evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 05.01.2024 20:06:07

Brignone bo odprla jubilejno Zlato lisico, Bucik s številko 19

Profimedia
Znan je startni seznam prve vožnje sobotnega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori, prve ženske tekme v letu 2024. Jubilejno 60. tekmovanje za Zlato lisico, 12. v Kranjski Gori, bo odprla Italijanka Federica Brignone. Od štirih Slovenk na startu se bo prva po vitranški strmini spustila Ana Bucik kot 19.

Upoštevajoč dosedanje dosežke Novogoričanki proga v Kranjski Gori zelo ustreza. Pred dvema letoma je bila peta na slalomu, na lanskih veleslalomih na vitranški strmini je bila osma in deseta. Osmo mesto je celo njen najboljši dosežek na veleslalomih za svetovni pokal.

Tekmo in elitno sedmerico bo s številko 1 ob 9.30 odprla Brignone, ki je s 33 leti celo najstarejša in edina tekmovalka od 63 na seznamu z letnico rojstva 1990. Zmagovalka obeh veleslalomov v Tremblantu na veleslalomih v Kranjski Gori še ni zmagala.

Slovakinja Petra Vlhova bo startala kot druga, presenetljiva lanska zmagovalka Kanadčanka Valerie Grenier bo nastopila s številko 3, Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je sezono odprla z zmagama na veleslalomih v Söldnu in Killingtonu, se bo na strmino podala kot četrta, številka pet na startu je pripadla vodilni smučarki v karavani Američanki Mikaeli Shiffrin, zmagovalki zadnjih dveh tekem v letu 2023 veleslaloma in slaloma v Lienzu.

Elitno sedmerico bosta zaokrožili s svojima nastopoma Italijanka Marta Bassino kot šesta in Švedinja Sara Hector kot sedma.

Shiffrin kot prva, Brignone kot druga in Gut-Behrami kot tretja so bile na stopničkah na drugem od dveh lanskih veleslalomov v Kranjski Gori.



Finalna vožnja se bo začela ob 12.30. V najboljšo trideseterico se poleg Bucik želijo uvrstiti tudi njene reprezentančne sotekmovalke, ki bodo nastopile s slabšim izhodiščem po številki 40. Neja Dvornik kot 41 bo lovila drugo uvrstitev v finale na veleslalomih v tej sezoni.

Andreja Slokar bo nastopila s številko 49. Slokar bo v soboto lovila svojo prvo uvrstitev v finale na veleslalomih po poškodbi kolena, zaradi katere je izpustila celotno preteklo sezono. Ajdovka je sicer pred tremi leti v Kranjski Gori osvojila svoje prve veleslalomske točke v svetovnem pokalu.

Prve točke v svetovnem pokalu so cilj četrte Slovenke Nike Tomšič, ki bo nastopila s startno številko 60. To bo prvi nastop v svetovnem pokalu za 23-letno Mariborčanko v sezoni 2023/24.

Sobotni smučarski spored bo povsem v znamenju veleslaloma. Moški so v Adelbodnu, kjer bo prav tako na sporedu veleslalom za točke svetovnega pokala.

Od Slovencev bosta nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, Kranjec, ki je v Adelbodnu zmagal pred štirimi leti, je tudi letos kandidat za najvišja mesta, potem ko je bil tretji na obeh veleslalomih v Alta Badii.

Članki iz rubrike