kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
1 16.06.2020 10:20:35

DRAMA NA JESENICAH! Igralci TAKOLE obtožujejo klub PREVARE, sledil pa odziv ... IGRALCEV?!

Jurij Kodrun
V tednu, ko bomo v Sloveniji mogoče znova dobili člana lige BAHEL (nekdanje lige EBEL), kar bi bilo sicer nekaj najboljšega v našem hokeju v zadnjih letih, pa se bo javnost hkrati seznanila z zgodbo, ki kaže vso hokejsko bedo. Z besedami, da na Jesenicah znova vre, stanje milo opišemo; to je namreč (spet) nadvse alarmantno, igralcem je (spet) prekipelo, duh je (spet) ušel iz steklenice, a tak ni bil še nikoli.

V ponedeljek smo mediji, vodilni možje HZS, Inšpektorat za šolstvo in šport, Finančna uprava Republike Slovenije in Inšpektorat za delo Republike Slovenije prejeli pisma, katerih vsebina bo močno pretresla naš hokejski svet.

Srčika težave so (kot vedno) neporavnani dolgovi do igralcev, skupina neimenovanih igralcev pa je v pismu, ki so mu dodali še pogodbo kluba z igralcem za prihodnjo sezono, razkrila domneven odnos vodstva jeseniškega hokejskega kluba do tistih, ki se na ledu borijo v rdečem dresu.

454-18-jesenice pogodba
Pogodba HDD Jesenice za sezono 2020/21 je bila priložena pismu anonimnih igralcev, ki kličejo na pomoč.

Za potezo, da se avtorji pisma obrnejo na javnost in različne institucije v naši državi, so se na Gorenjskem odločili, ker imajo dovolj nevzdržnih razmer. Igralcem je prekipelo, da jih mesec za mesecem in leto za letom prinašajo naokoli. Razkrili so tudi druge težave; tako trdijo, da igralci (nove) pogodbe podpisujejo, ker so v to prisiljeni, saj v nasprotnem primeru nikoli ne bi (bodo) videli denarja, ki jim ga vodstvo kluba dolguje. 

jesenice olimpija
Jurij Kodrun

Toda resnično šokantno in zares neverjetno je dejstvo, da igralci s klubom podpisujejo pogodbe, v katerih je navedeno, da bodo v vseh tekmovanjih hokejisti igrali brezplačno oziroma da članom kluba ne pripada plača, temveč jim pripada povračilo potnih stroškov za poti, opravljene za potrebe dejavnosti kluba HDD v skladu z Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Vse to je zapisano v 12. členu pogodbe o amaterskem igranju hokeja na ledu za jeseniški klub za sezono 2020/21, ki so jo anonimni jeseniški »žvižgači«, če se lahko tako izrazimo, zdaj prav tako razkrili javnosti.

454-18-jesenice clen

Avtorji pisma so v tem navedli tudi, da so se igralci v nameri, da bi klub prisilili v poravnavo obveznosti, že obrnili na pravno pomoč. A odvetnik jim je lahko le pojasnil, da s temi pogodbami igralci (in klub) kršijo Zakon o športu in pogodbo o delu, ter igralce seznanil s tem, da zaradi podpisanih pogodb s prirejanjem potnih stroškov tudi sami sodelujejo v davčni prevari in tako kršijo zakone.


V pismu je prav tako zapisano, da predsednik kluba in športni direktor igralcem veliko obljubljata, a da je to lahko narediti, saj oba na sezono prejmeta znesek v vrednosti 30 tisoč evrov, medtem ko igralci lahko ostanejo brez vsega.

Avtorji pisma za nastalo stanje jeseniškega kluba krivijo tudi našo krovno organizacijo; HZS tako očitajo, da klubom in upravam gleda skozi prste in da se kaj takega v tujini, kjer so pravila jasna, ne dogaja. Za prvi odziv na obtožbe v pismu smo se obrnili na generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca, ki je včeraj prejeto pismo takoj posredoval jeseniškemu vodstvu in prosil, naj nanj poda uraden odgovor.

Kontrec je pojasnil, da doslej ni bil seznanjen s kakršnimikoli težavami kluba, tudi na nedavnem predsedstvu HZS, kjer so pregledali v stanje klubov, pa je jeseniško vodstvo zatrdilo, da imajo stvari urejene. »Če gre za dolg iz letošnje sezone, je razlog vsaj malo opravičljiv, kajti zaradi koronavirusa se vsi v športu ukvarjamo z izpadom dohodka in mogoče je, da povsod dolgovi še niso bili poplačani. Na HZS se s tako težavo ni obrnil noben jeseniški igralec, iz pisma pa tudi ni razvidno, ali gre sploh za dolgove letošnje sezone,« nam je povedal Kontrec in odgovoril tudi na očitke, naslovljene neposredno na HZS. »Ne predstavljam si, da bi v kateri drugi državi nekdo nepodpisan, tako kot v tem primeru, z enim dopisom na katerokoli hokejsko zvezo uspel doseči, da bi ta neki klub sankcionirala s prepovedjo igranja. Za to obstajajo določeni postopki, tudi pri nas. HZS s finančno pomočjo omogoča, da klubi sploh lahko igrajo; druge zveze na svetu tega ne delajo,« je dodal Kontrec in ponovil, da zadeve, dokler uradnega odgovora ne predstavi vodstvo kluba, ne bo več komentiral.

jesenice hokej tavzelj
Hokejist Jesenic Andrej Tavželj
Sij Acroni Jesenice

Pozno v ponedeljek zvečer pa je prišlo do izredno zanimivega preobrata. Kapetan moštva Andrej Tavželj je namreč v imenu ekipe v javnost poslal sporočilo, ki so ga podpisali prav vsi igralci moštva.

V tem so med drugim zapisali, da "pisma, ki je zaokrožilo po medijih, nismo napisali in pomoči, ki jo avtor anonimnega pisma navaja, ne potrebujemo. Pismo jemljemo kot poizkus rušenja našega kluba in vnos nemira v ekipo, ki se visoko motivirana pripravlja na začetek nove sezone 2020/21."



Pismo, ki smo ga v ponedeljek prejeli na uredništvo

ZADEVA: PROŠNJA ZA POMOČ IGRALCEM!
S tem pismom želimo obvestiti vse pristojne glede nevzdržnih razmer v HDD Jesenice, ki trajajo že kar nekaj časa in se ponavljajo iz sezone v sezono. Za vse ostale je lepo, igralci pa vedno potegnemo kratko. Do danes nam še niso poplačali vseh plač (potnih stroškov), ob tem pa so nas silili, da podpišemo pogodbe za novo sezono, drugače nam ne bodo plačali, kar so nam dolžni. Ko hočemo ureditev zadev, vedno poslušamo isto: Acroni ni plačal, poplačati moramo druge.
Najhuje od vsega je, da moramo podpisati, da igramo brezplačno, potem pa kolovratimo s potnimi stroški in drugimi zadevami. Vsi vemo, da s tem sodelujemo pri prevari, tako davčni kot delodajalski, pri tem pa moramo podpisati, da smo za to odgovorni. Odvetnik, ki smo ga obiskali, nam je rekel, da to lahko uredita samo inšpektorat in HZS, saj s pogodbo kršimo Zakon o športu in pogodbo o delu.
Vsi dajemo na voljo svoja telesa, tvegamo poškodbe, močno treniramo in puščamo na ledu srce za naš klub. Za majhne zneske igramo v alpski ligi in državnem prvenstvu, vrača pa se nam z dolgovi in s takšnim odnosom.
Najhuje pa je to, da je vsako sezono isto – predsednik nam obljublja, športni direktor nam obljublja, ampak njima je lahko, saj dobita vsak po 30.000 evrov izplačil na sezono, mi pa lahko ostanemo brez vsega.
Velika krivda je tudi na strani HZS, ker klubom in upravam gledajo skozi prste. V Avstriji, Franciji, Švici, Nemčiji se takšne stvari ne dogajajo, ampak imajo zelo dobro urejena pravila.
Zavedamo se, da bo po tem pismu izveden mobing nad celotno ekipo, da se ugotovi, kateri igralci stojijo za tem – ampak odločeni smo, da bomo uredili razmere in se ne bojimo.

ČE BO POTREBNO, BOMO MEDIJEM POSLALI ZVOČNE POSNETKE POGOVOROV Z VODILNIMI, KI BODO RAZKRILI VSE!
PROSIMO ZA UREDITEV RAZMER IN POMOČ!
Ena ekipa, Eno srce! Ponos Gorenjske!

Značke: jesenice, hokej, dolg

Članki iz rubrike