Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.04.2014 00:00:00
Deli članek:

Christian Feichtinger: Da, dobili smo uradno obvestilo

arhiv Ekipe

Direktor lige EBEL točno ve, za kaj si prizadevajo na Celovški 25.

Pred tednom dni smo v Ekipi prvi in prvič poročali o namenu novega slovensko-hrvaškega sodelovanja. Takrat smo zapisali, da si vodstvo Telemacha Olimpije prizadeva, da bi klub registrirali v Zagrebu, s čimer bi poskrbeli za neovirane prehode hokejistov med dvema ekipama.

Ideja ni nova

Spomnimo se, da ta oziroma podobna ideja ni nova. Že lani poleti sta se Olimpija in Medveščak borila, da bi dobila zeleno luč mednarodne hokejske zveze IIHF za neovirano prehajanje igralcev iz enega v drug klub, iz lige EBEL v ligo KHL, iz Slovenije na Hrvaško in tudi obratno. A IIHF prošnjam ni ugodila, vodstvi ljubljanskega in zagrebškega kluba sta spet staknili glavi in prišli do naslednje "rešitve".

Sobivanje pod eno zvezo

Pri tej ne gre za selitev našega državnega prvaka v hrvaško prestolnico, temveč gre za namen ustanovitve novega kluba, ki bi, če lahko tako rečemo, zgolj naključno nosil ime Olimpija. Ta bi bila tam sicer "samo" registrirana, a Medveščak in Olimpija bi v sodelovanju sobivala pod okriljem ene same zveze - to je hrvaške - in zato s prestopi (teh bi bilo, kolikor bi si želeli) ne bi smelo biti težav. Tekme v ligi EBEL bi Olimpija še naprej igrala v Ljubljani, Medveščak bi svoje, tako kot letos, v ligi KHL igral v Zagrebu.

Za zdaj smo jim postavili le en rok, to je 15. maj. Do takrat bi bilo super, če bi že vedeli, kako in kaj.

Vprašanj, ki se porajajo ob tej morebitni potezi, je milijon, a tokrat nas je bolj zanimalo mnenje gospodov, ki vodijo ligo EBEL, katere član je tudi še vedno Telemach Olimpija. Poklicali smo Christiana Feichtingerja, direktorja lige EBEL, in ga vprašali, ali v Avstriji sploh vedo, kaj se trenutno dogaja na naši klubski sceni. "Da, vemo vse. Pred časom smo iz Ljubljane dobili uradno obvestilo oziroma pojasnilo o tem, da si bodo prizadevali Olimpijo prijaviti v Zagrebu," nam je naš sogovornik takoj dal vedeti, da nikogar niso pustili tavati v temi.

Nobenih ugovorov


"Za zdaj smo jim postavili le en rok, to je 15. maj. Do takrat bi bilo super, če bi že vedeli, kako in kaj. A to ni zadnji rok, če bi nas takrat prosili, če lahko počakamo še kakšen mesec, s tem ne bi bilo težav," je pojasnil Feichtinger, ki pravi, da liga EBEL ne bo imela nobenih ugovorov, če bo seveda temu projektu zeleno luč prižgala najvišja instanca v hokeju, ki odloča o tem - IIHF. "Dokler se bodo na IIHF strinjali s tem, ne vidimo niti enega zadržka ali razloga, zakaj bi mi temu oporekali. Za nas je to povsem preprosto," pravi naš sogovornik.


Izpolnili vse pogoje


V roku tedna dni, to je do 15. aprila, bo liga EBEL po klubih razposlala vse pravilnike in pogoje za prihodnjo sezono, ki se jih bodo morali klubi držati oziroma izpolniti. Za svojo prihodnost igranja v razširjenem avstrijskem prvenstvu naj se Olimpija ne bi smela bati. "V tem trenutku so izpolnili vse pogoje, ki so bili potrebni za sodelovanje v ligi EBEL. Ko bomo poslali nove pravilnike, pa se bomo posvetili katerimkoli težavam. Klub mora dokazati, da je sposoben delovati v ligi, igranje je samo en del vsega tega," je posredno Feichtinger nakazal tudi, da vedo, kakšno stanje je z (ne)plačili do igralcev in trenerja, pa vendar: "Slovenci so bili prvi, s katerimi smo naše tekmovanje razširili na mednarodno raven, želimo, da naš prvi partner ostane v naši družbi."

V prihodnjem mesecu (natančen datum še ni znan) se bo sestalo tudi predsedstvo lige EBEL ter tudi vsi predstavniki klubov in gotovo bodo govorili tudi o Olimpiji. Vprašanje je le o kateri - ljubljanski ali zagrebški?