Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
11.09.2024 10:47:40
Deli članek:

Smučarski skoki so postali trpljenje, šampion razkril razlog za konec kariere

Profimedia

Pri 30 letih je poljski smučarski skakalec Klemens Muranka sklenil svojo kariero. Njegov največji uspeh je bronasto odličje z ekipne tekme na SP 2015, a v skokih že dolgo časa ni užival.

"Dragi navijači, sponzorji in prijatelji, po 23 letih sem se odločil, da zaključim pot v smučarskih skokih. To ni bila lahka odločitev, celo življenje sem posvetil temu športu. Skozi kariero sem doživel nekaj čudovitih trenutkov, ki jih ne bom pozabil nikoli. Hvala vsem trenerjem, sponzorjem in vsem ostalim, ki so mi kakorkoli pomagali na moji poti. Posebna zahvala gre družini, brez katere se ne bi zmogel soočiti s krizami, ki so sestavni del športa," je svojo odločitev preko družbenega omrežja Instagram svojim sledilcem sporočil Muranka.

Prvič je v kvalifikacijah za tekmo svetovnega pokala v Zakopanah nastopil leta 2008 - pri vsega 13 letih. Že štiri leta pred tem je kot 10-letnik na tej skakalnici 'poletel' kar 135 metrov in v poljski javnosti hitro postal opevan kot mali Malysz. Kot pravi danes, tovrstnega pritiska kot oče svojemu otroku ne bi privoščil.

Profimedia


"Tako pomembne odločitve seveda nisem sprejel čez noč. O tem sem razmišljal v zadnjih dveh ali treh sezonah. Prišel sem do spoznanja, da iz leta v leto težje najdem motivacijo. Med drugim so mi težave povzročale bolečine v kolku, zaradi česar je bilo moje gibanje omejeno. S tem sem se mučil vse od leta 2019. Moje telo fizično in psihično ni bilo na želeni ravni, skoki pa mi posledično niso nudili zadostnega občutka zadovoljstva, da bi s tem nadaljeval," je pojasnil 30-letni skakalec, ki se je sicer znašel na seznamu poljske reprezentance v pripravah na novo sezono.

Ne bi dovolil cirkusa
"Takšno življenje ima svoje prednosti in slabosti. Slabo stran je zagotovo predstavljal pritisk, ki sem ga čutil v tako mladih letih. V meni so videli talentiranega skakalca, pripeli so mi oznako naslednika Adama Malysza. Vse to ostane v tvoji glavi, tudi sam si nalagaš dodatno breme in to je utrujajoče. Prišlo je do točke, ko vsega, kar narekuje ritem smučarskih skokov, nisem uspel obvladovati. To ni dobro vplivalo name. Danes kot oče otroka, ki bi v Zakopanah skočil 135 metrov, ne bi dovolil cirkusa, kakršnega so takrat ustvarili mediji," je za portal skijumping.pl povedal Muranka.

Poljak natančnega načrta za prihodnost nima, si pa najprej želi odklopa od smučarskih skokov. "Ne potrebujem smučarskih skokov, da bi bil srečen. Morda pa bom nekega dne svoje izkušnje kot trener predal mlajšim generacijam," je zaključil upokojeni skakalec.

Nova sezona svetovnega pokala se bo (predvidoma) začela 22. novembra v Lillehamerju. Ta vikend se bo v poljski Wisli nadaljevala poletna velika nagrada.