podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 08.03.2024 08:55:05

Naj se vsaj zabavajo

Luka Vovk
Za ta čas pretoplo vreme je odneslo tekmovanje za svetovni pokal v Kranjski Gori. Prizadevni kranjskogorski organizatorji so kljub trudu, ko so na progo nanašali zaloge snega, ostali brez 63. izvedbe Pokala Vitranc.

POKAL VITRANC NASLEDNJE LETO FEBRUARJA

Narava je bila močnejša. Dež je odplaknil ves trud. Odpoved bo imela finančne posledice. Alpski smučarji so ostali brez odločilnih tekem v veleslalomu in slalomu pred finalom sezone, ljubitelji zimskih športov so ostali brez užitka ob gledanju najboljših smučarjev na svetu, poznal se bo izpad pri oglaševanju, glas o Sloveniji se ne bo razširil po svetu več deset milijonom gledalcev pred televizijskimi in drugimi zasloni, ki bi sicer spremljali smučarske boje, Kranjska Gora pa je ostala tudi brez prihodkov od prodaje vstopnic in oddanih zasebnih in hotelskih sob.

Kljub odpovedi Kranjska Gora s poligonom v Podkorenu ostaja eno najbolj zanesljivih prizorišč svetovnega pokala. Odpovedi so že bile, večina pa jih je bila še pred selitvijo Pokala Vitranc v Podkoren in spremembo termina na marec z decembrsko-januarskega. Nazadnje so zaradi z vremenom pogojenih težav in razmer Pokal Vitranc odpovedali pred več kot dvema desetletjema.

Ob tem je treba izpostaviti eno izjemo. Pred štirimi leti je bila Kranjska Gora marca pripravljena na prihod alpskih smučarjev z brezhibno pripravljeno progo ter ob optimalnem vremenu, a so tekmovanje morali odpovedati. Razlog odpovedi je bil povezan s pandemijo novega koronavirusa, ko se je znotraj svetovnega pokala za moške razširila morebitna nevarnost prenosa virusa.

Predstavniki organizatorjev so bili na odpoved pripravljeni, tako leta 2020 kot letos. Že pred štirimi leti so imeli pri tuji zavarovalnici zavarovano v primeru tveganj odpovedi tudi za primer višje sile, kot je bila takratna svetovna zdravstvena kriza. Tudi za letošnjo odpoved imajo poskrbljeno kritje tveganj odpovedi zavarovano pri tuji zavarovalnici. Za organizacijo tekmovanja stoji domači kranjskogorski smučarski klub, ki deluje povsem ljubiteljsko. Gre za prostovoljce, vsako leto pa od Pokala Vitranc ostane nekaj denarja klubu za njegovo delovanje. Tega priliva letos ne bo.


Ravno tako si alpske discipline vsako leto iz dela prihodkov iz naslova Vitranca zagotavljajo del potrebnih sredstev za financiranje programov.

Naslednje leto naj bi bil 64. pokal Vitranc v drugem terminu. "Koledar tekem za naslednje leto še ni potrjen, tako da ne moremo še nič trditi z gotovostjo. Toda pogovarjamo se, da bi bil 64. pokal Vitranc na sporedu tisti konec tedna pred šolskimi zimskimi počitnicami, torej na začetku februarja," je dejal Grega Benedik, predsednik OK pokala Vitranc (verjetno se torej kranjskogorski organizatorji borijo za konec tedna 8. in 9. februarja ali 15. in 16. februarja 2025), ki je vse zabave željne povabil v Kranjsko Goro: "Žurka bo, in to velikanska," se je nasmejal Benedik in dodal: "Zabavo smo sicer prestavili v dvorano, da nas ne bi motil dež, ampak zagotovo bo zelo veselo."

Po brazilsko zimsko kolajno
Na Norveškem rojeni Lucas Pinheiro Braathen, po očetu Norvežan, po materi Brazilec, je po izpuščeni sezoni svetovnega pokala na novinarski konferenci v Salzburgu napovedal, da bi se rad vrnil v tekmovalno smučanje. Želi tekmovati pod zastavo Brazilije, domovine svoje matere. Braathen je 27. oktobra lani pri 23 letih in dva dni pred uvodnim veleslalomom sezone v Söldnu presenetljivo napovedal tekmovalno upokojitev. Iz tekmovalnega smučanja se je umaknil zaradi spora z norveško zvezo, potem ko je v sezoni 2022/23 osvojil mali slalomski globus. V ozadju je bilo precej restriktivno tolmačenje osebnih tržnih in marketinško-oglaševalskih pravic. Konflikt je sprožilo dejstvo, da je Braathen oglaševal podjetje za oblačila brez dovoljenja matične zveze Norges Skiforbund. "Vesel sem, da bom zastopal Brazilijo v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah," je Braathen v portugalščini napovedal na konferenci, ki jo je pripravil njegov sponzor Red Bull. Med premorom je bil didžej, ustvarjal in celo delal je kot model, a je v tem času spoznal, da pogreša smučarska tekmovanja. "Težko se mi je bilo zbuditi vsak dan z vedenjem, da se ne morem boriti za najboljšega na svetu," je pripomnil in dodal, da je ljubezen do športa odkril med vsakoletnim obiskom sorodnikov v Sao Paulu že kot otrok.

Zdaj meri na prvo kolajno v smučanju za Brazilijo na olimpijskih igrah leta 2026 v Italiji. Braathen je specialist za slalom in veleslalom. Doslej je nastopil na 69 tekmah svetovnega pokala in na petih zmagal. Na tej poti je sicer nekaj ovir – pravila mednarodne zveze dopuščajo spremembo države, če ima tekmovalec družinske povezave z novo državo, za katero namerava nastopati. Norveška bi se morala strinjati s spremembo, a na koncu lahko sprejmejo odločitev tudi brez te odobritve.

Zabava v Vitrancu tudi brez Vitranca
Po odpovedi tekmovanj v Kranjski Gori so organizatorji staknili glave in odločili, da kljub temu pripravijo večerno zabavo, največji slovenski après ski. Organizatorji so dogodek zaradi slabše vremenske napovedi v soboto zvečer in v noči na nedeljo prestavili v dvorano Vitranc, kjer bodo obiskovalci lahko na suhem uživali dogodku, ki se ga veselijo tudi nastopajoči, med njimi vedno zabavni Čuki, ki bodo s Sankaško polko pripeljali do večernega vrhunca, ko si bodo pozno v noč na odru sledili Natalija Verboten, Dejan Dogaja, Kingston, SKaTER, Špela Grošelj, Miran Rudan in drugi. "Kljub odpovedi tekmovanja, so v Kranjski Gori preostale namestitvene zmogljivosti polne, zato se nam zdi pomembno, da teh gostov ne zapostavimo in pripravimo après ski, ki se ga bodo še dolgo spominjali in zaradi katerega se morda vrnejo prihodnje leto. Najboljši gost je namreč gost, ki se vrača. Vabilo v Kranjsko Goro je s tem odprto tudi vsem zabave željnim Slovenkam in Slovencem," je dejal Luka Vrančič, v. d. direktorja TIC Kranjska Gora.

Članki iz rubrike