nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

nu
nu
0 28.01.2024 15:54:33

Kakšna predstava?! Slovenci potolkli konkurenco in postali svetovni prvaki!

Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos
Profimedia
Slovenski smučarski skakalci so na svetovnem prvenstvu v poletih v Kulmu suvereno osvojili naslov svetovnih prvakov.

Slovenska reprezentanca v postavi Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc je po vodstvu v prvi seriji tudi v drugi potrdila, da je daleč najboljša med vsemi.

Slovenski kvartet je zbral 1615,4 točke, zlate snežinke okoli vratu pa je prejel iz rok predsednika slovenske smučarske zveze Enza Smrekarja. Na drugem mestu so končali Avstrijci s svetovnim prvakom Stefanom Kraftom, ki so zaostali za 26,5 točke, tretji pa so bili Nemci s 65,5 točke zaostanka.

V prvi seriji je Kos odprl slovenske nastope na Kulmu in poletel do 231 metrov, v drugi skupini je za Slovenijo letel Peter Prevc z 226 metri, v izteku pa je v kamero pokazal čelado z nalepko žabe za poškodovanega reprezentančnega kolega Anžeta Laniška. Kot tretji je nastopil Domen Prevc, ki mu je uspel polet 232 metrov, zadnji pa je nastopil bronast s posamične tekme Zajc z 226,5 metra.

Slovenci so bili po prvi seriji v vodstvu; pred domačini s svetovnim prvakom Stefanom Kraftom so imeli prednost kar 31,9 točke, tretji so bili Nemci s 45,2 točke zaostanka.

Slovenci so tako uspešno začeli obrambo ekipnega naslova, ki so ga leta 2022 v Vikersundu osvojili Zajc, Anže Lanišek ter brata Prevc. Laniška tokrat ni v reprezentanci, saj si je tik pred prvenstvom na treningu v Planici poškodoval koleno, okrevanje pa bo predvidoma trajalo dva meseca.

V finalni seriji se je slovenska prednost po nastopu Kosa v zahtevnih razmerah stopila na deset točk, a nato je Peter Prevc skupno prednost povišal na varnejših 16,8 točke. Zaostanek Nemcev je bil po dveh skupinah finalne serije že 60 točk.

Še slabše razmere je imel v tretji skupini Domen Prevc, ki mu je uspel polet 194 metrov. Sprva je bil po nastopu razočaran, nato pa sta mu v izteku Kos in starejši brat Peter prišepnila, da je bil ob vetru v hrbet ta polet odličen. Čeprav je žirija tekmovanja povišala nalet kar za dve mesti, nikomur v tretji skupini ni uspelo preleteti 200 metrov. Najmlajši od bratov Prevc je prednost Slovenije povečal na 43,1 točke pred Avstrijo, Nemčija je zaostajala že skoraj za sto točk.

Breme odločitve je bila tako na hrbtu Zajca, ki pa so mu reprezentančni kolegi priskakali udobno blazino prednosti. Zajc tako v zadnji skupini ni imel pretežkega dela, preletel je 200 metrov in s tem le še potrdil zmago.

To je še druga kolajna za Slovenijo na tem prvenstvu, saj je Zajc na posamični tekmi osvojil bron. Kljub kolajni je bil 23-letnik v soboto razočaran, saj je po dveh petkovih serijah vodil z veliko prednostjo, v tretji, ko je nastopil v zelo zahtevnih razmerah, pa je izgubil boj s tekmeci.

Skakalci bodo sezono nadaljevali že prihodnji konec tedna, ko bodo na sporedu skoki v Willingenu.


* Vse slovenske kolajne na SP v poletih:
ZLATE:
- ekipno, Kulm 2024
(Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc, Timi Zajc)
- ekipno, Vikersund 2022
(Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek)
- Peter Prevc, Kulm 2016
- Robert Kranjec, Vikersund 2012

SREBRNE:
- Timi Zajc, Vikersund 2022
- ekipno, Oberstdorf 2018
(Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc, Peter Prevc)
- Primož Ulaga, Oberstdorf 1988

BRONASTE:
- Timi Zajc, Kulm 2024
- Peter Prevc, Harrachov 2014
- ekipno, Vikersund 2012
(Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Robert Kranjec)
- Urban Franc, Kulm 1996

Članki iz rubrike