Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
20.10.2015 15:17:23
Deli članek:

Telemach Olimpija: Besni brez primere

Arsen Perić

Hokejisti v ligi EBEL kot po prejšnjem tudi po tem koncu tedna niso mogli resnično priti do sape. Avstrijsko razširjeno prvenstvo se bo namreč nadaljevalo že danes, v Ljubljano pa prihaja četa, ki jo v zadnjih krogih zelo uspešno vodi strateg Ivo Jan.

Na prvi pogled bo danes v dvorani pod Rožnikom potekal boj moštev z dna lestvice, a kdor vsaj malo pozna stanje v tej mednarodni druščini, ve, da ni ravno tako.

Telemach Olimpija je po točkah, igri in proračunu trenutno točno tam, kamor realno spada, in to je na dnu. Na drugi strani Graz še zdaleč ni slabo moštvo, moštvo, kateremu bi prisodili eno od mest v spodnjem delu lestvice, toda njegov start v sezono je bil enako slab, če ni bil še slabši kot Olimpijin, toda odkar so v ekipi iz drugega največjega avstrijskega mesta odpustili trenerja, se je njihova krivulja obrnila.

Ob porazih nihče ne bi smel biti vesel, tudi poškodbe nič ne pomagajo, bes pa je nekaj, kar lahko moji fantje obrnejo v svoj prid. Gotovo je lažje imeti jezne igralce kot otopele.

Ivo Jan, ki bo v tej sezoni prvič opravljal tudi delo pomočnika članske reprezentance, je z nastopom dežurnega gasilca črne panterje prebudil in že spravil k življenju. V zadnjih treh tekmah so nocojšnji gostje tivolske dvorane, med katerimi zdaj drsa tudi ris Sabahudin Kovačević, trikrat zmagali in si okrepili samozavest ter apetite.

Arsen Perić

Zgodba je ravno obratna pri zeleno-belih. Niz porazov se je v nedeljo podaljšal že na šest, v 13 krogih so Ljubljančani zmagali le dvakrat. Slaba volja je na hodnikih dvorane na Celovški 25 še toliko večja, ker Fabian Dahlem očitno v prihodnje ne bo mogel računati na več svojih najboljših mož. Ob Guillaumu Desbiensu, Davidu Planku in že od začetka sezone poškodovanem Aljažu Uduču je moral nemški strateg konec tedna na seznam poškodovanih zapisati še imena Aleša Mušiča, Stefana Chaputa (oba v Salzburgu) in prvega igralca letošnje Olimpije, vratarja Olivierja Royja, ki jo je skupil v Beljaku. Danes po Dahlemovih besedah na led od naštetih ne bo stopil prav nihče, v mreži bo začel Tomaž Trelc.

V zadnjih štirih dosegli polovico

Da je Graz, odkar ga je kot glavni strateg prevzel Ivo Jan, v vzponu, dokazujejo zmage na zadnjih treh tekmah. Črni panterji so zelo popravili tudi strelsko formo, na zadnjih štirih tekmah so dosegli več kot polovico zadetkov v tej sezoni (13). "V Ljubljani moramo igrati kot ekipa in z vsemi štirimi napadi igrati našo igro. Obramba bo ključna, veseli smo, da nam gre v napadu zadnje čase boljše," je dejal latvijski napadalec Zintis Zusevics. Zanimiva izkušnja na splošno čaka Jana, ki bo v Tivoliju, kjer je doživel veliko lepih trenutkov tako v igralski kot nekaj tudi v trenerski karieri, prvič moštvo vodil kot glavni trener gostov.

"Vsi so utrpeli poškodbe v spodnjem delu telesa," nam je s pričakovano floskulo včeraj popoldne postregel šef Olimpijine klopi. V hokeju se namreč že nekaj let na tak način pred javnostjo skriva podrobnosti o poškodovancih, strah pred zlobnimi potezami tekmecev na ledu je preprosto prevelik.

Toda strah še zdaleč ni primarni občutek v okolici ledene ploskve pod Rožnikom. Daleč od tega. "Bes. Besni so igralci, besen sem jaz. Vendar v tem vidim samo dobro. Ob porazih nihče ne bi smel biti vesel, tudi poškodbe nič ne pomagajo, bes pa je nekaj, kar lahko moji fantje obrnejo v svoj prid. Gotovo je lažje imeti jezne igralce kot otopele," zatrdno verjame Nemec. Slednji še vedno ne ve, kaj narediti, s kakšnimi prijemi prepričati igralce, da bodo vsako naslednjo «v celoti odigrali na isti ravni, kar je nujno, če se hočejo zmaji sploh spogledovati (s tremi) točkami.

Niso pa v Spodnji Šiški zgolj črnogledi. Dahlem ponavlja, da ima več razlogov za vseeno malo bolj miren spanec, saj vedno iz vseh porazov izlušči nekaj dobrega. "Tudi na zadnjih dveh tekmah smo nekaj stvari naredili dobro. V vsako tekmo krenemo s ciljem narediti nekaj neverjetnega, saj od nas nihče ne pričakuje, da sploh obstaja verjetnost za našo zmago. Toda tu se motijo. Obstaja. Kar nas zadržuje, je nekonstantnost, s čimer si ne damo veliko priložnosti za kakšno presenečenje," se zaveda Dahlem, ki kot vselej do zdaj še naprej ostaja večni optimist.

Arsen Perić

Prav zadnjo zmago je Olimpija dosegla ravno na gostovanju v Gradcu, kjer je slavila po podaljšku. "Ta lep spomin bom vsekakor omenil fantom, da se bodo ozrli na to srečanje, da bodo z vizualizacijo ponovili uspešen večer, da se bodo spomnili nečesa pozitivnega," je delni načrt psihološke priprave opisal naš sogovornik.

Današnje tekme 14. kroga
KAC Celovec – Dornbirn (19.15)
Linz – Alba 19 (19.15)
Telemach Olimpija – Graz (19.15)
Innsbruck – Bolzano (19.15)
Vienna – Znojmo (19.15)
VSV Beljak – Salzburg (19.15)

Lestvica
1. Znojmo 13 9 2 2 46:25 28 2. Salzburg 13 9 1 3 46:37 27 3. Linz 13 8 2 3 31:26 25 4. Dornbirn 13 7 2 4 31:29 23 5. KAC Celovec 13 7 3 3 39:36 22 6. Bolzano 13 7 1 5 34:33 20 7. Innsbruck 13 7 0 6 27:36 19 8. Vienna 13 7 0 6 38:33 18 9. VSV Beljak 13 6 1 6 34:31 18 10. Alba 19 13 5 2 6 25:33 15 11. Graz 13 4 2 7 25:39 12 12. Telemach Olimpija 13 2 2 9 26:44 7