Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.09.2024 08:23:58
Deli članek:

Nepričakovano: Tri leta po grozljivem padcu v Planici olimpijski prvak razkril, da ... (video)

Profimedia

Olimpijski prvak v smučarskih skokih Norvežan Daniel Andre Tande, ki je na finalu sezone 2021 v Planici na letalnici bratov Gorišek grdo padel, je končal kariero. Tande je odločitev sporočil prek Instagrama pet mesecev pred domačim svetovnim prvenstvom v Trondheimu in v videoposnetku razkril, da še vedno čuti psihološke posledice padca.

Tridesetletnik je v posnetku pred domačimi skakalnicami na Holmenkollnu pojasnil, da je ima vse od padca v Planici v glavi mentalno bariero.

"Strah pred skakanjem je vse od hudega padca v Planici enostavno postal večji kot moje veselje do skokov," je s solzami v očeh o razlogih za slovo in padcu na finalu sezone 2021, ko je bil nekaj časa tudi v umetni komi, povedal Tande.

"Po padcu pred dobrimi tremi leti sem potreboval čas, da sem ugotovil, da je moj strah pred smučarskimi skoki morda večji, kot sem sprva mislil. Zato se mi zdi prav, da zdaj končam skakalno kariero," je dejal norveški zvezdnik, ki je v svetovnem pokalu dosegel osem zmag. Eno od njih je osvojil prav po vrnitvi po padcu v Planici.

Tande je marca 2021 hudo padel v poskusni seriji na letalnici bratov Gorišek in so ga morali oživljati v izteku. Po grozljivi nesreči in dolgotrajnem okrevanju se je vrnil nazaj na skakalnice in marca 2022 senzacionalno zmagal na tekmi svetovnega pokala na domačem Holmenkollnu v Oslu.

Leta 2018 je Tande z norveško ekipo osvojil tudi olimpijsko zlato v Pyeongchangu. Istega leta je slavil tudi svoj največji posamični uspeh, ko je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je z norveško reprezentanco osvojil tudi tri ekipne naslove svetovnega prvaka v poletih.

"V svoji karieri sem izpolnil veliko sanj, dva največja vrhunca pa sta gotovo zlato na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Oberstdorfu leta 2018 in zmaga v svetovnem pokalu na Holmenkollnu leta 2022," je še dejal Tande, ki še ne ve natančno, kaj bo počel v prihodnosti.

"Za prihodnost imam odprte vse možnosti in veselim se tega, kar prihaja. Z vsem, kar sem doživel na skakalnicah in zunaj njih, upam, da bom lahko v prihodnjih letih prispeval na različnih področjih," si želi norveški skakalec.

Tandeju so se ob slovesu poklonili številni smučarski skakalci, med njimi tudi slovenski šampion Peter Prevc, ki je lani končal kariero.

"Čestitke za celotno kariero, Daniel! In dobrodošel v novem življenjskem ciklu," je preko Instagrama dolgoletnemu skakalnemu kolegu zapisal Prevc.

"Daniel je bil vedno odličen športnik. Seveda ga bomo vsi pogrešali, a popolnoma razumem njegovo odločitev. Sploh po njegovem grozljivem padcu v Planici je čudovito, da se je lahko vrnil nazaj in zdaj končuje kariero kot zelo priljubljen športnik s številnimi uspehi. Upam, da bo ostal v skakalnem športu," je med drugim ob Tandejevem slovesu povedal direktor svetovnega pokala pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis), Sando Pertile.