Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.07.2014 00:00:00
Deli članek:

Matjaž Sekelj ovaden

arhiv Ekipe

Ali se direktorju Telemach Olimpija obetajo težki časi?

No, ne moremo reči, da so zdaj lahki in da spi brez skrbi, toda na okrožnem javnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo proti njemu.

V ovadbi (hranimo jo na uredništvu) se mu očita nekaj kaznivih dejanj:
- zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (240. člen KZ),
- davčna utajitev (249. člen KZ),
- pranje denarja (245. člen KZ).

Ker je bila podana kazenska ovadba pristojnemu državnemu organu (na uredništvo je prišla kot anonimka, vendar so nam na tožilstvu potrdili, da so jo dobili tudi oni) za kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, morajo na tožilstvu ukrepati. Na okrožno tožilstvo v Ljubljani smo poslali nekaj vprašanj -kako ukrepajo, če fizična oseba poda kazensko ovadbo, koliko časa traja do začetka postopka in ali je bila podana ovadba zoper direktorja HDD Olimpija Matjaža Seklja - a je bil odgovor vodje ljubljanskega tožilstva oziroma višje državne tožilke Tamare Gregorčič enostavčen. "V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da smo dne 5. 6. 2014 prejeli kazensko ovadbo."

Bistvo ovadbe je, da nekdo Seklju očita, da je prek podjetja Projekt hokej porabljal denar, ki je bil namenjen HDD Olimpija za zasebne namene. Zanimivo je, da je direktor podjetja Projekt hokej Robert Verlič, ki je v hokejsko Olimpijo vstopil s podjetjem Forvvard (slednje ima že nekaj časa blokiran račun zaradi pomanjkanja sredstev za poplačilo obveznosti). Ampak stoodstotni lastnik podjetja Projekt hokej je podjetje Onedrone, sodobne tehnologije, katerega lastnica je Karmen Hočevar (oba podjetja sta vpisana na istem naslovu - Dolenjska cesta 83). Hočevarjeva pa je prijavljena na istem naslovu kot Verlič v kraju Hraše (pošta Smlednik).

Toda kakšna je povezava med podjetjem Projekt hokej in HDD Olimpija? No, tu pa morajo nastopiti organi pregona (policija) oziroma davčna in še kakšna druga inšpekcija. Po preiskavi, ki jo je pristojnim organom tožilstvo zagotovo naložilo, pa se bo tožilec odločil, ali je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. In takrat lahko tožilec začne kazenski pregon in stvar vzame v roke preiskovalni sodnik. Tako se začne zoper osumljenca kazenski postopek.

No, do tega, da se bo zoper Seklja ali še kakšno drugo osebo sploh začel kazenski postopek, pa bo preteklo še veliko vode. Veliko stvari bo treba dokazati, kar v tem primeru zagotovo ne bo lahko.

Na ulici se vsaj deset let že govori o nepravilnostih, ki naj bi jih delal Sekelj, pa do zdaj ni nihče storil nič. Ne smemo in ne moremo pa izključiti možnosti, da Sekelj nima nič z očitanimi kaznivimi dejanji in da je vse skupaj le maščevanje kakšnega užaljenca, ki se je moral zadovoljiti le z drobtinami. Da, da - užaljeni partnerji so največkrat tisti, ki poskušajo zagreniti življenje nekdanjim sodelavcem in jih začnejo vlačiti po sodiščih. Lahko pa se seveda zgodi, da je imel anonimnež, ki je vložil ovadbo zoper Seklja, prav. No, bomo videli, je rekel slepi.