požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 03.02.2024 10:11:30

Spor pred olimpijskimi igrami! 'Ne bo vam uspelo!,' sporočajo Italijanom!

Profimedia
Pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo leta 2026 v Italiji, se zapleta.

Italijanska ministra za promet Matteo Salvini in šport Andrea Abodi sta v petek podpisala pogodbo za gradnjo nove olimpijske steze za bob, sankanje in skeleton v Cortini d'Ampezzo. Načrtom italijanske vlade ostro nasprotuje Mednarodni olimpijski komite (Mok), pri katerem so ostro kritizirali odločitev Italije, da zgradi olimpijsko ledeno stezo za zimske igre 2026. Obenem so italijanske organizatorje pozvali k predložitvi načrta B v primeru neuspeha projekta.

Tako pri Mednarodnem olimpijskem komiteju kot v krovnih športnih zvezah močno dvomijo v pravočasno dokončanje proge za sankaška tekmovanja in tekmovanja v bobu v Cortini d'Ampezzo, so zapisali v sporočilu. Ministrstvo za infrastrukturo in promet v Rimu, tega vodi podpredsednik vlade Salvini, je pred tem naročilo gradnje ledene steze oddalo italijanskemu gradbenemu podjetju Pizzarotti.


"Še nobena steza ni bila zgrajena v tako kratkem času," so poudarili pri Moku. V olimpijski družini opozarjajo, da v Italiji steze ne bodo dokončali pravočasno in v roku, da bi lahko opravili potrebne teste in inšpekcijske postopke za pridobitev uporabnega dovoljenja za olimpijsko ledeno stezo. Proga bi morala biti končana do marca 2025, da bi jo lahko uporabili za olimpijske igre, ki bodo od 6. do 22. februarja 2026.

Pri Moku so zato organizacijski odbor zimskih iger v Milanu in Cortini pozvali, naj pripravijo rezervni načrt v primeru zamud pri gradnji, da ne bo ogrožena izvedba olimpijskih tekmovanj v bobu, sankanju in skeletonu.

Krovna olimpijska organizacija se je v zadnjem času večkrat zavzela za uporabo obstoječe infrastrukture v tujini. Kajti morebitna novogradnja ali draga obnova obstoječega tekmovališča, ne bi bila v skladu s smernicami trajnosti in finančne vzdržnosti.

Projekt novega objekta v Cortini namreč po mnenju Moka ni trajnosten, vprašljiva pa je tudi nadaljnja uporaba objekta po koncu olimpijskih iger. Poleg tega ne bi bile izpolnjene tehnične zahteve za olimpijsko ledeno stezo. To bi lahko povečalo stroške in predstavljalo nepremostljiv izziv za organizatorje.

Vendar pa italijanska vlada vztraja pri izvedbi sankaških tekmovanj znotraj meja Italije. Po trenutnih podatkih bo nova ledena steza stala 81,6 milijona evrov. Pri Moku so opozorili, da bo treba celoten strošek izgradnje steze in potrebne infrastrukture plačati iz javnih sredstev.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike