Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
17.09.2024 15:32:34
Deli članek:

Nenavadna zgodba. Sredi noči sem se odločila, da bom Slovenka in sem ...

Inst

Najnovejša pridobitev slovenske smučarske reprezentance Lila Lapanja o tem, kdaj in kako se je odločila za zamenjavo državljanstva.

Lila Lapanja, ameriška slalomistka, ki je dolga leta nastopala za ZDA, se je kar malce presenetljivo odločila, da bo zamenjala ameriško za slovensko športno državljanstvo (njen oče je Slovenec, ki je odšel v ZDA kot učitelj smučanja).


Simpatična (na pol) Gorenjka na pol Američanka z jezera Tahoe je simpatično opisala, kaj se je zgodilo neke noči takoj po novem letu 2024.


"Od 16 leta sem bila v ameriški reprezentanci, potem sem imela samostojno ekipo. Cel čas pa sem seveda imela dvojno državljanstvo, tudi slovensko. In prav zanimivo, moje celo življenje, ko so ljudje izvedeli, da sem pol Američanka pol Slovenka, so me vedno spraševali, v skoraj sto odstotkih je bilo to kar drugo vprašanje, četudi sem se pogovarjala s popolnimi tujci na letalu, ali je možnost, da bi tekmovala za Slovenijo. Ko sem bila mlajša, sem odgovarjala, da sicer to je možnost, a da sem Američanka, da sem rojena v ZDA in da je to moja pot. Nekje zadaj pa sem vedno čutila, da je nastopanje za Slovenijo res možnost zame. Vedela pa sem tudi, da ne glede na to za katero državo bom nastopala, da si bom morala to zaslužiti. Vedela sem, da ne bo lažje, če bom nastopala za Slovenijo. Odločila sem se, da zamenjava športnega državljanstva ne bo zaradi lažje poti v karieri, ampak da bo to karierna odločitev. V pretekli sezoni sem bila na svoje že sedmo sezono. In ni lahko tekmovati v evropskem in svetovnem pokalu brez kakršenkoli pomoči ameriške zveze. Finančno sem se morala preživeti sama. Potem sem se pred časom sredi noči zbudila in v meni se je nekaj premaknilo. To je bil kot vlak, ki ga ne moreš ustaviti. Čutila sem, da se je v meni nekaj zbudilo, da moram poskusiti slovensko možnost. Nisem vedela kako dolgo bom še tekmovala, v meni pa se je zgodila sprememba. In, ko sem vse skupaj začela premlevati, tega nisem mogla več ustaviti. Razmišljanje o tem me je čedalje bolj obsedlo. Odločila sem se, da prevzamem pobudo in poklicala na slovensko smučarsko zvezo. Sprejeli so me zelo toplo in z veseljem. Potem sem samo nadaljevala po poti, ki sem si jo zamislila. Morala sem urediti sicer še celo kopico administrativnih zadev tako na ameriški kot slovenski zvezi. Morala sem celo v Washington na slovensko ambasado, da sem podaljšala moj slovenski potni list. Bilo je prav nenavadno, da sem bila v prestolnici ZDA s spomeniki, ki častijo veličino ZDA, sama pa sem vsaj športno odhajala iz te države. In ravno to je bil pravi primer kdo sem – vedno bom pol Američanka in pol Slovenka. Menjava športnega državljanstva je priložnost, da moja smučarska kariera ostane živa," je v podcastu Skiing is Believing govorila Lila, ki si bo, po besedah vodje panoge alpsko smučanje, Matjaža Šarabona, sama krila stroške sezone 2024/25 v kateri bo prvič nosila slovenske barve.