callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke ...

ufo-cesta-vozilo Svet24.si

Foto: Na avtocesti so ustavili leteči krožnik

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

damir crncec pl Reporter.si

Kdo bo novi minister za obrambo: Črnčec, Premk ...

matjaz kek Ekipa24.si

Kaj je želel povedati Matjaž Kek? Selektor z ...

Pokukajte v zakulisje najbolj fatalnega večera (20) Njena.si

Igralec Robert Korošec zmagal prvo kolesarsko ...

nogometasi slovenija portugalska mm Ekipa24.si

Pozor! Sprememba ure sprejema za slovenske ...

STA
STA
30 06.06.2024 08:52:46

Potrjeno! Zelena luč za slovensko okrepitev, cilj pa tudi olimpijske igre

Profimedia
Ameriška alpska smučarka Lila Lapanja bo v novi sezoni lahko nastopala za Slovenijo. Dovoljenje za prestop 29-letna smučarke v slovenske vrste je vodstvo Mednarodne smučarske zveze potrdilo ob robu kongresa, ki te dni poteka v Reykjaviku.

Ameriška Slovenka je pred tem pridobila ustrezno soglasje ameriške zveze. Zdaj bo stopila korak bližje k domovini svojega očeta.

Lila Lapanja je namreč hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.


Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je Lapanja uvrstila tudi v ameriško člansko reprezentanco v alpskem smučanju in se v karieri štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat je slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje.

Po stagnaciji je v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka.

Ob odločitvi o gostiteljih SP je Fis na kongresu sprejela tudi Katar in Gvinejo Bisao v svoje članstvo. Nova polnopravna disciplina -Fis pa je po novem tudi freeride s smučmi in deskami na snegu,. Naslednji kongres prihodnje leto bo Fis izvedla na daljavo, v živo pa se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze spet srečali 10. in 11. junija 2026 v Beogradu.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike