Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
23.10.2015 14:12:51
Deli članek:

Ivo Jan: Še ena prva stvar

Arsen Perić

Glavni trener. Nikakor ne dežurni gasilec, kot so sprva sporočili iz drugega največjega avstrijskega mesta. Vsaj do konca sezone bo šef graške klopi. Prvi Slovenec v taki vlogi pri neslovenskem klubu v ligi EBEL. Nekdanji sijajni napadalec, ki kaže, da ga tudi v novi, trenerski vlogi čaka lepa pot. Mogoče celo tako ali morebiti še bolj uspešna, kot je bila igralska.

V torek se je znova vrnil v Tivoli. Ni bilo prvič, odkar je drsalke obesil na klin. Tudi z Grazem je bil že tu. V ljubljanski dvorani je doživel marsikaj. Veliko uspehov na klubski ravni v različnih dresih kot gost in še posebej kot domačin, tudi v tolikšni meri, da so Jeseničana navijači posvojili in ga oklicali za zelenega Iva. V zgradbi pod Rožnikom je bil tudi del mnogih prelepih reprezentančnih zgodb, v katerih je danes 40-letni nekdanji centralni napadalec odigral glavne vloge. Tu je odigral tudi svojo zadnjo tekmo v karieri. V dresu ekipe Olimpije mladi, pred nekaj več kot štirimi leti in pol, natančneje 6. aprila 2011. Igralsko pot je končal v svojem prepoznavnem stilu, kot golgeter, s hat-trickom, okoli vratu so mu takrat obesili še bronasto kolajno za tretje mesto v DP.

Z MEŠANIMI OBČUTKI
Tokrat se je vrnil v novi vlogi, v taki, ki je precej naravno sledila igranju. A tokrat ni prišel kot pomočnik trenerja, v Tivoli je prišel kot glavni trener ene od ekip v ligi EBEL. Kot že mnogokrat prej je Ivo Jan dejal, da se je v Tivoliju vedno dobro počutil, in to ne glede na to, ali je prišel kot igralec ali trener Olimpije ali kot del strokovnega štaba tekmeca zeleno-belih. "Imel sem malo mešane občutke. Toda Graz je zdaj moja ekipa, Gradec moje mesto," je uvodoma dejal naš sogovornik, ki sicer še danes z 82 goli na 127 tekmah ostaja tretji najboljši strelec v zgodovini graškega kluba, v katerem je igral tri sezone in pustil veliko sled.

Arsen Perić

O Olimpiji ne razmišljam

"Meni je zelo nehvaležno komentirati stanje v Olimpiji, ker ne vem, kaj natančno se dogaja v garderobi, kakšna je komunikacija med upravo, trenerjem in tudi igralci. O Olimpiji ne razmišljam, dokler z Grazem ne igramo proti njej. Ta zgodba je za mano, trenutno sem zelo zadovoljen v Grazu, če bo vse po sreči, upam, da bom tam ostal kar nekaj časa," je Jan povedal, ko smo ga poprosili za komentar o Telemachu Olimpiju.

Mimo vprašanja, ali je ob zmagi nad Olimpijo, v kateri je sicer prvič dobil priložnost kot glavni trener članske ekipe, začutil kakšno posebno športno zadoščenje, nismo mogli. "Čutim zadoščenje, toda zaradi tega, ker smo zmagali. Vseeno je, kdo je nasprotnik. Ne bom rekel, da je ta tekma zame enaka kot za vse druge, vendar tega ne želim kazati. Se mi pa zdi, da so fantje kar čutili, da je ta tekma malo drugačna," je z nasmeškom razložil trener Graza.

Ivo se je sicer v Gradec preselil pred lansko sezono, letos poleti je delo normalno nadaljeval, toda stvari v Grazu niso šle, kot so si želeli. "Sprememba je bila prepotrebna. Vesel sem, da sem zdaj dobil priložnost kot glavni trener. Tudi ekipa se je zelo dobro odzvala na to, tudi tisti prvi tekmi z mano kot glavnim trenerjem, ki smo ju izgubili s Salzburgom in Linzem, nista bili tako slabi. Zdaj je važno, da dosegamo zadetke. Prej jih nismo. Fantje so veliko bolj sproščeni, veliko bolj motivirani gredo v vsako tekmo, večinoma se vsi držijo tistega, kar se dogovorimo v slačilnici, in to je vse, kar si vsak trener želi," je stanje v klubu orisal Ivo Jan.

DEGRADIRAN
Čeprav tega ni izjavil, je bilo že pred našim srečanjem jasno, da Jan v Grazu do zdaj ni bil tako zadovoljen, kot je bil lani. Ko je pozneje le dejal, da ga je zdaj nekdanji trener, Todd Bjorkstrand, pred to sezono z mesta pomočnika trenerja degradiral na mesto videoanalitika, nezadovoljstva ni več skrival. "Tako me je povsem odrezal od ekipe," je pojasnil Ivo, ki je svojega nekdanjega nadrejenega pač sprejel takega, kot je bil: "On se je do vseh vedel povsem enako. Do mene, do igralcev. Midva sva sodelovala, kot pač sva. Avgusta mi je povedal, da bom od zdaj videotrener. Svoje delo sem opravljal, kot je bilo treba, še vedno mi ta vloga ostaja, a zdaj so tudi ostale odločitve moje."

Arsen Perić

Čutim zadoščenje, toda zaradi tega, ker smo zmagali. Vseeno je, kdo je nasprotnik. Ne bom rekel, da je ta tekma zame enaka kot za vse druge, vendar tega ne želim kazati. Se mi pa zdi, da so fantje kar čutili, da je ta tekma malo drugačna.

PRAV NIČ KOT ON
Ko je prišlo do serije slabih rezultatov, so (kot smo slišali že lani iz ust različnih igralcev) značajsko nadvse težavnega Američana le odpustili, naš sogovornik je dobil priložnost, ki jo je zgrabil z obema rokama, in od takrat vse, kar je delal njegov predhodnik, naredil ravno obratno. "Prav nič ne delam tako, kot je delal on," se je še široko zasmejal. "Midva sva si zelo različna, že kot trenerja, predvsem pa kot osebi. Jaz ne delam nič drugače, kot sem delal v Ljubljani, tudi tu je bil pozitiven odziv na takratno spremembo. Čeprav rezultati tega niso pokazali, je proti koncu sezone Olimpija vse bolje igrala in iskreno upam, da bo letos tako tudi v Grazu."

VAŽEN JE KONEC
Čeprav je bil tudi on zadovoljen s spremembo v klubu, pa je dodal, da nihče ni bil bolj vesel, kot so bili igralci. "Kar sem jim ponudil, je to, da spet z veseljem pridejo v dvorano, da so veseli, da se zabavajo v garderobi. To je njihov prostor in v tega se nihče ne vmešava, niti trener ne, vse dokler seveda to ni res nujno. Ko je čas za delo, delamo, ko je čas za sprostitev, se sprostimo. Vse zdaj poteka normalno, mislim, da vsi skupaj precej uživamo," je ozračje graškega slačilnice opisal dolgoletni reprezentant.

Ko so iz Gradca sporočili, da so z Bjorkstrandom prekinili sodelovanje, so hkrati zapisali, da bo Ivo Jan samo začasno glavni trener. A to ni res. "Trenutno smo dogovorjeni do konca te sezone, možnost imam, da podaljšamo sodelovanje še za naslednjo, a zdaj sem osredotočen le na sedanjost. Vse ostalo bo sledilo, če bodo rezultati taki, kot morajo biti."

Arsen Perić

Verjamem, da ne bo težav in da bodo risi zadovoljni

"Seznam bo kmalu znan, imamo nekaj težav s poškodbami igralcev, na turnir na Poljsko ne bomo potovali z najboljšo zasedbo. Z Nikom zelo dobro sodelujeva, dolga leta sva že prijatelja. On je glavni trener, tega se zavedam, zavedam se svoje vloge, Nik pa svoje; če ima kakšno vprašanje, sva v stiku, dvakrat do trikrat na teden se slišiva, pogovoriva o vsaki stvari in dokler bova nadaljevala na tak način, mislim, da ne bo nobenih težav in da bodo tudi fantje zadovoljni," je o svoji drugi zadolžitvi povedal Ivo Jan.

Pritiska vodstva kluba ni, na vprašanje, ali so z njim zadovoljni, je v smehu odgovoril, da se moramo glede tega obrniti na vodstvo kluba. "Pritiska je toliko, kot si ga sam naložiš. Težko govorim o tem, kaj menijo, a glede na to, da smo v štirih tekmah zdaj zmagali, mislim, da so lahko zadovoljni, važno pa je tako in tako, kako bo proti koncu."

NE ZNAM VSEGA
Ivo je z 9. oktobrom postal prvi slovenski glavni trener na klopi neslovenskega kluba v ligi EBEL. Je na to dejstvo ponosen? "V bistvu sem bil že velikokrat v različnih situacijah prvi, da o tem na tak način res ne razmišljam," se je spet nasmehnil: "Kot sem že rekel, sem vesel te priložnosti, zajemam jo z veliko žlico, zelo veliko se še vedno učim, sem mlad trener, ne znam vsega, se mi pa zdi, da iz tekme v tekmo raste samozavest tako meni kot ekipi."

Po eni strani komaj čakam na to. Spet prihaja nekaj novega zame. Vesel sem priložnosti, upam oziroma verjamem, da jo bomo dobro izkoristili. Res sem vesel, zame bo to delovna sprostitev.

Podpora v klubu je taka, kot si jo lahko trener samo želi, oziroma je taka, kot je v njegovem obdobju kot glavni trener Telemacha Olimpije ni imel. "Zagotovo. Ta je veliko večja in boljša, kot je bila v Ljubljani. Ne menijo, da sem nekomunikativen. Dajejo mi proste roke, delam, kot hočem, in v bistvu se prilagajam ekipi, ta je tista, za katero se dela, igralci so glavni, sodelovanje je zelo dobro."

Arsen Perić

DELOVNA SPROSTITEV
Za Iva Jana trenutna dogodivščina ni edina, zaradi katere je njegova raven adrenalina v krvi še malo višja. Začetek novembra prinaša prvi reprezentančni premor, v katerem bo trener črnih panterjev te zapustil. Prvič se bo kot član strokovnega štaba pridružil naši članski reprezentanci, kot pomočnik selektorja Nika Zupančiča, s katerim sta praktično v dnevnem stiku. "Po eni strani komaj čakam na to. Spet prihaja nekaj novega zame. Vesel sem priložnosti, upam oziroma verjamem, da jo bomo dobro izkoristili. Res sem vesel, zame bo to delovna sprostitev," navdušenja pred prvim zborom reprezentance ni skrival.

Ko smo se ravno dotaknili risov, smo novega glavnega stratega povprašali, ali bo z novimi zvezami poskušal v Graz spraviti kakšnega nezaposlenega slovenskega hokejista. Trenutno sta brez kluba Luka Vidmar in od nedavnega Aleš Kranjc. "Nekaj pogovorov smo že opravili, a tekme se resnično prehitro vrstijo, da bi si za to vzeli več časa. Rekel sem tudi, da bom tej ekipi dal priložnost do 1. novembra, do prve prekinitve. Do takrat ne bom naredil nobene zamenjave, če bodo potrebne, bo do njih prišlo med ali po prekinitvi lige," je pojasnil in še dodal, da bi igralca, kova Aleš Kranjc, še kako rad imel med svojimi varovanci.

Arsen Perić