rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 03.03.2021 11:07:54

VEČNI DERBI, ki bi lahko razkril marsikaj: Obračun za prestiž, ki je več kot to

Martin Metelko
Nocoj ob 20.15. bo v Tivoliju na sporedu večni hokejski derbi med ekipama Slovenske železnice Olimpija in Sij Acroni Jesenice. Jeseničanom bi zmaga po rednem delu že zagotovila končnico alpske lige, Ljubljančani pa so si mesto med najboljšimi že zagotovili.

Strast in prestiž večnega hokejskega derbija med Olimpijo in Jesenicami bo prvič okusil tudi novi trener na klopi zeleno-belih Raimo Summanen, ki je včeraj dopolnil 59 let. In kaj bi bilo lepšega kot to, da bi mu njegovi novi varovanci za rojstni dan podarili zmago na njegovem prvem velikem derbiju.

hebar koren jesenice sž olimpija 20 mm
Martin Metelko

Veliki slovenski derbi je tudi obračun prvega in drugega moštva na lestvici alpske lige – Ljubljančani vodijo s 70 točkami, na drugem mestu pa so Jeseničani s 63 točkami. SŽ Olimpija je tudi edina ekipa v ligi, ki ima že zagotovljeno končnico, drugo slovensko moštvo, tisto iz Gorenjske, pa bi si lahko z zmago po rednem delu na velikem derbiju že danes zagotovilo končnico. Z zmago po rednem delu bi imeli Jeseničani 15 točk prednosti pred petouvrščenimi mladimi hokejisti iz Salzburga. Slednji so izgubili tudi oba medsebojna obračuna z železarji in jih ne morejo več prehiteti na lestvici.

pance sz olimpija jesenice derbi 20 mm
Martin Metelkom

Zmago na taki tekmi, kot je večni derbi, pa je seveda nemogoče napovedati. Ljubljančani niso izgubili na zadnjih sedmih tekmah s tem nasprotnikom v alpski ligi ... Toda trenutno so Jeseničani v vrhunski formi, saj so zmagali kar na petnajstih od zadnjih 16 tekem v ligi. Edina izgubljena tekma je bil tisti spodrsljaj v Cortini (1:2). V tej sezoni sta se večna tekmeca že pomerila v ligi AHL – v Ljubljani so bili kar s 6:1 boljši zeleno-beli, v Podmežakli pa je bilo 2:2.

Na žalost bo večni derbi brez gledalcev, ki obračunu z večnim rivalom z Jesenic seveda dajejo posebno noto. "Covid jo je res malce zagodel, vendar je tako ali tako za vse ekipe enako. Seveda bi bili zelo veseli, če bi se gledalci lahko vrnili, saj je kar težko igrati pred praznimi tribunami. Toda na žalost je pač tako. V prvem delu alpske lige smo igrali kar v redu, pa čeprav je do konca še nekaj tekem. Imeli smo tudi nekaj spodrsljajev, toda tudi napake so sestavni del športa, del hokeja. Zdaj smo na prvem mestu na lestvici in naš cilj je, da po tekmah, ki so na sporedu do konca rednega dela, na prvem mestu tudi ostanemo," je dejal legenda tivolskega ledu Aleš Mušič.

sz olimpija jesenice derbi 20 mm
Martin Metelko

Ljubljančani, ki imajo na seznamu poškodovanih kar sedem igralcev, bodo na derbiju lahko igrali dokaj sproščeno, saj jim obračun z Jeseničani rezultatsko ne prinaša prav veliko. Seveda pa je povsem drugo vprašanje, kaj tak derbi prinaša v psihološkem smislu oziroma kaj pomeni za samozavest igralcev – na obeh straneh, da ne bo pomote. "Na derbi se posebej pripravljamo, razen v zadnjih dveh dnevih, ko smo naredili videoanalizo. Verjamem, da smo se dovolj dobro pripravili. Naš cilj je, tako kot na vsaki tekmi, da osvojimo tri točke, in prepričan sem, da smo tega sposobni," je današnji derbi z Jesenicami napovedal Mušič.

mitja sivic sz olimpija jesenice derbi 20 mm
Martin Metelko

Jeseničani so v zadnjem mesecu ali dveh v resnici razigrani, poleg tega pa so zadeli žebljico na glavico, ko so pripeljali mladega Kanadčana Francesca Pinellija, ki je, kot kaže, pravi hokejski biser, ki v težkih in odločilnih trenutkih sprejema prave odločitve. Olimpija ima na papirju sicer precej boljše moštvo, bolj zveneča imena, na 25 tekmah v alpski ligi pa so doživeli le pet porazov (od tega enega po podaljšku). So pa Ljubljančani izjemno učinkovito moštvo, saj so na 25 tekmah dosegli kar 155 zadetkov oziroma v povprečju dajo kar 6,2 zadetka na tekmo (seveda je to največ v ligi). Olimpija pa ima tudi najboljšo obrambo lige – na 25 tekmah so dobili 51 golov oziroma v povprečju le 2,04 zadetka na tekmo. To seveda pomeni, da je Paavo Hölsä, vratar Olimpije, tudi najboljši vratar v ligi, njegov delež ubranjenih strelov pa je izjemno visokih 94,4 odstotka. Po vseh pravilih je torej Olimpija boljše moštvo od Jesenic, kar pa danes ne bo igralo nobene vloge. Danes bo pomembno, kdo bo bolj discipliniran, bolj zbran in koga ne bodo ponesla čustva. Motiv na obeh straneh seveda ne bo vprašljiv.

Članki iz rubrike