so zaradi njegove moči prišli vse do finala, kjer so jih ustavili Kingsi.

Jeff Halpern je z Martyjem, ki je v karieri prejel veliko nagrad za individualne dosežke, pri Tampi preživel dobri dve sezoni in dejal, da v 14-letni karieri ni spoznal pametnejšega hokejista. "Mislim, da sem se od njega naučil toliko kot od trenerjev. Na ledu, zunaj njega, v vseh situacijah. Doživetje njegovega sveta je bilo zame kot darilo," je dajal Halpern.


Reuters

KLOVN
Njegova športna zgodba je minila brez škandalov, tudi danes je vzoren mož in oče treh sinov, ki bo v prihodnje užival v trenerskem delu. Mogoče je videti dolgočasen, resen, celo pust, a stran od kamer, snemalnikov, fotoaparatov je povsem drugačen. Med soigralci je bil znan po bistrosti, smehu, bil je prebrisan, vse ideje o potegavščinah znotraj slačilnice so zrasle na njegovem zelniku. "Vsi menijo, da je ves čas resen, osredotočen, neposreden, zagnan, pač pravi profesionalec," je dejal kapetan Tampe Steven Stamkos. A se motimo. "Za nas, prijatelje, ki smo bili z njim v slačilnici, v hotelih, v avtobusih, pri večerji, je bil pravi klovn. Bil je glavni šaljivec, bil je tisti, ki je v slačilnici hodil po rokah, ki je plesal, ki je vse nasmejal. To je pravi Marty, vesel sem, da sem spoznal to njegovo stran," je še dejal Steven, ki ga je ob prihodu v Tampo Martin vzel pod svoje okrilje.

St. Louis je več kot desetletje v Tampi ali pa kar v ligi NHL izstopal kot zvezda med nepričakovanimi zvezdami, s svojimi dosežki je premikal meje verjetnosti, ki so jih postavili drugi, meje, ki tudi zaradi njega ne bodo nikoli več iste.

"Ni samo ena od zgodb lige NHL, je športna zgodba na splošno. Nekdo, ki se trudi priti na najvišjo raven in ki nikoli ne obupa," ga je še opisal Tortorella: "Imel je nešteto priložnosti, da bi vse poslal k hudiču, toda Marty ni nikoli obupal."

Reuters

Marty tudi nikoli ni bil izbran na naboru lige NHL. Martyju so vedno govorili, da je premajhen. Marty je z leti vsem dokazal nasprotno, kar je storil brez samohvale, in bil navdih za vse nizkorasle hokejiste, za vse, ki niso bili izbrani na naboru. Na ledu je bil najmanjši veliki, Gospod, ki bo kot tak tudi v prihodnje in za vselej ostal v hokejskem svetu.

Profimedia