zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 07.05.2024 10:25:32

Slovensko smučanje na pragu okrepitve! Ameriška in slovenska zveza prižgali zeleno luč, manjka le še ...

Profimedia
Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja, za katero je 44 nastopov v svetovnem pokalu alpskih smučark, si želi v novi tekmovalni sezoni smučati za državo svojega očeta Slovenijo. Informacijo so danes za STA potrdili tudi pri Smučarski zvezi Slovenije.

Devetindvajsetletnica, hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje, je izrazila zanimanje za prestop v vrste ženske reprezentance za tehnični disciplini pod okriljem slovenske smučarske zveze.

Kot so potrdili za STA, so pri SZS soglašali z željo Lapanje za prestop, želji smučarske slovenskih korenin niso nasprotovali tudi pri matični ameriški smučarski federaciji.

S tem so bili izpolnjeni pogoji, da bo o njeni vlogi za prestop v slovensko smučarsko reprezentanco odločalo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze Fis. V Sloveniji, na Obali, sicer trenutno potekajo konference odborov in pododborov posameznih panog pod okriljem mednarodne federacije.

Oče Lile Lapanje je Vojko Lapanja, ki se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.


Po obetavnih dosežkih v mlajših kategorijah se je Lila Lapanja prebila v ameriško reprezentanco. V svetovnem pokalu je nastopala v slalomu ter se štirikrat prebila med dobitnice točk. Nazadnje letos januarja na slalomu v Jasni, ko je slalom končala na 27. mestu. V svetovnem pokalu je bila še dvakrat 23. na tekmah v letih 2016 in 2023 v Flachauu, leta 2020 pa je bila 25. na slalomu v Leviju.

Je sicer štirikratna državna prvakinja ZDA in večkratna slalomska prvakinja severnoameriškega smučarskega pokala Nor-Am.

Smučarka ima ob ameriškem tudi slovensko državljanstvo in se bo po pričakovani potrditvi prestopa v slovenski ženski ekipi za slalom in veleslalom pridružila Neji Dvornik, Andreji Slokar in Ani Bucik.

Od minule sezone pod okriljem Smučarske zveze Slovenije po prestopu iz Italije tekmuje tudi 20-letna zamejska Slovenka iz Nabrežine Caterina Sinigoi, ki je pod slovensko zastavo že nastopila na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Avoriazu in tekmah nižje ravni, evropskega pokala in Fis.

Sinigoi je vpisana v smučarski klub Gorica iz Nove Gorice, pred tem je bila članica smučarskega kluba Devin.

Članki iz rubrike