Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
21.08.2024 11:59:35
Deli članek:

Nepričakovan scenarij: zaradi odpovedi precejšnje spremembe za Jesenice in Celje

MPA

V prihodnji sezoni se bosta v ligi AHL znova dokazovala dva slovenska hokejska kluba, Sij Acroni Jesenice in Celje, ki ju je zdaj doletelo nepričakovano.

Deveta izvedba tega tekmovanja se bo začela 21. septembra in če je bilo najprej v alpsko ligo prijavljenih 14 ekip, je pred tedni svojo udeležbo zaradi finančnega manjka odpovedala druga ekipa Linza, kar pa ni šlo mimo brez posledic. Če so sistem tekmovanja pred novo sezono spremenili, je bilo vodstvo lige AHL zdaj primorano v tega znova poseči.

Sprva je bil uveden nov sistem, v katerem bi v rednem delu vsako moštvo odigralo 39 tekem, neposredno bi se po novem v končnico uvrstilo najboljših pet ekip. Kolektivi na mestih od šest do 11 bi se potem borili za preostale tri četrtfinalne vstopnice, najslabše tri ekipe bi sezono končale 22. februarja. Delitev na glavni in kvalifikacijski krog se torej v prihodnji sezoni ne bi več uporabljal.

Tako je bilo v startu načrtovanja lige, po slovesu Linza 2 pa se je vse spet spremenilo, zdaj je namreč spet nastavljen novi/stari sistem.

Ekipe bodo tako v rednem delu odigrale po 36 tekem. Po teh se bo najboljših pet ekip za čim boljše izhodišče v končnici borilo v glavni – master – skupini, preostalih osem ekip pa bo igralo v dveh kvalifikacijskih skupinah ter se bodo poskušale prebiti v dodatne kvalifikacije za končnico, kjer se bodo borile za zadnje tri vstopnice za izločilne boje sezone. Rednega dela bo konec 1. februarja.

Namesto treh doma uvodni v gosteh

Železarji bodo po lanskem razočaranju, ko se niso uvrstili v končnico, sezono začeli na gostovanju v Bregenzu. Celjani bi po prvotnem načrtu morali sezono odprti doma proti Meranu; rumeno-modri bi uvodne tri tekme celo morali odigrali v domači dvorani, a jih zdaj najprej čakata gostovanji – pri Vipitenu in v Salzburgu.

Slovenska tekmeca se bosta po novem prvič srečala 10. oktobra v Celju, njun drugi spopad bo Podmežakla gostila 28. novembra.